Atatürk Üniversitesi ve Türkiye Barolar Birliginin Atatürk’ün Erzurum’a gelisinin 100. yili kapsaminda ortaklasa düzenledigi “100. Yilinda Erzurum Kongresi Paneli”ne katilmak üzere Erzurum’a gelen Barolar Birligi Baskani Av. Metin Feyzioglu, panelden önce Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli’yi ziyaret etti. Feyzioglu’na Erzurum Baro Baskani Av. Talat Gögebakan eslik etti.
Rektörlük makaminda gerçeklesen ziyarette konusan Av. Metin Feyzioglu, Türkiye Barolar Birligi olarak Millî Mücadelenin ve Atatürk’ün Erzurum’a gelisinin 100. Yili dolayisiyla gerçeklestirilen bu önemli organizasyonun bir parçasi olmaktan gurur duydugunu söyledi.
Av. Metin Feyzioglu’nu Millî Mücadelenin besigi, kadim sehir Erzurum’da agirlamaktan memnuniyet duydugunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, Atatürk Üniversitesinin geçmiste ve günümüzde milli suura daima sahip çiktigini belirterek, yeni nesillerin Türk tarihini her detayiyla ögrenmesi için bu tür programlari desteklediklerini belirtti.
Karsilikli iyi dilek ve temenniler ile hediyelesmenin ardindan 15 Temmuz Milli Irade Salonunda gerçeklesecek olan 100. Yilinda Erzurum Kongresi Paneline geçen Çomakli ile Feyzioglu, panelin açilisinda konuklara seslendiler.
Ilk olarak söz alan Erzurum Baro Baskani Talat Gögebakan, konusmasina Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kazim Karabekir Pasa’yi, çalisma ve silah arkadaslari ile vatan ugruna can veren tüm sehitlerimiz rahmetle anarak basladi. Atatürk Üniversitesi ve Türkiye Barolar Birligi ile programa emegi geçenlere tesekkür eden Gögebakan, Erzurum Kongresinin 100. yilini kutlayarak büyük Türk milletine hayirlar getirmesini diledi.
Feyzioglu: “Atatürk’ün Kendisini ve Yaptiklarini Çarpitmalarla Degil, Oldugu Gibi Anlamaya Basladigimiza Inaniyorum”
Bugünlerin, gelecegimiz için çok ihtiyaç duydugumuz milli hissi ve milli bilinci canlandirabilecek bir dönem oldugunu söyleyen Barolar Birligi Baskani Av. Metin Feyzioglu, milli iradenin Erzurum’dan tüm Anadolu’yu bir günes gibi aydinlatmasinin 100. yilinin kutlandigini ifade etti.
“Selamlama konusmamin en basinda hiç kuskusuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve sükranla anmak istiyorum” sözleriyle konusmasina devam eden Feyzioglu, “Atatürk’ün kendisini ve yaptiklarini çarpitmalarla degil, oldugu gibi anlamaya basladigimiza inaniyorum” dedi.
Baskan Feyzioglu: “Biz Samsun’un, Amasya’nin, Erzurum’un ve Sivas’in 100. yilinda, Mustafa Kemal’i yeniden ve dogru kesfediyoruz. Milli iradeyle neleri basardigini gözümüzle görerek, kalbimizle hissederek kesfediyoruz. Erzurum Kongresine katilan milli mücadelenin tüm kahramanlarini, Dogu Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinin tüm temsilcilerini ve temsilci gönderen tüm sehirlerin ileri gelenlerini de rahmetle aniyorum. Tabi bir isim var ki rahmeti, anilmayi ve sükranlarimizi çok özel olarak hak ediyor. O kisi de hiç süphesiz Erzurum’un gururu Kazim Karabekir Pasa’dir. Öyle anlar vardir ki bir milletin gelecegi hatta dünya tarihi bir faninin tek cümlesiyle yön degistirebilir. Kazim Karabekir Pasa’nin Mustafa Kemal’e gidip ‘Emrindeyiz Pasam’ diyerek ona tabii oldugunu açiklamasi sadece Türk milletinin tarihini degil, emperyalistlerin sömürdügü tüm milletlerin gelecegini belirlemistir. Egitime büyük önem veren Kazim Karabekir Pasa’nin izinden giderek, Atatürk’ün hayalini gerçeklestiren Atatürk Üniversitesi gerçekten büyük bir tesebbüstür ve gururumuzdur. Insallah sayin Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomakli ile de Türkiye’de ve dünyada çok daha ileri seviyelere kosar adimlarla gidecektir. Rektörümüze, bizlere böylesine büyük bir imkân verdigi için tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Rektör Çomakli: “Erzurum, Millî Mücadelenin Besigi Konumundadir”
Açilis konusmasina, “Milletlerin ve medeniyetlerin besigi durumunda olan, tarihinin her döneminde tavrini bagimsizliktan yana koyan Erzurum’un, tarihindeki en önemli hadiseleri hiç süphesiz aziz Türk milletinin Mustafa Kemal Pasa liderliginde var olma mücadelesi verdigi Türk Istiklâl Harbi sirasinda yasamistir” diyerek baslayan Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, Erzurum’un Ermenilere verilmek istendigi bir dönemde sehrin üstlendigi misyonun, yeni ve tam bagimsiz Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne giden yolda son derece önemli bir rol oynadigini ifade etti.
Erzurum Kongresinin, somut manada hâkimiyetin millete ait ve tam bagimsiz demokratik yeni bir devletin temellerinin atildigi ilk yer oldugunu vurgulayan Çomakli, bu durumun ayni zamanda Erzurum’u Millî Mücadelenin besigi konumuna gerdigini sözlerine ekledi.
“Erzurum, Atatürk ve Millî Mücadele Arasinda Var Olan Güçlü Bagin Altini Önemle Çizmek Gerekir”
“Erzurum Kongresi, hiç süphesiz Mustafa Kemal Pasa’nin önderliginde tüm Anadolu’nun isgale ve direnise karsi durusunun simgesidir” diyen Rektör Çomakli sunlari söyledi: “Millî mücadelenin temelini olusturan önemli kararlarin alindigi kongrenin Erzurum’da yapilmasi elbette ki tesadüf degildir. Stratejik bir konumda olmasi ve 15. Kolordu Komutanligina ev sahipligi yapmasinin yani sira Mustafa Kemal Pasa’nin gelmesinden önce bir avuç vatanperverin çabalariyla Millî Mücadele ruhuna bürünmesi, Kongrenin Erzurum’da yapilmasina zemin hazirlanmistir. Bu durumuyla Erzurum Millî Mücadele atesinin kivilcimidir ve zaferin anahtaridir. Öte yandan Erzurum, Atatürk ve Millî Mücadele arasinda var olan güçlü bagin altini önemle çizmek gerekir. Atatürk’ün Cumhuriyet konusundaki düsüncelerini ilk kez Erzurum`da açiklamasi, ilk kez Erzurum`un hemserisi olmasi, ilk nüfus cüzdanini buradan almasi, milletvekili olarak ilk Erzurum’dan seçilmesi ve elbette ki Cumhuriyete giden yol haritasini buradan çizmesi bu bagin ne kadar güçlü oldugunu göstermektedir.
Dahasi mensubu oldugumuz Üniversitemizin gurur duydugumuz ismiyle bu bag bir kez daha ebedilesmistir. Türk Milletinin bagimsizlik mücadelesine kapi aralayan Erzurum Kongresinin 100’üncü yil dönümünü anmak ve kongrenin önemini toplumun bellegine yerlestirmek adina yapilan bu etkinlikte emegi geçenlere ve panelde konusacak degerli akademisyen ve arastirmacilara tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.
100. Yilinda Erzurum Kongresi Paneli, Atatürk Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Esin Dayi moderatörlügünde, Atatürk Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Aslan, Istanbul 29 Mayis Üniversitesinden Dr. Ögr. Üyesi Zekeriya Türkmen ve Avukat Hüseyin Özbek’in sunumlarinin ardindan sona erdi.