Bugün, 9 Haziran 2025 Pazartesi

Bir ecdat yadigârı: Rauf Paşa Namazgâhı

Bir ecdat yadigârı: Rauf Paşa Namazgâhı

22.05.2023 13:36:00 0
Bir ecdat yadigârı: Rauf Paşa Namazgâhı


 Osmanlı zamanında yakınında cami veya mescit bulunmayan şehir dışındaki alanlarda, namaz kılmak için oluşturulan mekânlara namazgâh denilirdi. Erzurum’da da ecdattan miras kalan bir namazgâh mevcut.
Genellikle kervan yollarında ve mesire yerlerinde görülen bu namazgâhlar birkaç kişinin namaz kılmasına imkân veriyordu. Ordugâh namazgâhları olarak da adlandırılabilecek, büyük kitlelerin namaz kılmasına imkân sağlayan mihraplı ve minberli namazgâhların dışında bayram, cuma, teravih ve cenaze namazları için inşa edilen namazgâhlar da vardır.
Erzurum'da da ceddimizden miras kalan bir namazgâh var. Bu namazgâh Yukarı Köşk Mahallesinde, Köşk Aile Bahçesi'nin güneyinde bir parkın içinde muhafaza ediliyor. Erzurum'da az bilinen Rauf Paşa Namazgâhı, mihrap taşı üzerindeki kitabesine göre H.1239 - M. 1823 tarihinde, Erzurum’da Valilik yapmış olan Mehmet Emin Rauf Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mihrap taşının güney yüzü de çeşmedir. Ancak çeşme günümüze ulaşmamıştır. Kıble taşı eksiksiz ve hasarsız dikildiği günden bugüne gelen ve zarar görmeyen Rauf Paşa Namazgâhı için etrafı çevrilerek ve üstü kubbe ile örtülmüştür. Bir çok vatandaşın mihrap taşını ve koruyucu yapıyı kabir sandığı da ifade ediliyor. Bu amaçla yıllar önce namazgâhın yanına açıklayıcı bilgi konuldu.

Acemi kasaplar acil servilerde yoğunluk oluşturdu

Erzurum'da üzerine kurbanlık düşen adamın ayağı kırıldı

Vatandaş mobil mezbahanelere koştu

Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu’ndan önemli kararlar

Uzmanından vatandaşlara kurban eti tavsiyeleri

Erzurumlu damattan nişanlısına kurbanlık koç hediyesi

Acemi kasaplar acil servilerde yoğunluk oluşturdu

Erzurum'da üzerine kurbanlık düşen adamın ayağı kırıldı

Erzurum’un mera varlığı masaya yatırıldı

İspir’de bir yıl önce yapılan duvardaki çatlamalar vatandaşları tedirgin ediyor

Çifte Minareli Medrese'de "Öğrenme Şenliği" sergisi açıldı

TBMM’nin 105. yılı anısına 105 bin fidan toprakla buluştu

Pazartesi 21.3 ° / 7.7 °
Salı 21.3 ° / 7.2 °
Çarşamba 22.4 ° / 7.8 °