Ahilik Kültürü Haftasi, Erzurum’da düzenlenen törenlerle kutlandi. Ahiligin bir insanlik sanati oldugunu söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskani Rasim Firat, “Bu düzen Selçuklu ve Osmanli’nin yapi taslarindan biri haline gelmistir” dedi. Törende Büyüksehir Belediyesi Sehir Tiyatrosu oyunculari temsili ‘Sed Kusanma’ ritüelini sahneledi.
Tarihi Yakutiye Medresesi önünde düzenlenen Ahilik Kültürü Haftasi etkinliklerine Vali Okay Memis, Büyüksehir Belediye Baskanvekili Fevzi Polat, Yakutiye Belediye Baskani Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Baskani Muhammet Cevdet Orhan, Emniyet Müdürü Levent Tuncer, ESOB Baskani Rasim Firat, kamu kurum ve kuruluslarin temsilcileri ile çok sayida esnaf ve vatandas katildi.
“Ahilik ögretmensiz bir halk üniversitesidir”
Açilis konusmasini yapan ESOB Baskani Rasim Firat, ahiligin bir insanlik sanati oldugunu söyledi. Baskan Firat söyle dedi.
“Bu kurum, zamanla tüm Anadolu’da kabul görmüs bir sosyo-ekonomik düzen olarak Selçuklu ve Osmanli’nin devlet felsefelerinin yapi taslarindan biri haline gelmistir. Esnaf ve Sanatkâr kesimi Ahilik kültürünün olusturdugu, gelistirdigi ve bugüne kadar getirdigi sosyal ve ekonomik bir olusumdur. Ahilik, ögretmensiz bir halk üniversitesidir. Günümüz evrensel degerleri ile uyum gösteren benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Bu kadar gurur verici bir geçmise sahip olan esnaf teskilatimiz, bugün Ülkemizin karsilastigi sorunlari asmada köklerinden, geleneklerinden destek alarak güçlü çikislar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadir.”
Erzurum’daki Ahiler
Baskan Firat ayrica Erzurum’un Osmanli döneminde ahilik kurumunun önemli merkezlerinden biri oldugunu vurguladi. Baskan Firat, “Ilimizde önemli 2 Ahi yasamis olup, bunlardan ilki Ahi Toman Baba’dir.
Sehrimizde Ahilik Teskilati 1300’lü yillarda, Ahi Toman Baba tarafindan kurulmustur. Ibni Batuta 1331’de Erzurum’a ugradigi zaman Ahi Toman Baba’nin tekkesinde konaklamistir. Toman Babanin türbesi, Narmanli Mahallesi Dere Sokakta bir evin bahçesindedir. Sehrimizin diger önemli bir Ahisi ise Ahi Fahreddin ismi ile bilinmektedir. Mezari ise Sigircik Camiinin arkasinda bulunmaktadir” diye konustu.
Polat: Bu Kültürü Sürdürmeliyiz
Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanvekili Fevzi Polat ise “Ahi ahlaki ile ahlaklanmis, ahi dostlari esnaf kardeslerimizin Ahilik Haftasini kutluyor, bu vesileyle birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum” dedi.
Vali Memis: Ben Hep Yerel Esnafin Yaninda Oldum
Vali Okay Memis de konusmasinda ahilik kültürünün medeniyet tarihine bir armagan oldugunu belirtti. Ahilik kurumunun Anadolu’da kök salarak, varligini yüzyillar boyunca devam ettirdigini ve Türk toplumunun toplumsal, ekonomik, dini, ahlaki ve kültürel hayatini tanzim ettigini anlatan Vali Memis, “Temelleri 13. yüzyilda Ahi Evran tarafindan Anadolu’da atilan Ahilik teskilati; Türk insaninin meslegini, sanatini, mertlik, dayanisma ve güzel ahlak ile bütünlestiren, milli birlik ve bütünlük anlayisiyla asirlar boyu toplumda düzeni saglayan, üretici-tüketici iliskisini en iyi sekilde düzenlemeyi amaç edinen kültürel, sosyal ve ekonomik olusumdur. Fazileti ve çaliskanligi esas alan Ahilik Teskilati Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Degisen sanayi ve ticaret hayatina ragmen ön gördügü erdemlerle Türk Milleti’nin karakterini ortaya koymaktadir” dedi. Vali Memis ayrica Erzurum’un Ahilik kavraminin besigi kentlerden biri oldugunu vurgulayarak, “Bu yansimayi bugünkü esnafimizda görmek mümkün. Çok iyi, isini bile, ahlakli bir esnaf kesimimiz var. Ben de hep onlarin yanindayim ayakkabimi bile onlara yaptiriyorum, elbisemi onlara diktiriyorum” diye konustu.
Sed Kusanma Tören Ilgiyle Izlendi
Konusmalarin ardindan Büyüksehir Belediyesi Mehter Bölügünün mini konseri ilgiyle izlenirken, Sehir Tiyatrosu oyunculari da temsili ‘Sed Kusanma’ törenini sahneledi.
Yilin Ahisine Plaket
Etkinliklerin ardindan yilin Ahisi berber Köksal Sevinç ile mobilyaci kalfasi Yakup Alan ile tornaci çiragi Mustafa Güven’e plaket ve ödülleri verildi. Tören sonunda katilimcilara pilav ikram edildi.