Tarih: 01.10.2020 10:25
Alcan: “Karantina Türkiye’de siddeti arttirdi”
Temsilci Baskan Jale Özerzurumlu Alcan, “Çocuga siddet, Kadina siddet, Erkege siddet, Çalisana siddet, Hayvana siddet Okulda, Evde, Isyerinde; Her yerde! Siddet artisinin nedenleri neler? Covid 19 Pandemi salgini sebebi ile siddet artti mi?” konularinda önemli degerlendirmelerde bulundu.
Covid- 19 koronavirüsün yayilmasini durdurmak için dünyada ve ülkemizde uygulanan sokaga çikma yasaklari ve kisitlamalar ile birlikte sehirlerde okullar, kahvehaneler, sokaklar bosaldi ayni çati altinda uzun süreli bulunmanin getirdigi zorluklara ilaveten isyerlerinde esnek çalisma saati uygulamasi da siddetin artmasina neden oldugunu dile getiren Alcan, “Yalnizca ülkemizde degil Amerika, Çin, Italya, Ispanya, Almanya, Kanada gibi dünyanin pek çok ülkesinde de siddet vakalari artiyor. Kisaca bu süreci ev içi siddet ve isyeri siddetin arttigi bir dönem olarak ifade edebilirz” dedi.
”Karantina Türkiye’de Siddeti Arttirdi”
Türkiye’de 2020 yili resmi rakamlar açiklanmasa da örgütler, dernekler hatta basvuru hatlari Alo 170, 155, 144,183 yetkilileri vakalarda ciddi artis oldugunu anlatan Alcan, açiklamasini söyle sürdürdü;
“Ülkemizde çalisanin en fazla psikolojik siddet( mobbing) gördügü yer isyeri. Kadin cinayetlerinde ise ev, meskûn veya metruk konut/ kadinin isyeri gibi daha genis bir saha içderisinde görülmektedir. Izolasyon veya sokaga çikma yasagi nedeniyle evlerde kalma kisitlamasinin uygulandigi dönemlerde ev içi siddet artisi ayri bir önem arz ederken esnek çalisma saati uygulamasi da (home Office) ev ve isyeri siddetini körükleyen ayri bir faktör olarak devreye girmis oldu. Koronavirüs ile baslayan bu olaganüstü döneme iliskin özel bir durum ise siddet gören kadinlar ve çocuklarin karantina sirasinda siddet faillerinden kaçamamasi ve zorunlu olarak ayni mekani paylasmalaridir. Kadin örgütleri, çocuk ve hayvan haklari savunuculari resmi makamlardan koronavirüs önlemleri kapsaminda siddete yönelik önlemler içeren yasalarin uygulanmasi, siginma evlerinin sayisinin arttirilmasi, çocuk tacizi kapsaminda yaptirim, hayvan haklari vb acil yardim mekanizmalarinin düzenlenmesiyle ilgili hükümetten acil önlem paketi talep ediyorlar. Özellikle kadinlara yönelik siddet ve taciz/tecavüz suçlarinda “arabuluculuk/uzlastirma”, “erteleme”, “paraya çevirme”, “ön ödeme” ve ‘tahrik indirimi’ gibi uygulamalar bu esitsizligin somut göstergeleri olarak karsimiza çikmakta ve siddetin daha çok artmasinda belirgin bir rol oynadigini ifade ediyorlar.”
“Istifa edemiyorum, ne yapmaliyim?”
Korona hepimizin bildigi gibi küresel bir felaket. Bu tür kriz dönemlerinde toplumda hâlihazirda var olan esitsizlikler daha fazla artar. Türkiye’de de çalisanlarin isyerlerinde bir takim sikintilar oldugunu bildiklerini Mobbing ile Mücadele Dernegi’ne yapilan Magdur Basvuru Formundan (https://mobbing.org.tr/magdur-basvuru-formu/) belirten Jale Alcan “Korona virüs gerekçesi is görenin isyerinde psikolojik tacize(mobbing) ugramasina sebep olmamali. Bunun için isyerlerinde ne tür yeni düzenlemeler yapilacagi ve hangi önlemlerin alinacagi konusunda seffaf bir süreç isletilmeli” dedi. Bütün olaganüstü dönemlerde güç bakimindan esitsiz olan gruplara siddetin arttigini vurgulayan Alcan, bu özel duruma karsi çözüm gelistirilebilecegine, bunu pek çok ülkenin tecrübe ettigine isaret etti.
Jale Alcan “Ekmek Param; Istifa edemiyorum, ne yapmaliyim? “istifaya zorlama, sürekli görev yeri degisikligi, hakaret, kötü muamele, cinsel taciz zorluguyla dernegimize basvuruyorlar. Magdur ve zorba ayni mekânda bulundugu için iletisimin zorlastigi durumlar yasiyoruz” açiklamasini yapti.
‘’Covid 19 Pandemi salgini ve karantinadan sonra Türkiye’de Isyeri Siddeti – Mobbing artmasindan endiseliyiz’’
Alcan, “Covid 19 Pandemi salgini sonrasi mobbing magdur basvurusunda bulunan çalisanlarin sayisinda artis oldugu ve sikâyet dagilimina bakildiginda yaklasik % 60’inin istifaya veya emeklilige zorlama, ücret adaletsizligi, görev yeri degisikligi, dislama, hakaret ve kötü muameleye maruz kaldigini görüyoruz. Çalisma hayatinin herhangi bir alaninda mobbingin ve yildirmanin artmasinin sosyal hayatta da siddetin yayginlasmasina neden olmaktadir. Issizlik, adil seffaf olmayan yönetimler, liyakat sisteminin islemeyisi ve yetersiz iletisim mobbingi artiriyor. Özellikle Mart 2020’den itibaren mobbing magdurlarina imkânlar ölçüsünde bilgilendirme, egitim destegi, hukuki destek ve psikolojik destek saglamaya çalisiyoruz. Mobbing ile Mücadele Dernegi’ne yapilan basvurulari degerlendiriyor, magdurlara yol gösteriyoruz. 2 Ekim Dünya Siddete Hayir Günü’nde Mobbing Kanuna ihtiyaç var, çikartilmalidir çünkü siddet kolektif ve bütüncül bir olgudur ancak bütüncül bir bakis açisiyla önlenebilir, mücadelesi de topyekûn olmalidir’’ dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —