Van Yüzüncü Yil Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde olusturulan ‘Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde rengarenk görünümleriyle çiçek açan bitkiler, Van Gölü kiyisini renk cümbüsüne bürüdü.
Van YYÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Baskani Prof. Dr. Murat Tunçtürk tarafindan üniversite yerleskesinde olusturulan Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde yaklasik 120 tür bitki yetistiriliyor. Van YYÜ yerleskesinde yer alan yaklasik 5 dönümlük arazi üzerinde ekinezya ve lavanta basta olmak üzere; melisa, kekik, adaçayi gibi 120 tür bitki yetistiren Prof. Dr. Murat Tunçtürk, bölge ekolojisine uyum gösteren, adaptasyon kabiliyeti yüksek ve çiftçilere ekonomik getirisi olacak çok yillik alternatif bitkileri bölge tarimina kazandirdi.
IHA muhabirine konusan Prof. Dr. Murat Tunçtürk, üniversite yerleskesinde olusturduklari bahçede 3 yillik bir çalisma sonucunda Akdeniz ve Ege bölgesinde yetistirilen bitkilerin Van’da da yetistirilebilecegini ortaya koydu. Yetistirilen ürünlerde iyi bir verim elde ettiklerini ifade eden Tunçtürk, “Özellikle bu bölgede ilk hedefimiz kekik bitkisi, ada çayi, ekinezya ve lavanta bitkilerinin yetisip yetismeyecegi veya yetisiyorsa bati bölgelerinde özellikle Akdeniz ve Ege’de yetistirilen ürünlere kiyasla, verimlerinde bir fark olup olmadigini ortaya koymakti. Bu kapsamda yaptigimiz 3 yillik bir çalisma sonucunda bu bitkilerin, bu bölgede rahatlikla yetisebildigini, o bölgelere nazaran yaklasik olarak ayni oranlarda ürün ve verim aldigimizi belirledik” dedi.“Dogal zenginliklerimiz korunuyor”
Dogada asiri sekilde toplanarak kullanilan bitkileri, kültüre alarak koruma altina almayi hedeflediklerini dile getiren Tunçtürk, sözlerini söyle sürdürdü:
“Dogadan asiri sekilde toplanan ve otlu peynirde de kullanilan dogal bitkilerimizin, dogal zenginliklerimizin yok olmasini engellemek için bunlarin kültüre alinma çalismalarini saglamaya çalisiyoruz. Gördügünüz üzere bizim burada yaklasik 400 metrekarelik bir alanda bir lavanta bahçesi olusturduk. Halkimizi bahçemize bekliyoruz. Özellikle Van Gölü sahilinde neden böyle bahçeler olmasin ve neden halkimiz bu tarz bahçelere gelmesin? Burasi için farkli bir turist çekme öncülügü neden yapmasin diye düsünüyoruz.”“120’ye yakin bitki türü yetistiriliyor”
Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde yaklasik 120’ye yakin tür oldugunu ve ileriki yillarda bu sayiyi daha da artiracaklarina isaret eden Tunçtürk, “Bahçemiz 5 dönümlük bir araziden olusuyor. Türkiye’nin farkli illerinden getirdigimiz türler ve bizim dogadan topladigimiz türler dahil su anda ilkbahar ve sonbaharda dikecegimiz geofitlerle birlikte yaklasik 110-120 türe yakin bir sayimiz var. Ancak ileriki zamanlarda daha da arttirmayi düsünüyoruz. Tabi bu yil diktigimiz bazi türlerden bölgeye adapta olamayan türlerimiz oldu. 10-15 tane türü gelecek yil tekrar yenilmeyecegiz” diye konustu.
Van YYÜ Kedi Evi gibi, Van Gölü sahilinde olusturduklari Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nin de ziyaretçi akinina ugramasini arzu ettiklerini sözlerine ekleyen Tunçtürk, farkli bitkilerin yer aldigi bahçelerinin ziyaret edilmesini istedi.