Buna göre Atatürk Üniversitesi puan araligindaki yerini koruyarak 12. sirada yer aldi. Üniversitelerin akademik performansini özetleyen URAP 2019-2020 Türkiye siralamasinda, Clarivate Analytics/InCites ile YÖK’ün yayimladigi veriler kullanildi.
URAP Türkiye siralamasinda geçmis yillarda oldugu gibi bu yil da yüksekögretimdeki farkliliklar göz önüne alinarak, devlet-vakif, tip fakültesi olan-olmayan, 2000 yili öncesi-sonrasi kurulan üniversiteler kendi gruplari içinde ayrica siralandi.
“Genis bir zeminde çalismalarimizi sürdürüyoruz”
URAP siralamasi ile ilgili bir degerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, oldukça genis bir bilimsel zeminde çalismalarin gerçeklestigini belirtti.
Rektör Çomakli, “23 Fakülte, 12 Meslek yüksekokulu, 8 enstitü 1 Yüksekokul, 1 Konservatuvar, 38 Arastirma ve Uygulama Merkezi (Toplam 83 akademik birim) ile 77 bin 500 Örgün, 375 bin açik ve uzaktan, 2900 uluslararasi (yabanci) egitim gören toplam 455 bin ögrenci, 2843 akademik, 4 bin idari personel olmak üzere 6843 mensubumuz bulunuyor. Sosyal ve fen bilimleri, saglik alani ile sportif branslara yönelik akademik çalismalarimiza agirlik vermis durumdayiz. Nerede bir bilimsel çalisma yapiliyor ise tüm vaktimizi ve emegimizi oraya aktariyoruz” dedi.
Göreve geldikleri günden itibaren baslatmis olduklari Yeni Nesil Üniversite Tasarim ve Dönüsüm Projesinin geri dönüslerini aldiklarini belirten Rektör Çomakli, “Uygulamaya koydugumuz akademik performans sistemi ve arastirma kaynaklarinin etkin-adil kullanimi adina uyguladigimiz politikalar basarili sonuçlara ulasmamizi sagladi. Belirlemis oldugumuz hedeflere ulasmak adina çaba gösteren tüm akademik ve idari personelimizi tebrik ediyor, basarilarinin devamini diliyorum” diye konustu.
Bu yil URAP 2019-2020 Türkiye siralamasinda lisans mezunu veren 108’i devlet, 58’i vakif olmak üzere 166 üniversite yer aldi. Siralamada yer alan üniversitelerde görev yapan ögretim üyesi sayisi 80 bin 282, ögrenim gören ögrenci sayisi ise 2 milyon 373 bin 643 olarak hesaplandi.
Siralamada yer alan üniversiteler tarafindan etki degeri yüksek dergilerde yayimlanan makale sayisi 25 bin 193 oldu. Bu makalelerin yüzde 65’i devlet üniversiteleri tarafindan yayimlandi. Siralamada yer alan üniversitelerin son 5 yilda aldigi toplam 1 milyon 73 bin 559 atfin yüzde 67’si devlet üniversitelerinde gerçeklesti.