Tarih: 01.08.2018 10:25
30 Agustos resmi tatil mi? 30 Agustos hangi güne denk geliyor?
30 Agustos resmi tatil mi? 30 Agustos hangi güne denk geliyor? 30 Agustos Zafer Bayrami sözleri. 30 Agustos Zafer Bayrami, her yil oldugu gibi bu yil da ulusal bayramimiz olarak kutlanacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün baskumandanliginda büyük zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için her yil kutlanan 30 Agustos Zafer Bayrami resmi tatil mi? 30 Agustos hangi gün? Vatandaslarin içinde bulundugumuz bugünlerde bu sorularin yanitini arastiriyor. Iste, 30 Agustos Zafer Bayrami sözleri ve 30 Agustos ile ilgili diger detaylar…30 AGUSTOS RESMI TATIL MI?30 Agustos Zafer Bayrami’nin 96. yil dönümü için geri sayim basladi. Kurtulus Savasi’mizin basariya ulasmasinin müjdecisi olan bu tarihi zafer, Türkiye’nin dört bir yaninda bir kez daha hatirlatilacak. Diger yandan, 30 Agustos Zafer Bayrami’nin resmi tatil olup olmadigi çok sayida vatandas tarafindan merak ediliyor. Peki, 30 Agustos bu yil hangi güne denk geliyor? Zafer Bayrami resmi tatil mi? 30 Agustos’un bu yil persembe gününe yani hafta içine denk gelmesi nedeniyle Zafer Bayrami resmi tatil kapsamina giriyor. Cuma gününü de izin alarak kullananlarin 4 gün tatil yapabilme firsatlari olabilecek.Coskuyla kutlanan 30 Agustos Zafer Bayrami tatili hakkinda arastirmalar son günlerde hiz kazandi. 30 Agustos Zafer Bayrami resmi tatil mi ve hangi güne denk geliyor? Iste yanitlar… Bu bayram günü resmi tatil olarak kabul edilmistir. 30 Agustos Zafer Bayrami, Persembe gününe denk geliyor.30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI SÖZLERIIste en güzel 30 Agustos Zafer Bayrami sözleri;
* Türkiye Cumhuriyeti devleti, Milletiyle bölünmez bir bütündür, Türk milleti, milli birlik ve beraberlik suuru içinde, sonsuza kadar ilelebet hür ve bagimsiz yasayacaktir. Bu duygu ve düsüncelerle, 30 Agustos Zafer Bayrami’ni kutluyor, bu sanli zaferi bize yasatan basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz sehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sükran, minnet ve rahmetle aniyorum.
* “Biz Türkler bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklale timsal olmus bir milletiz…” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Milletin esaretten kurtulusu, egemen ve bagimsiz olarak topraklarimizda yasayabilmesi, ancak azimkar ve namuslu ellerin milleti kasa ve dogru yoldan haklarini korumaya ve bagimsizliga sevki ile kabil olacaktir…” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karsisinda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. Milletlerin esirligi üzerine kurulmus müesseseler her tarafta yikilmaya mahkumdurlar.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Ya istiklâl ya ölüm!” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Bagimsizliktan yoksun bir ulus, uygar insanlik karsisinda usak olmaktan kurtulamaz.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Tam bagimsizlik denildigi zaman, dogal, siyasal, mali, adli, askeri, kültürel ve her alanda tam bagimsizlik anlasilir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Ey yükselen yeni nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu sonsuza kadar yasatacak olan sizlersiniz.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir. Bu rejim, halkin gelisimini ve yükselisini saglayan, onlardan esirlik, soysuzluk, dalkavukluk hislerini uzaklastiran bir yoldur.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* “Insaf ve merhamet dilenmekle millet isleri görülemez; millet ve devletin seref ve bagimsizligi elde edilemez, insaf ve merhamet dilenmek gibi bir kural yoktur. Türk milleti ve Türkiye’nin çocuklari, bunu bir an akildan çikarmamalidir.” (Mustafa Kemal Atatürk)
* Milletimizin özgürlük ve bagimsizlik yolundaki inanç, irade ve kararliligini bütün dünyaya gösterdigi 30 Agustos Baskomutanlik Meydan Muharebesi, Cumhuriyetimizin kurulusuna giden yolun bir mihenk tasidir. Bu duygu ve düsüncelerle aziz milletimiz, emniyet teskilatimiz ve kahraman ordumuzun tüm mensuplarinin 30 Agustos Zafer Bayrami’ni kutluyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari basta olmak üzere tüm sehitlerimizi rahmet, minnet ve sükranla aniyorum.
* Vatanimizin birligi ve Milletimizin bagimsizligi ugruna verilen mücadelenin kazanildigi bu anlamli zaferin yildönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü, silah arkadaslarini, Kurtulus Savasi’nin tüm kahramanlarini, kanlariyla, canlariyla bu topraklari vatan yapan Aziz Sehitlerimizi, ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmet, saygi ve minnetle aniyoruz.
* Dönemin sartlari içerisinde askeri kuvvetlerimizden kat kat üstün bir ordu karsisinda kazanilan Baskomutanlik Savasi ile milletimiz birlik ve beraberliginden, hürriyet ve istiklalinden en zor kosullarda dahi vazgeçmeyecegini adeta tüm dünyaya haykirmistir.
* Bu zafer, Türk milletini yok etmeye çalisan isgal güçlerinin haksizliklarina, yoksulluga ve tüm olumsuzluklara karsi aziz milletimizin Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliginde tüm dünyaya Türk milleti bagimsizdir ve bagimsiz kalacaktir, ay yildizli bayragimiz milletimiz var oldukça gökyüzünde dalgalanacaktir diye haykirdigi, aziz milletimizin sanli zaferidir.30 AGUSTOS ZAFER BAYRAMI TARIHIZafer Bayrami, 30 Agustos 1922’de Dumlupinar’da Mustafa Kemal’in baskumandanliginda zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz’u anmak için Türkiye ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde her yil 30 Agustos günü kutlanan resmi, ulusal bir bayramidir. Atatürk’ün baskomutanliginda yapildigi için Baskomutanlik Meydan Muharebesi adiyla da bilinen Büyük Taarruz’un basariyla sonuçlanmasindan sonra Yunan ordulari Izmir’e kadar takip edilmis; 9 Eylül 1922’de Izmir’in kurtarilmasiyla Türk topraklari Yunan isgalinden kurtulmustur. Isgal birliklerinin ülke sinirlarini terk etmesi daha sonra gerçeklesse de, 30 Agustos sembolik olarak ülke topraklarinin geri alindigi günü temsil eder. Ilk kez 1924 yilinda Afyon’da Baskumandan Zaferi adiyla kutlanan 30 Agustos günü, Türkiye’de 1926’dan itibaren Zafer Bayrami olarak kutlanmaktadir.30 Agustos günü, ilk kez 1924’te Dumlupinar’da Çal Köyü yakinlarinda Cumhurbaskani Mustafa Kemal’in katildigi bir törenle Baskumandan Zaferi adiyla kutlanmistir. Zaferi kutlamak için iki yil beklemenin en önemli nedeni 1923 yilinin yeni Türkiye açisindan hem ulusal hem de uluslararasi alanda yogunlugun had safhada olmasiydi.Çal Köyü’nde gerçeklesen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canli tutulmasinin önemini vurgulamis ve Meçhul Asker Abidesi’nin temelini esi Latife Hanim ile beraber atmistir.Baskumandan Zaferi 1926’dan itibaren Zafer Bayrami olarak kutlanmaktadir. 1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayrami Kanunu’nda 30 Agustos Baskumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasinin Zafer Bayrami oldugu, her yil dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafindan kutlanacagi belirtilir. Ayni yil, dönemin Savunma Bakani Recep Peker’in yayinladigi bir genelge ile bayram törenlerinde neler yapilacagi detayli bir sekilde belirtilmistir. Ancak 1930’larin ortalarina kadar ilk tören gibi üst düzeyde gerçeklesen Büyük Zafer kutlamasi veya anma töreni yapilmamistir.Hava Kuvvetlerinin ülke savunmasinda önemli bir yeri olmasi nedeniyle, Tayyare Cemiyeti de 30 Agustos tarihini “Tayyare Bayrami” olarak adlandirmistir. Zafer Bayrami için özellikle 1960’lardan itibaren daha kapsamli ve katilimli bir sekilde kutlamalar yapilmaya baslanmistir.Ilk kez 1924 yilinda, 30 Agustos günü Dumlupinar Çal Köyü’nde kutlanan Zafer Bayrami, ‘Baskumandan Zaferi’ adi altinda tarihe geçmistir. 1926 yilindan itibaren ismi degismis ve ve bugünkü adiyla Zafer Bayrami olarak kullanilmaya baslanmistir. Kanunlarda da geçen Zafer Bayrami, her yil dönümünde kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafindan kutlanilacak sekilde belirtilmistir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —