Ziyarette program uygulama esaslarindan da bahsedilerek destek hakkinda su bilgileri paylasti.
“Destek Programi Detaylari; Mikro ve küçük isletmelerin salgin sartlarinda faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmis dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin saglanmasi amaciyla, KOSGEB Mikro ve Küçük Isletmelere (MKI) Hizli Destek Programi baslatilmistir.
Imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgininin nispeten daha fazla etkiledigi bazi hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük isletmelere; 1981 ve sonrasi dogumlu, son 3 yilda 180 günden fazla çalismamis üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin 12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü, Basvuru dönemi ilanindan önceki 12 aylik ortalama istihdamin korunmasi sartiyla yeni istihdam edilecek personel basina 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir.
Isletme sahibi kadin ise veya ise alinan personel kadin ise, destek personel basina 10 bin TL artirimli olarak uygulanacaktir. Basvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda isletmede çalismiyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Mikro isletmeler en fazla 2 personel, küçük isletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir. Destekten yararlanabilecek MKI’lerin sektör listesi www.kosgeb.gov.tr adresinde yayinlanmaktadir. Asgari prosedürle, süratli ve güvenli bir yöntemle destek verilmesi gerektiginden, diger KOSGEB destek programlarindan farkli olarak kurul veya komite degerlendirme prosedürü olmayacaktir. Uygunluk kriterlerini karsilayan mikro ve küçük isletmeler, KOSGEB’in web tabanli destek uygulama ara yüzü olan KBS (E-devlet sistemi, Gelir Idaresi Baskanligi, SGK, MERSIS – ESBIS ve diger bazi veri tabanlariyla baglantili olan KOBI Bilgi Sistemi) üzerinden basvuru yapabilecektir.
Bütçe imkanlari ölçüsünde basvuru sirasina göre geçici onay verilecek, yeni personeli istihdam eden mikro ve küçük isletmelerin ödeme talebi basvuru sirasina göre bütçenin yeterli oldugu sayidaki isletmenin kesin onayi verilecektir. Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay seklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin basinda pesin olarak yapilacaktir. Ödeme öncesinde ve sonrasinda, resmi kayitlardan (GIB, SGK) isletmenin aktif oldugu, geçmis dönem ortalama istihdaminin muhafaza edildigi ve yeni personelin istihdam edildigi kontrol edilecektir. 6 aylik ilk taksit dönemine iliskin yükümlülük yerine getirilmemisse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmissa ikinci 6 aylik dönem ödenecektir. Geçmis dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etme taahhütlerini yerine getirmis olmak kaydi ile; mikro ve küçük isletmeler kullandiklari destegi 24 ay geri ödemesiz dönemi takiben 4’er aylik 6 taksitte faizsiz ve komisyonsuz olarak KOSGEB’e geri ödeyecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan mikro ve küçük isletmelerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir.”
ESOB Baskani Rasim Firat ise destekten uygun sartlari tasiyanlarin faydalanmasini teminen gerekli olan tüm çalismalari isbirligi içerisinde yürüteceklerini belirterek ziyaretleri sebebiyle tesekkür etti