13.Bölge Erzurum Eczaci Odasi kamuoyuna bir açik mektup yayimladi. Erzurum Eczaci Odasi adina yapilan açiklamada, “Saglik temel bir haktir. Toplum sagligini korumak devletin en temel görevi olup bunu da ancak saglik çalisanlari ile yapabilir. Tedavi tarafindaki en büyük paydaslardan biri de eczacidir” denildi
Eczacinin hastanin sagligini bas kaygisi olarak telakki edecegine yemin etmis, halkimizin en yakin saglik danismani oldugu ifade edilen açiklamada, “Eczaci; Ilaci zehirden ayiran seyin “dozu” oldugunu bilir. Eczaci; Gida takviyelerinin vücutta ilaç gibi davrandigini, bunlarin masum olmadigini, bilinçsiz kullaniminin sakincalarini da bilir. Eczaci; Insan sagligini ilgilendiren her ürünün Saglik Bakanligi’nin kontrolünde olmasini da savunur. Vücutta ilaç gibi davranan bir müstahzarin Tarim Bakanligi’ndan ruhsat almis olmasi onu zararsiz kilmadigi gibi o ürünü ot da yapmaz” ifadelerine yer verildi.
Eczacinin “müsterisi” olmayacagini hastasi olabileceginin dile getirildigi bildiride, “Son günlerde gerek internet gerekse zincir marketlerde gida takviyesi adi altinda masumlastirilarak birçok ürün pazarlanmaktadir. Bu alanlar pazarlama yeri, hedef kitle ise tüketicidir. Vatandas, yürüyen banknot olarak görülmektedir. Hasta sagligiyla ilgili kimsenin bir kaygisi da yoktur. Gida takviyesi diye bir ürün rafa konulacak, raf görevlisi olarak eczacilik, kimya, biyoloji, farmakoloji diplomali biri bulundurulmaya çalisilacak ama bu yetmez. Ayni zamanda bu kisi, iyi bir isletmeci ve pazarlamaci olacak; ticari farkindaligi, analitik düsüncesi ve en önemlisi “ikna” kabiliyetine sahip olacak çünkü günün sonunda onun sattigi bir “mal” karsisindaki de bunu satin alacak bir tüketici olarak kalacak.
Simdi zincir market yöneticilerine sunu sormak gerekir: Maasli olarak ise aldiginiz görevli bunun vücutta ilaç gibi davrandigini bilen en önemlisi hasta sagligini bas kaygisi olarak telakki etmis bir eczaci ise raftan uzanip aldigi bir gida takviyesi ya da vitamini -sizin ilgili degerleriniz yeterli bu gida takviyesi ya da vitamine ihtiyaciniz yok- der ise o kisiyi iste tutacak misiniz? Muhtemelen cevap hayir çünkü bahsi geçen yöneticilerin öncelikli gayesi o “mali” satmak olacaktir.
Bu reyonun basina niye eczaci, kimyaci, biyolog ya da farmakolog istiyorsunuz? Bir kere bu meslek gruplari birbirinin muadili degildir. Eger konu ilaç ise bu sadece eczaciyi ilgilendirir. Ama eczaci da pazarlamaci degildir çünkü eczaci için ortada bir “mal” yoktur. Burada gida takviyesi mi satacaksiniz yoksa eczacinin güvenilirligini mi pazarlayacaksiniz? Veya dolayli olarak 500.000 kisinin evine ekmek götürdügü bir meslek grubunun zincire evrilmesinin provasini mi yapmaktasiniz?
Gida takviyeleri ve vitaminler mutlaka Saglik Bakanligi kontrolünde olmalidir çünkü bu ürünler insan sagligini ilgilendirmektedir. Marketlerde olursa, bu satilacak bir mal haline gelir. Reyon basindaki kim olursa olsun bunun gerekli olup olmamasindan ziyade pazarlamasindan sorumlu tutulur. Bu da faydadan çok zarar getirecektir. Halk sagligi için ilaç ve sagliga iliskin tüm ürünler eczane disinda satilmamalidir” denildi.