Erzurum’da bulunan ve eksi 30’da bile donmayan Balikli Göl’ün gizemi yillardir çözülemiyor. Adi efsanelerle ün kazanan gölde ölen baliklar ise özel mezarliklara defnediliyor.
Erzurum’un Aziziye ilçesine bagli Sögütlü Mahallesinde yer alan balikli göl gizemli haliyle dikkat çekiyor. Kaynagi bulunamayan gölün suyu temizlenmek için bosaltilsa dahi su topraktan yeniden yükselmeye basliyor. Kutsal sayilan göl sogugun baskenti olarak bilinen Erzurum’un ayazinda dahi donmuyor. Gölün çevresinde bulunan akarsular ve dereler eksi 5’lerde dahi donarken gizemli gölün sicakligi 18 dereceden asagi düsmüyor. Balik tutmanin yasak oldugu köyde çesitli hastaliklardan ölen baliklar ise gölün hemen yanina yapilan özel mezarliklara defnediliyor.
Öte yandan köylüler tarafindan kutsal olarak görülen göl romatizma agrilarina ise son veriyor. Gölün bulundugu ve bin 100 kisinin yasadigi Sögütlü Mahallesinde romatizma hastaligi olan hiç kimse bulunmuyor.
Hakkinda birçok efsane olan göl hakkinda en çok bilinen efsane ise söyle:
”Bir gün, köyden bir adam gölde tuttugu baliklari eve getirir ve karisina baliklari kizartmasini söyler. Ama bu baliklar balik degil balik gibi görünseler bile her biri Allah tarafindan baliga çevrilen sehit akincilar oldugu söylenir. Kadin baliklari tavaya koyar ve kizarmaya basladiginda, kizaran baliklar tavadan kaybolur. Adam ve karisi gördükleri durum karsisinda hayrete düserler ve kendilerini korkudan disariya atarlar ve göle kadar giderler. Kizartmaya çalistiklari baliklar sirtlari kizarik sekilde gölde yüzmektedirler. O günden sonra bu baliklar kutsal sayilir ve hiç kimse bu gölden balik tutmaz. Göldeki baliklarin her birinin muhtelif yerleri yanik gibidir. Bunun tavadaki kizarikliktan ileri geldigi söylenir. Hatta Urfa’da balik ölümleri yasandigi sirada bu göldeki baliklarin öldügü söyleniyor.”
Diger bir efsanede ise Osmanli-Rus Savasinda Rus askerlerinin gölde bulunan baliklari yemesi sonucu öldükleri iddia ediliyor.
Sögütlü Mahallesi Muhtari Seyfettin Küçükler ise gölün hiçbir zaman donmadigini ifade ederek, “Bu mahalle eksi 50’yi dahi gördü ama bu göl o zamanda donmadi. Göl ne kadar sogukluk görürse görsün en fazla 18 dereceye düsüyor. Bu gölün aktigi 4 kilometrelik yolda hiçbir su donmuyor. Atatürk Üniversitesinden buraya gelip arastirma yaptilar ama bize kesin bir sey demediler. Bu suyun neden bilimsel olarak donmadigini bilemiyoruz. Burada soguklar 50 dereceyi buldugunda bile gölün sicakligi 18 derece olarak ölçülüyor. Bu çevrede akarsular donuyor ama bizim gölümüz kesinlikle donmuyor. Erzurum’da bu göl çok fazla taninmiyor ama yurt disindan gelip burayi ziyaret eden kisiler var“ dedi.