Tarih: 01.03.2020 10:25
12 hayvanli takvimin 2020 kehanetleri bir bir gerçeklesiyor iddiasi
Türkler tarafindan geçmis yillarda kullanilan 12 hayvanli Türk takviminin 2020 yili kehanetleri gerçeklesmeye devam ettigi iddia edildi. Takvimde fare yili olarak bilinen 2020 yilinin basindan beri kehanetler arasinda yer alan çekirge istilasi, yanginlar, depremler ve salgin hastaliklar gerçeklesti.
Hem eski Türklerde hem de diger uluslar tarafindan kullanilan 12 hayvanli Türk takviminin kehanetlerini Kasgarli Mahmut’un Divan-i Lugati’t Türk ve Ibrahim Hakki Hazretlerinin Marifetname eserlerinden inceleyen Erzurumlu Tarih Arastirmacisi Oguzhan Türk, 2020 yili için yazan kehanetlerin birçogunun gerçeklestigini söyledi. Kehanetler arasinda yer alan çekirge istilasinin Iran’da, büyük yanginlarin Avustralya’da, yikici depremlerin Elazig’da ve salgin hastaliklarin tüm dünyada görülmesiyle birlikte 12 hayvanli Türk takviminin kehanetleri dikkat çekiyor.
Tarih Arastirmacisi Oguzhan Türk, incelemelerine göre fare yillarinda genellikle gerçeklesen olaylarin çogunun 2020 yilinda gerçeklesmis olsa da takvime göre yil içerisinde Kuzeybati Afrika ve etrafinda çikacak fitne ve fesattan dolayi kan dökülecegi, yagmur ve doludan birçok yerin zarar görecegi, yil ortalari ve sonlarina dogru yagma, talan, hirsizlik olaylarinin artacaginin da kaynaklarda yer aldigina dikkat çekti. Türk, tüm Türkiye’yi ve dünyayi etkisi altina alan korona virüsüne benzer bir salgin hastaligin takvimde ‘zatülcenb’ ismiyle yer aldigini, hastaligin belirtileri olarak ise ates, titreme, öksürük, nabzin dengesiz atislari ve akciger zarina yerlesen mikrobun iltihaplanmasi neticesinde nefes alamayacak duruma gelmesiyle olusan agrili bir ölüm oldugunu ve hastalik için sifanin ise ‘udi hindi’ bitkisinde oldugunun yazildigini söyledi. Oguzhan Türk, takvimde yer alan bilgilerin kehanetten öte o dönemlerde yasamis kisilerin bu dönemlerde yasadiklari tecrübeleri gelecek nesillere aktarma yöntemi oldugunu ifade ederek, “Içinde bulundugumuz 2020 yili, 12 hayvanli Türk takviminde fare yili olarak adlandirilir. Hem dünyayi hem de ülkemizi etkisi altina alan korona virüs isimli salginin 12 hayvanli Türk takvimindeki isminin ‘zatülcenb’ hastaligi olarak geçmesi. Agir bir hastalik olarak bilinen zatülcenb, ates, titreme, öksürük, nabzin dengesiz atislari ve akciger zarina yerlesen mikrobun iltihaplanmasi neticesinde nefes alamayacak duruma gelmesiyle olusan agrili bir ölümdür. Zatulcenb hastaligi için udi hindi bitkisinin kullanildigi ve çözüm olacagi bazi kaynaklarca ifade edilmektedir. Belki bu bitkideki etken madde ile bu illet hastalik için çözüm yolu bulunabilir. Içinde bulundugumuz 2020 yili için öngörülen çekirge istilâsi ve virüsten sonra ilkbahar aylarinda bulundugumuz için yagmur ve dolu yagisiyla karsi karsiya kalabiliriz. Ama insallah bu öngörülen olaylar gerçeklesmez. Aslinda bu takvimler kehanet, fal veya felaket habercileri degildir. Belki de insanlar bilip önlem alsinlar diye tecrübe edilmis bilgi kaynaklari ve tekerrürden ibarettir. Ama bizde eski kaynaklari okuma, arastirma kültürü yozlastigi için bu tür olaylari Avrupa’da kâhin diye adlandirilan kisiler söyledikleriyle gündem konusu olur ve kehanetleri bildi diye agzindan çikacak cümlelere bakilir. Halbuki eski insanlar uzunca bir dönem bu takvimlere göre hayatlarini sekillendirdiler” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —