Tarih: 01.09.2019 10:25
Anadolu tarihine isik tutacak yeni kesifler
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi, Türk Dünyasi Arastirma Projesi (TÜRKYAP) ve Dogu Anadolu Arastirma Projesi (DAYP) Baskani Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Anadolu tarihine isik tutacak yeni keyiflere imza atti. Prof. Dr. Ceylan, Kars bölgesinde bulunan yeni kaya resimlerinin ilk incelemelerde Tunç çagina ait oldugunu belirtti.
Yeri simdilik sakli tutulan bölgede kesfedilen kaya resimleri ile Anadolu’daki Türk tarihini aydinlatabilecek verilere ulasilabilecegi belirtiliyor.
Prof. Dr. Ceylan, bilimsel çalismanin tamamlanmasinin ardindan bölgenin kamuoyu ile paylasilacagini açikladi.
Anadolu’da oldugu kadar Mogolistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kirgizistan, Özbekistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Iran’da arastirmalarini sürdüren Prof. Dr. Ceylan, “Su anda Kars bölgesinde kaya resimleriyle ilgili yeni bir kesif yapmis bulunuyoruz. Ismini ve yeri sakli tutacagiz. Tahribat yapilmis. Taslar kirilmis, tahrip edilmis. Kaçak kazi çalismasi yapilmis. Dag keçileri burada var. Iki pano tespit ettik. Büyük panoda 5 dag keçisi, dag tekeleri yapilmis. Bunlar güneyden kuzeye dogru hareket halinde oldugunu görüyoruz. Teknik açisindan son derece iyi. En öndeki ve ön sondakiler daha küçük olmasina ragmen 2, 3 ve 4 boynuzlarinin görkemli olarak yapildigini görüyoruz. Küçük panoda ise iki tane at ve iki tane de dag keçisinin çizilmis oldugunu ifade edebiliriz” diye konustu.
Daha önce Kagizman bölgesinde Göktürk Runik yazilarini yayinlayan Prof. Dr. Ceylan, söz konusu bölgedeki kaya resimlerinin de Anadolu tarihine isik tutacak boyutta oldugunu belirtti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —