Rusya Bilimler Akademisine bagli Zooloji Enstitüsü ve Komarov Botanik Enstitüsü arasinda, Atatürk Üniversitesi Biyoçesitlilik Bilim Müzesinin kurulmasi ile gelistirilmesine yönelik is birligi protokollerinin imzalanmasinin ardindan, St. Petersburg Devlet Üniversitesi ile temaslarda bulunan heyet burada bir dizi görüsmeler gerçeklestirdi.
Rusya ile Akademik Iliskiler Güçleniyor
Basta SPSU Çagdas Türk Çalismalari Merkezinin gelistirilmesi olmak üzere birçok konuda mutabakata varan taraflar, is birligi anlasmasi imzalayarak birlikte çalisma yapmak için ilk adimi attilar.
Bu anlasmanin, akademik kriterler baz alindiginda Türkiye’nin Dogusunda bulunan en fazla puana sahip üniversite ile yapilan ilk anlasma olduguna dikkat çeken SPSU Çagdas Türk Çalismalari Merkezi Direktörü Apollinaria Avrutina, en eski Türk dil okullarindan birinin St. Petersburg Devlet Üniversitesinde kuruldugunu ifade etti. Türk üniversiteleri ile is birligine odaklandiklarini ve bu yönde çesitli görüsmeler gerçeklestirdigini belirten Avrutina, St. Petersburg Devlet Üniversitesinde modern bir Türkiye Arastirma Merkezinin olusturuldugunu aktardi.
Ziyaretlerinden dolayi Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli’ya tesekkür eden Direktör Avrutina, SPSU Çagdas Türk Çalismalari Merkezinin, Atatürk Üniversitesinde Rusça dil bilgisini dogrulayan sertifika almayi mümkün kilan bir test merkezi olusturmak için metodolojik yardim saglamaya hazir oldugunu sözlerine ekledi.
57 Ülkede 300’ün Üzerinde Ikili Anlasmamiz Bulunuyor
Rusya ziyaretlerinin oldukça verimli geçtigini dile getiren Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, Türk-Rus akademik iliskilerinin gelistirilmesi, bilimsel çalismalarin tesvik edilmesi, kültürel etkilesimin saglanmasi ile disiplinlerarasi projelerin organizasyonu ve birimlerin etkin bir sekilde örgütlenmesi açisindan oldukça önemli bir ziyaret gerçeklestirdiklerini söyledi.
Ziyaretle ilgili genel bir degerlendirmede bulunan Rektör Çomakli: “Yeni YÖK vizyonu dogrultusunda ve Yeni Nesil Üniversite Projesi kapsaminda uluslararasilasma çalismalarimiza tüm hiziyla devam ediyoruz. Hali hazirda 57 ülkede 300’ün üzerinde ikili anlasmasi olan üniversitemiz, Dünya Üniversitesi olma yolunda Rusya Federasyonu’nun en önemli 2 üniversitesinden biri olan St. Petersburg Devlet Üniversitesi ile yeni bir anlasma imzaladi. Iki üniversite arasinda bilimsel ve akademik isbirliginin gelistirilmesinin amaçlandigi imza töreninde somut adimlarin atilmasi yönünde bir dizi kararlar alindi” dedi.
Hem Akademik Personel, Hem de Ögrenci Hareketliligi Saglanacak
St Petersburg Devlet Üniversitesi’nin Atatürk Üniversitesi bünyesinde Rus Dili Test Merkezi açmayi hedefledigini belirten Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, Sürekli Egitim Merkezi bünyesinde çevrimiçi Rusça kurslarin düzenlenmesi, Açikögretim Fakültesi bünyesinde ise Ingilizce olarak Rus Edebiyati, Rus Kültürü ile Rus Tarihi ve Orta Dogu Tarihi gibi alternatif programlarin açilabilmesiyle ilgili olarak degerlendirmelerin yapildigini belirtti.
“Ikili anlasmalar kapsaminda özellikle Türkoloji, Filoloji, Sarkiyat ve Türkiyat ile ilgili programlarin hem akademik personel hem de ögrenci hareketliligi baglaminda önemli düzeyde geri dönüslerin olacagini ümit ediyorum” diyen Prof. Dr. Ömer Çomakli, Kafkas cografyasinda gerçeklesen yeni is birliklerinin Atatürk Üniversitesinin ulusal ve uluslararasi liderlik misyonuna uygun bir sekilde artarak devam edecegini ifade etti.
St. Petersburg Devlet Üniversitesi ziyareti kapsaminda gösterilen yakin ilgiden dolayi Rektör Nikolai Kropachev’e tesekkür eden Rektör Çomakli, Kropachev’i Erzurum’a davet etti.
Görüsme, hediye takdimi ve iyi dilek temennileri ile son buldu.