Erzurum’un Olur ilçesine bagli Çataksu Mahallesi’nde bulunan ve halk tarafindan Tahtali Camii olarak bilinen Tavusker Camii ahsap islemeleri ve kök boyalari ile renklendirmesi ile görenleri etkiliyor.
Mihrabindan kapisina, mahfilinden pencerelerine kadar her sey ahsaptan yapilmis, çivileri dahi ahsap cami adeta tarihi günümüze aktariyor.Olur Ilçe Müftüsü Ferhat Koçak cami hakkinda yaptigi bilgilendirmede, “Tarihi camimiz Vakiflar Genel Müdürlügü bünyesinde tescilli bir cami. Osmanli döneminden günümüze kalmis bir cami. Osmanli döneminde sancak görevini yapmis bir belgenin merkezi konumunda. Dervis Mehmet Efendi tarafindan yapilmis. Camimiz o dönemden bugüne kadar tadilatlar geçirmis, çatimizin ahsap isçiligi özelligini korumustur. Hiçbir deforme yoktur. 5 bin metrekare bir alana sahiptir. 400 kisi ayni anda namaz kilabilmektedir. Ilgi ve alaka gerekmektedir. Küçük tadilatlara ihtiyaci vardir. Osmanli döneminde bölge bir merkez konumundaymis. Bizler bu eserimizin bugüne kadar yasatilmasindan sevinç, gurur duyuyoruz. Bundan sonra ayakta kalmasi için elimizden gelen gayreti göstermeye haziriz. Bu eserleri bize birakan ecdadimizi bizler rahmetle minnetle aniyoruz. Ahsapta kök boya kullanilmis. Ahsapta çivi kullanilmamis. Zincir bile ahsaptan yapilmis. Büyük bir ustalik var. Tüm ahsaplarda ayni özeni görebiliyoruz” diye konustu.Çataksu Köyü Tavusker Camii
Erzurum’un Olur ilçesindeki cami kare planli olup; beden duvarlari moloz tas malzemeli, duvar aralarinda ise hatillara yer verilmistir. Caminin yanlari açik son cemaat yeri dista 6 adet direk, iç kisimda ise cami duvarlari tarafindan tasinmaktadir. Son cemaat yerinin bati tarafinda sac malzemeli minaresi uzanmaktadir. Camiye giris sivri kemer içerisine alinmis bir kapi ile saglanmaktadir. Kemer içerisinde kitabesi yer almaktadir. Giris kapisindaki kitabesine göre Hicri-1082/Miladi-1671 yilinda Dervis Mehmet adli bir sahis tarafindan yaptirilmistir. Mihrap kismi ahsaptandir. Caminin üst örtüsü ortada 4 ahsap direk ve yanlarda ise duvarlara oturmaktadir. Mihrap, mahfil, ahsap direkler ve tavanin orta kisminda kök boyadan bitkisel ve geometrik süslemeler yapilmistir.
Çataksu Köyü Camii, Erzurum Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’nun 28/06/2011 tarih ve 2329 sayili karari ile tescillenmistir.