Türkiye ile Gürcistan arasindaki iliskileri gelistirmek ve iki ülke arasindaki bagi güçlendirmek üzere Atatürk Üniversitesinde “Tarih Boyunca Anadolu ve Gürcistan Iliskileri Sempozyumu” düzenlendi.
Kültür Merkezi Mavi Salonda açilisi yapilan sempozyuma Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin yani sira, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Kültür Varliklari ve Müzeler Müdürlügü Genel Müdür Yardimcisi ve Gürcistan Dostluk Dernegi Baskani Ali Riza Altunel, Iran Islam Cumhuriyeti Erzurum Baskonsolosu Sajad Soltanzadeh, Uzundere Ilçe Kaymakami Hakan Seker, Uzundere Belediye Baskani Halis Özsoy, Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Veyis Degirmençay, Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoglu, Sempozyum Düzenleyicisi Prof. Dr. Mehmet Isikli ile çesitli ülkelerden katilim saglayan çok sayida akademisyen ile ögrenciler katildi.
Rektör Çomakli: “Sempozyum, Kafkas Dünyasina Yönelik Uyguladigimiz Strateji ile Örtüsüyor”
Kürsüye çikan Rektör Çomakli, “Tarih Boyunca Anadolu ve Gürcistan Iliskileri Sempozyumu”nun, Atatürk Üniversitesinin Kafkas Dünyasina yönelik açilim stratejisi ile örtüsen bir etkinlik olmasi münasebetiyle kendileri için önemli oldugunu dile getirdi.
Asya ve Avrupa kitalari arasinda önemli bir konuma sahip olan Anadolu topraklarinin, geçmisten günümüze birbirinden farkli topluluklara ev sahipligi yaptigina vurgu yaparak konusmasina baslayan Rektör Prof. Dr. Çomakli, “Bu topraklarin önemli bir parçasi olan Dogu Anadolu Bölgesi de Anadolu’nun Kafkasya’ya açilan kapisi niteligi tasimaktadir” dedi.
Disiplinlerarasi Çalismalara Agirlik Veriliyor
Atatürk Üniversitesinin, Türkiye’nin komsu ülke halklari ve kültürleri ile olan etkilesimlerini gerek kültürel gerekse de bilimsel anlamda her zaman genis kitlelere duyurma gayreti gösterdigini ve bu tür çalismalara sonuna kadar destek oldugunu kaydeden Çomakli sözlerine su sekilde devam etti: “Günümüzde kurumlar ve kuruluslar alt yapi projeleri disinda kültürel ve sanatsal tabanli projelere de önem vermeye basladi. Bu bakis açisi çerçevesinde bilhassa yerel yönetimler ile üniversiteler arasinda is birligine ve disiplinlerarasi çalismalara daha sik tanik olmaktayiz. Bu durum son yillarda üniversitemizin vizyonu ile de birebir örtüsen bir durumdur” seklinde konustu.
Bunun son örneklerinden birinin “Uzundere Kültür Envanteri Projesi” oldugunu hatirlatan Rektör Çomakli: “Bölgemizin kendine has özelliklere sahip yörelerinden biri olan Uzundere ilçesinin kültürel degerlerini tespit edip belgelemeye yönelik bu proje üniversitemiz ile Uzundere belediyesi arasinda imzalanan bir protkol çerçevesinde gerçeklestirilmistir. Projede üniversitemiz arkeoloji, tarih sanat tarihi, cografya ve güzel sanatlar fakültesinden ögretim üyeleri, arastirmacilari, lisans, yüksek lisan ve doktora ögrencilerinden olusan 25 kisilik bir ekip görev almistir” ifadelerini kullandi.
