Erzurum’da görme engelli 3 genç sporcu, antrenörleri ve antrenman sahalari olmadigi için sosyal medya platformlarindan izledikleri judo videolari ile evlerinde antrenman yaparak 3 altin madalya kazandi. Kiyafetleri yardimsever bir is adami tarafindan turnuvadan 2 gün önce temin edilen görme engelli gençler, imkansizliklar içerisinde inanilmazi basardi.
Erzurum’da yasayan yüzde 80 görme engelli Zeliha Dinler (19), yüzde 60 görme engelli Hatice Atalay (19) ve yine yüzde 60 görme engelli olan Saadet Atalay (18), merak sardiklari judoda tarihi bir basariya imza atti. Palandöken Spor Kulübü’ne kayitli olan üç görme engelli arkadas, antrenman yapacaklari bir salonlari olmadigi için evlerinde antrenman yaparak turnuvaya hazirlandi. Genç kizlar, antrenör bulamadiklari için görme engeli daha az olan arkadaslarinin sosyal medya platformlarindan judo antrenmanlarini izleyip onlara anlatmasiyla turnuvaya hazirlik yaptilar.
Turnuvaya gitmek için kiyafet bulamayan görme engelli gençlere yardimsever bir is adami turnuvadan 2 gün önce kiyafet hediye etti. Kiyafetlerine kavusan gençler, Aydin’in Nazilli ilçesinde düzenlenen Türkiye Judo Sampiyonasi’na katilmak için yola çikti. Burada kiyasiya mücadele veren görme engelli gençler, imkansizliklarin kendilerine engel olmadigini kanitladi. Saadet Atalay 70 kilogramda j2 kategorisinde altin madalya, Zeliha Dinler 63 kilogramda j1 kategorisinde altin madalya ve Hatice Atalay 63 kilogramda j2 kategorisinde altin madalya kazandi. Ayrica Palandöken Spor Kulübü sporcularindan görme engelli Zeliha Sulanç ise 21 yas büyüklerde gümüs madalya kazandi.“Video izleyerek altin madalya kazandik”
Zeliha Dinler, video izleyerek altin madalya kazandigini ifade ederek, “Kendi kategorimde Türkiye 1.’si oldum. Biz çok az bir zamanda antrenman yaptik. Judo kiyafeti bulamiyorduk, hocalarimizdan rica ettik onlar bize ayarladi. Ben judoya gidecegimizi duydugum andan itibaren video izleyerek çalistim. Antrenör yoktu, oradan video izledim. Çok çalisamadik ama güzel bir netice aldik. Çok sasirdim, böyle bir derece beklemiyordum. Genelde evde antrenman yapiyorum. Belirli gidecegimiz bir yer yok, o yüzden genelde evde oluyor. Benim yüzde 80 görme engelim var. Bu sartlarda kendim bir seyler elde etmeye çalistim. Bizim imkanimiz yoktu, bunlari yaptiysak imkan verilince daha güzel basarilar elde edebiliriz” dedi.“Kimin evi müsaitse orada antrenman yaptik”
Saadet Atalay ise spor salonu olmadigi için müsait olan evlerde antrenman yaptiklarini kaydederek, “Yüzde 60 görme engelliyim. Kendi kategorimde altin madalya aldim. Arkadaslarimla video izleyerek çalistik. Kimin evi müsaitse orada çalistik. Spor salonumuz olmadigi için bu yolu seçtik. Evlerde yapmak zorunda kaldik” diye konustu.
Antrenmanlarini sürdüren ve hedeflerini daha yüksege tasiyan judocu gençler, kendilerine antrenör ve çalisabilecekleri bir spor salonu istiyor.