Hizmete girisinin üstünden 1 yil geçen Erzurum BEAH Çocuk Palyatif Merkezi kurulus yildönümü münasebeti, merkezde tedavileri süren ve öncesinde yatan diger hasta çocuklarin ailelerine yönelik bir egitici ve bilgilendirmeye yönelik program düzenledi.
Düzenlenen programda geçtigimiz yillarda bünyesine kattigi eriskin palyatif merkezi ile yüzlerce hastaya hizmet veren Bölge Egitim ve Arastirma Hastanesi bu merkezin üzerine bir kat daha ekleyerek Türkiye’de tek olan bir yil önce kurdugu çocuk palyatif merkezinin birinci yilini doldurmasi münasebeti ile bir program yaparak merkezde yatan hasta yakinlari ile birinci hizmet yili pastasi kesti.
Hizmete girdigi bir yil içerisinde yaklasik 50 palyatif çocuk hastasina hizmet veren ünite yaptigi programda Dr. Tugba Güler ve Dr. Nuri Alaçakir’in bilgilendirme ve tanitim konulu açiklamalariyla oldukça keyifli geçen bir sunumla çocuk palyatifi konusunda aydinlatildilar.
Yapilan sunumda ilk olarak söz alan Dr.Tuba Güler çocuk palyatif nedir,ne durumda olan hastalar bu merkeze kabul edilir ve nasil tedaviler uygulanir gibi konularda bilgiler aktardi.
Dr.Tuba Güler’den sonra söz alan çocuk yogun bakim uzmani Dr.Nuri Alaçakir da hem merkezin önemi hem’de yatan çocuklarin tedavi süreçlerindeki durumlari hakkinda oldukça keyifli ve dinletici bir sunum yapti.
Yapilan sunumlarda özetle katilimcilara su bilgiler aktarildi:
Çocuk palyatif bakim nedir?
Yasami tehdit eden hastaliklardan kaynaklanan problemler ile karsilasan hastalarin ve hasta yakinlarinin yasam kalitesini,basta agri olmak üzere tüm fiziksel,psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tesbit edilerek ve etkili degerlendirme yapilarak önlenmesi ve giderilmesi yollari ile artiran bir yaklasimdir.
Çocuk Palyatif Bakiminda Amaç Nedir?
“Amaç çocuk hasta ve ailesine olabilecek en iyi yasam kalitesini saglamak,çocugun vücudunun,aklinin,ruhunun bütün aktif bakimi ve aileye destek vermektir.
Tedaviye Nasil Baslanilir?Neler Yapilir?
Tedaviye Çocugun yasamini sinirlayan veya tehdit eden bir hastaligin tanisi konuldugu zaman baslamalidir.
Yasam uzatici veya tamamiyla küratif olmayi amaçlayan aktif tedavi uygulanarak agri ve diger rahatsiz edici semptomlarin giderilmesi saglanir.
Böylelikle hasta çocugun yasam kalitesi artirilir.
Amaç Hastalarin Yasamina Yillar Degil Yillarina Yasam Katmaktir.
Çocuk palyatifte temel amaç:çocuk ve aileye anlamli bir yasam sürdürmelerinde yardim ederek yasam kalitesini en üst düzeye çikarmaktir.
Palyatif bakima kimler ihtiyaç duyar?
Palyatif bakim gerektiren baslica hastalar; ileri derecede organ yetersizligi olan hastalar, tedaviye yanit vermeyen kanser hastalari, beslenmesi fiziksel ve nörolojik/psikolojik nedenlerle bozulmus beslenme destegine ihtiyaç duyan hastalar, yatak yarasi açilan yataga bagimli hastalardir.
Palyatif bakim hangi tedavi ve destekleri kapsar?
Agrinin ve diger bulanti, ishal, kilo kaybi, uykusuzluk, depresyon gibi bulgularin kontrol altina alinmasi ve hafifletilmesi,hastada olusan istenmeyen yan etkilerin giderilmesi,beslenme desteginin saglanmasi,solunumun rahatlatilmasi ve hastanin ve ailesinin psiko-sosyal ve manevi gereksinimlerinin karsilanmasinin yaninda hasta ve ailesinin egitilmesi..
Düzenlenen program sonrasi merkezde tedavi gören çocuklarin durumlari ve tedavileri sürerken gösterdikleri reaksiyonlara yönelik Dr.Nuri Alaçakir tarafindan bir slayt sunumu yapilarak hasta yakinlari ile birlikte pasta kesildi.