“Sempozyumun Ülkemiz Ve Komsu Ülkeler Adina Faydali Olacagina Inaniyorum”
Projenin bir yildan kisa bir sürede tamamlandigini belirten Çomakli “Uzundere Kültür Envanteri Projesi”nin bilim dünyasina sunulmasinin iki sekilde gerçeklestigini aktardi. Bunlardan birincisinin; “Uzundere Kültür Envanteri Kitabi”, ikincisinin ise; “Tarih Boyunca Anadolu ve Gürcistan Iliskileri” uluslararasi sempozyumudur” diyerek sözlerini sürdüren Prof. Dr. Çomakli: “Bu sempozyumun çikis noktasi, bölgemizin Güney Kafkasya ve Gürcistan kültürleri ile olan yakin iliskileri olmustur. Bu sempozyum ayni zamanda üniversitemizin Kafkas Dünyasina yönelik açilim stratejisi ile de örtüsen bir etkinlik olmasi açisindan da bizim için önemlidir. Burada farkli ülkelerden gelen degerli katilimcilarin sunacagi bildirilerin ülkemiz ve komsu ülkeler adina faydali olacagina inancimla emegi geçenlere ve katilimcilara tesekkürlerimi sunuyorum” sözleriyle konusmasini tamamladi.
“Bu Tür Programlar Iliskilerin Gelismesine Katki Sunuyor”
Atatürk Üniversitesinde düzenlenen bu sempozyumun iki ülke arasinda gerçeklestirilecek is birlikleri ve ortak projelere önemli ölçüde katki sunacagini ifade eden Uzundere Belediye Baskani Halis Özsoy, çevre ülkelerle kurulan saglikli iliskilerin Erzurum’un kalkinmasi ve gelismesine vesile olacagini söyledi. Rektör Çomakli’nin ilçe ziyaretleri gerçeklestirdigini ve Uzundere’ye gelerek üniversite-toplum kaynasmasina katki sundugunu belirten Özsoy, bu programin da benzer bir görevi üstlendiginin altini çizdi.
“Erzurum, Huzurlu ve Güvenli Bir Sehir”
Sempozyumun düzenlenmesinde emegi geçen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli basta olmak üzere tüm paydaslara tesekkür ederek konusmasina baslayan Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, böyle bir çalismanin eksikliginin hissedildigini, geç de olsa bu konuyla alakali bir sempozyum yapilmasinin kendilerini memnun ettigini belirtti. Tespit çalismalarinin iyi yapilmasi gerektigini vurgulan Sekmen; bilimsel, kültürel ve ekonomik anlamda çalisma yapmak isteyenlere bu vesileyle yol göstermenin daha kolay olacagini aktardi. Erzurum’un zengin tabiatinin yaninda huzurlu ve güvenli bir sehir hüviyetine sahip oldugunu söyleyen Baskan Sekmen, konumu itibariyle kavsak bir noktada bulundugunu ve komsu ülkelerle baglarini daha da kuvvetlendirmesi gerektigini, bu sempozyumun da bunun bir nisanesi olacagina inandigini ifade etti.
60 Akademisyen Bildiri Sundu
27-29 Ekim 2018 tarihleri arasinda düzenlenen “Tarih Boyunca Anadolu- Gürcistan Iliskileri Sempozyumu”nda basta Gürcistan olmak üzere Iran, Azerbaycan, Fransa, Italya gibi birçok ülkeden 60 akademisyen bildirilerini sundu. Açilisin ardindan gerçeklesen programda Uzundere ilçesinin ve Erzurum’un tarihi, turizm potansiyeli, kültür varliklarinin koruma durumlari ve projeleri, Anadolu ve Gürcistan’in tarih boyunca devam eden iletisimi ve dostlugu genel konu basliklari olarak sunuldu ve tartisildi. Ayni zamanda Shota Rustaveli Film ve Sinema Üniversitesinden gelen ve Erzurum’dan katilan dans ekipleri, halk oyunu performansi sergiledi. Yine etkinlikler kapsaminda düzenlenen gezide misafirlere, Uzundere ilçesinin tarihi ve dogal güzellikleri tanitilarak, bu alanlarin korunmasi ve gelistirilmesi yönünde fikir alisverisinde bulunuldu.