Erzurum merkez Yakutiye ilçesi Gül Ahmet Caddesi üzerinde Dervis Aga Camii karsisinda Yegen Aga Mahallesi’nde bulunan Karanlik Kümbette (Emir Sadrettin Baba Kümbeti) devam eden restorasyon çalismalari tamamlandi.
Kültür ve Turizm Bakanligi’na bagli Erzurum Müze Müdürlügü bünyesinde bulunan Karanlik Kümbet Emir Sadrettin tarafindan 1308 yilinda yapildi. 712 yildir ayakta durmaya çalisan kümbet yapilan restorasyon çalismalarinin ardindan yeniden açildi.
Karanlik Kümbet tarihi dokusuna uygun olarak restore edildi. Konik kubbeli çatisinda deforme olan taslarin yerine 500 yila yakin ömrü olan tas dösendi.
Kümbet 1308 yilinda Emir Sadrettin tarafindan 2 katli mezar olarak insa edilmis. Kümbetin alt katinda anit mezar, üst katinda ise cemaatin namaz kilacagi mescit bulunuyor.Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürü Cemal Almaz, Karanlik Kümbette tamamlanan restorasyon çalismalari hakkinda yaptigi açiklamada, “Erzurum’un yine nadide ve güzide yerlerinden birinde Karanlik Kümbet önünde bulunuyoruz. Bir baska ismiyle Sadrettin Baba Kümbeti de denilmektedir. Erzurum’un her tarafi adeta açik hava müzesi durumundadir. Ecdadimizin bizlere biraktigi kümbet dedigimiz birçok önemli bir eserlerden birisinin önündeyiz. Kümbetler tarihimizde bilindigi gibi anit mezar olarak kullanilan bir yapi tarzidir. Önemli kisiler, siyasi kisiler, ilmi kisiler ve gönül adamlarina böyle kümbet yani anit mezarlar yaptirilarak onlarin hatiralari bir nevi yad ediliyor. Erzurum kümbet anlaminda çok zengin bir il durumundadir. Sehrin farkli alanlarinda farkli farkli Kümbetler bulunmaktadir. Erzurum’da bu kümbetlerin sayisi 20 civarindadir. Onlardan birisi de Karanlik Kümbet denilen ve isminin neden Karanlik Kümbet denildigi bilinmeyen, ancak halk arasinda Sadrettin Baba Kümbeti diye bilinen Erzurum Yakutiye ilçesi Gül Ahmet Caddesi Yegen Aga Mahallesi Dervis Aga Camisi ile karsi karsiya bulunan bir kümbettir. Bu kümbet 1308 tarihinde yapilmistir. Erzurum’da bulunan ilk kümbetlerden birisi durumundadir. Osmanli ve Selçuklu döneminden kalma bir eserdir. Yani 2020 yilina kadar ciddi bir onarim görmemistir. Yalnizca 1950 yillarinda küçük çapli bir onarim görmüstür. Bugün itibariyle elimizde yadigar olarak kalan kümbeti bastan asagiya ciddi bir revizyona tabi tuttuk. Erzurum tasindan orijinalini koruyarak yapilan Kubbesini bile yeniledik. Kirmizi bilezigi vardir görünmeyecek durumdaydi onu bile silerek görünür hale getirdik. Kümbetin iç boyasini yaptik, iki katli kümbette üst kat mescit alt katta iki mezar bulunmaktadir. Emir Sadrettin Baba denilen kisi babasina yaptirmistir. 700 yili askin zamandir eser dimdik ayakta durmaktadir. 700 yilin sonunda biz Kümbeti kapsamli bir Restorasyon yaptik. Tarihe bir sekilde borcumuzu da ödemis olduk. Erzurum halki ve Erzurum’a gelen misafirlerimizi bu eserleri gezmeleri konusunda davet ediyoruz. Erzurum’da kültür seferberligi, restorasyon seferberligi tüm hiziyla devam etmektedir. 3 yila yakin zamandir el vurulmayan eser kalmadi” diye konustu.