Bu kapsamdaki çalismalarin degerlendirildigi Atatürk Üniversitesi Covid-19 Asi Çalismalari Bilgilendirme toplantisi, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’nin da katilimiyla gerçeklesti. Kültür Merkezi Mavi Salonda sosyal mesafe kurallarina uyarak düzenlenen toplantiya Rektör Çomakli’nin yani sira, Asi Üretme ve Antijen Hazirlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi ile rektör yardimcilari ve asi çalismalarina katki saglayan birim yöneticileri katildi.
“Testler sonucunda insan üzerindeki faz çalismalarina geçilecek”
Toplantida konusan Asi Üretme ve Antijen Hazirlama Koordinatörü Prof. Dr. Selahattin Çelebi Covid-19 asisi üzerinde yapilan çalismalarda 3 farkli proteinin kodlanarak asinin önemli bir ayagi olan recombinat antijen elde edildigini söyledi.
Çelebi, “Bu 3 fakli antijenden hayvanlara verilecek bagisiklik ile olusan antikorun seviye ve dayaniklilik süresi saptanmaya basladi. Söz konusu çalismalarla birlikte nötralizasyon antikor ve alerjik reaksiyon testleri hizla sürdürülüyor. Bu deneyler sonucunda insan üzerindeki Faz çalismalarina geçilecek. Bugüne kadar yapilan çalismalar oldukça verimli geçti ve herhangi bir aksaklik olmadan da devam ediyor. Birkaç ay sonunda Atatürk Üniversitesine özel Covid-19 asisinin tipta yerini alacagi umudu çok güçlü bir sekilde olustu. Asi Koordinatörlügümüz asi ve antijen (kit) hazirlama çalismalarini ara vermeden sürdürüyor” ifadelerini kullandi.
“Takvime göre süreç iyi gidiyor”
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in sahsinda Saglik Bakanligi ve Türkiye Saglik Enstitüleri (TUSEB) Baskanligina verdikleri destekten dolayi tesekkür eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, asi projesinin takvimine göre sürecinin olumlu seyrettigini söyledi.
Simdiye kadar bir aksilikle karsilasilmadigini söyleyen Rektör Çomakli, Atatürk Üniversitesine ait bir asinin çok uzak olmadigini ifade ederek sunlari söyledi:
“Bu süreçte asi koordinatörlügünün gerçeklestirdigi çalismalari gördügümüzde asi konusundaki ümitlerimiz gün geçtikçe artiyor. Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Kimya Bölümleri, Tip Fakültesi, Tip Fakültesi Tibbi Mikrobiyoloji Farmakoloji, Enfeksiyon Hastaliklari ve Çocuk Sagligi Hastaliklarinin yani sira Eczacilik ve Veteriner Hekimligi bölümlerimizdeki ögretim üyelerimizin çabalariyla bu günlere geldik. Asi Üretme ve Antijen Hazirlama Koordinatörlügünü gelecekte asi merkezi, hatta AR-Ge enstitüsüne dönüstürme planimiz var. Bu konu için gereken mercilere basvuruda bulunacagiz.”