Erzurum’da üniversite ögrencilerinin tasarladigi ‘Akilli Besik’ projesi TÜBITAK 1512 Bireysel Genç Girisimci programindan destek almaya hak kazandi. Bu projeyle, bebeklerin ani besik ölüm sendromunun ortadan kaldirilmasi hedeflenirken besik üzerine kurulan sistem sayesinde de ebeveynler, besige biraktiklari çocuklarinin durumlarini telefondan kontrol edebilecekler.
ETÜ Kristal Girisimcilik Merkezi koordinesinde Atatürk Üniversitesi mezunu ögrencilerinden Sonnur Tarhan ve Merve Tastan’in bebek bakiminda zorlanan ebeveynler için yaptiklari Medparenttec Projesi sayesinde bebeklerin ani besik ölüm sendromu azalacak. Proje kapsaminda besik üzerine yapilan sistemle ebeveynler bebeklerin, aglamasini, vücut isisini, hareket durumunu telefon üzerinden kontrol edebilecekler. Tasarlanan sistemle bebeklerin durumlarinda olumsuz bir degisiklik oldugu zaman ebeveynlerin telefonuna uyari sinyali gidecek. Akilli besik siteminde olumsuz durumlar disinda bebegin uyku süresini, uyuma-uyanma verileri de kayit altina alinabilecek.
Öte yandan, “Akilli Besik” projesi TÜBITAK 1512 Bireysel Genç Girisimci kapsaminda 200 bin TL destek almaya hak kazandi. TÜBITAK’in projeye destek vermesinin ardindan projeyi hazirlayan Sonnur Tarhan ve Merve Tastan’a ETÜ Kristal Girisimcilik Merkezinde ofis tahsis edildi.
Akilli besik projesinde üretim asamasina geldiklerini kaydeden Bilgisayar Ögretmenligi Mezunu Sonnur Tarhan, “2018 yilinda bir ders kapsaminda bu projeyi yaptik. Daha sonra ETÜ Kristal Merkeziyle tanisarak bunu bir girisimcilik fikrine dönüstürdük. ETÜ Kristal’in destegiyle mentör, çalisma alani ve makine teçhizat destekleriyle birlikte bunun il prototipini ürettik. Ilerleyen süreçlerde TÜBITAK BIGG programina basvurduk ve oradan 200 bin TL’lik destek almaya hak kazandik. Bunun üretim asamasina geçiyoruz. Medparenttec Akilli Besik sistemleri bebegin vücut isisini algilayip ani yükselmesinde ebeveynlerin telefonlarina uyari sinyali gönderen bir sistem. Ani bebek ölümü sendromuna çözüm bulan bir sitem. Ani bebek ölümü sendromu bebegin yüzüstü yatmasiyla midesinden agzina gelebilecek yiyeceklerin bogulma tehlikesi olma durumudur. Bu duruma önlem olarak besigimiz ailenin telefonuna uyari veriyor ve aninda müdahale imkani sagliyor. Suan sistemde bazi besik sistemleri var. Besigimiz otomatik olarak sallanabiliyor, uzaktan da kumanda ile yönetilebiliyor” seklinde konustu.