Erzurum’da üniversite ögrencilerinin tasarladigi akilli besik sistemiyle, bebeklerin ani besik ölüm sendromunun ortadan kaldirilmasi hedefleniyor. Besik üzerine kurulan sistem sayesinde ebeveynler, besige biraktiklari çocuklarinin durumlarini telefondan kontrol edebilecekler.
ETÜ Kristal Girisimcilik Merkezi koordinesinde Atatürk Üniversitesi mezunu ögrencilerinden Sonnur Tarhan ve Merve Tastan’in bebek bakiminda zorlanan ebeveynler için yaptiklari Medparenttec Projesi sayesinde bebeklerin ani besik ölüm sendromu azalacak. Proje kapsaminda besik üzerine yapilan sistemle ebeveynler bebeklerin, aglamasini, vücut isisini, hareket durumunu telefon üzerinden kontrol edebilecekler. Tasarlanan sistemle bebeklerin durumlarinda olumsuz bir degisiklik oldugu zaman ebeveynlerin telefonuna uyari sinyali gidecek. Akilli besik siteminde olumsuz durumlar disinda bebegin uyku süresini, uyuma-uyanma verileri de kayit altina alinabilecek.
Bu projeyle TÜBITAK Proje Yarismasi’nda Erzurum bölge birinciligi elde ettiklerini ifade eden Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi mezunu Sonnur Tarhan, “Medparenttec Projesi yaptik. Bu projeyi bebek bakiminda zorlanan ebeveynler yardimci olmak amaciyla ürettik. Projenin çikis asamasi benim 3 yasinda bir yegenim var, geceleri düzenli uykusu yoktu sürekli rahatsizdi. Agliyordu, arastirdigimizda bebeklerde olan genel bir problemmis. Ebeveynler bu yüzden hayatlarina düzenli olarak devam edemiyorlar. Buradan yola çikarak bir besik sistemi üretmeye karar verdik. Besik sistemini ürettikten sonra TÜBITAK Proje Yarismasi’na katildik. Erzurum bölge birinciligi elde ettik” dedi.“Olumsuz durumlarda ebeveynlerin telefonuna uyari mesaji gidecek”
Projede bebekler agladigi zaman bunu algilayan bir sistem olusturduklarini belirten Tarhan, “Vücut sicakliginda ani ve sürekli gelisen degisimler bebeklerin havale geçirme veya vücut isisi düsme riskini tasimasina neden oluyor. Bunlar müdahale edilmezse bebek ölümüyle sonuçlaniyor. Bu nedenle bebegin vücut isisinda yükselme veya düsme oldugu zaman ebeveynlerin telefonuna uyari gönderen bir sistem gelistirdik” diye konustu.“Sistem, bebek besikte oldugu zaman aktif hale geliyor”
Atatürk Üniversitesi Bilgisayar Ögretmenligi mezunu Merve Tastan ise, “Kristale geldikten sonra besigimizde görüntü isleme teknolojisini kullanmaya karar verdik. Görüntü isleme teknolojisiyle bebeklerin ani besik ölüm sendromunu azaltmayi amaçliyoruz. Bebekler yüzüstü döndügü zaman bunu algilayip ebeveynlerin telefonuna uyari gönderiyor. Daha sonra bebeklerin besikte olup olmadigini algiliyor. Yani bebek besikte degilken sistemimiz aktif hale gelmeyecek, bebek besikteyken çalismaya baslayacak. Küçük bir kutu halinde tasarlayip üretime ve pazarlamaya sunmayi düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.“Besigin sallanma seviyesini ebeveyn telefonla belirleyebilecek”
Bu sistemin herkes tarafindan kolaylikla kurulabilecegini kaydeden Sonnur Tarhan, “Bu sistemi her ebeveyn 3-4 vidayla kendi besigine yerlestirebilecek. Bunun için herhangi bir teknik bilgiye gerek yok. Ilk önce besigi sallayabilmek için bir motor ekleyecegiz. Bebegin aglama sesi algilandiginda motor besigi kendi kendine sallayabilecek ve ebeveynler telefonla kontrol edebilecek. Bunlarin seviyeleri olacak ebeveynler sallama seviyelerini kendileri telefonla ayarlayabilecekler” seklinde konustu.