Tarih: 01.11.2018 10:25
Atatürk Üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i ve eserlerini, genç kusaklara anlatacak
Gülhane Parki’ndaki Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesinde düzenlenen imza törenine; Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ile IBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Baskani Mecit Çetinkaya ve IBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdogan katildi.
Atatürk Üniversitesi Is Birliklerine Bir Yenisini Daha Ekledi
Türkiye’nin en köklü egitim kurumlarindan olan Atatürk Üniversitesinin bir dünya üniversitesi olma yolunda atmis oldugu önemli adimlardan biri olan, dünya genelinde yaklasik 150 Yüksekögretim Kurumu da dâhil olmak üzere, 4 kitadan 30’u askin ülkeden katilim saglayarak kültürün, sanatin, bilimin ve ayrica Yüksekögretimde yeni açilimlarin yasandigi büyük bir katilim projesi olarak ortaya çikan kuruculugunu ve baskanligini Atatürk Üniversitesinin yürüttügü, Avrasya Ipekyolu Üniversiteler Birligi ile Islam Bilim Tarihi Arastirmalari Vakfi (IBTAV) arasinda, Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ve Islam kültür medeniyetinin daha iyi anlasilmasini saglamak ve onu yeni nesillere en dogru sekilde aktarmak, ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitmak amaciyla protokol imzalandi.
Rektör Çomakli, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i Anlatti
Imza törenine, Avrasya Ipekyolu Üniversiteler Birligi (ESRUC) Baskani sifatiyla katilan ve Türkiye’nin Islam bilim tarihiyle ilgili mirasinin gelecek nesillere aktarilmasi gerektigini aktaran Rektör Çomakli, bu yönde en çok çaba gösteren bilim insanlarindan birinin Prof. Dr. Fuat Sezgin oldugunu söyledi. Islam bilimlerinin ve eserlerinin ortaya çikarilmasi için önemli çalismalari ve katkilari oldugunu, bunlarin gençlere ve yeni kusaklara aktarilmasi gerektigini kaydeden Çomakli sözlerine su sekilde devam etti:
“Prof. Dr. Fuat Sezgin; Anadolu’nun birçok yerinde tahsil gördükten sonra Erzurum’a, oradan Istanbul Üniversitesi Sarkiyat Arastirmalari Enstitüsüne, Alman sarkiyatçi Hellmut Ritter’e uzanan hayatini, Islam medeniyetinin 800 yillik kesitinde bilim ve teknolojinin birçok alaninda dünyaya öncülük eden bilim adamlarinin kesiflerini gün yüzüne çikarmaya adamis; Islam kültür ve medeniyetinin bilimsel mirasinin daha iyi anlasilmasini saglamak ve onu yeni nesillere en dogru sekilde aktarmak, Islam medeniyetinin dünya bilimine yaptigi bütün katkilari, Islam’in ve Islam geleneginin vaz’ettigi kriterler içinde isleyerek, degisimlerle dolu bir ömre; astronomi, fizik, geometri, optik, cografya, kimya, denizcilik, savas teknolojisi, tip, mimarlik, tefsir, kelam, hadis, hukuk, tasavvuf gibi Ingilizce, Fransizca, Arapça ve Türkçeye de çevrilen sayisiz eseri sigdiran; uluslararasi çesitli akademilerin üyesi bulunan, çok sayida önemli ödül ve nisana layik görülen, yorulmadan tarihin bu az bilinen yönlerini aydinlatmaya devam eden büyük sarkiyatçi ve dünyaca ünlü bilim tarihçisi olarak ifade etti.
IBTAV, Yurt Içi ve Yurt Disinda Çesitli Etkinlikler Düzenleyecek
IBTAV Mütevelli Heyeti Yönetim Kurulu Baskani Mecit Çetinkaya ise 2018/6 Sayili Cumhurbaskanligi Genelgesi ile 2019 yilinin Prof. Dr. Fuat Sezgin Yili olarak ilan edildigini hatirlatarak bu dogrultuda Islam Bilim Tarihi Arastirmalari Vakfinin (IBTAV) 2019 yili boyunca, 7 bölgede, 7 üniversitede, 7 valilik ve belediyede olmak üzere toplam 21 ilde ve yurt disinda farkli etkinlikler düzenlemesi için girisimlere basladigini dile getirdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —