Tarih: 01.10.2020 10:25
Bu kafeyi yalnizca kadinlar isletiyor
Erzurum’da KADAMA Kadin Kooperatifi tarafindan açilan kafeyi yalnizca kadinlar isletiyor. Kadinlarin islettigi kafe yogun ilgi görürken, kooperatif 300 kadina da is imkani sunuyor.
Eczaci Canan Uçar tarafindan kurulan KADAMA Kadin Kooperatifi, kadin emeginin ekonomiye aktif katilimi ve kadinin güçlenerek ayaga kalkmasi hayali ile 8 Mart Kadinlar Gününde basladigi yolculugunu basarilarla sürdürüyor. KADAMA Kadin Kooperatifi tarafindan 300 Erzurumlu kadin, el sanatlari ve ev yemeklerini tüm dünyaya satmak için çaba harciyor. Yildizkent ilçesinde açilan KADAMA Kafe yalnizca kadinlar tarafindan isletiliyor. KADAMA Kafe, vatandaslar tarafindan da yogun ilgi görüyor.
KADAMA Kadin Kooperatifi kurucusu Eczaci Canan Uçar, “8 Mart Dünya Kadinlar Günü’nde kurulduk. Kuruldugumuz günden bu yana hummali bir çalisma içerisindeyiz. Bizim için 8 Mart’ta hayal olan seylerden birisiydi bu kafe. Pandemiye ragmen çok kisa bir sürede kafede açtik. El emegi göz nuru olarak dantelleri, igne oyalari ile ilgili olarak da bir çalismamiz var. Bizim görünmez fabrikalarimiz evde çalisan hanimlar, burasi da görünür yüzümüz. Bütün kadinlara sesleniyorum, biz burada güzel bir hikayenin içerisindeyiz. Bizimle olsunlar. Evimizde yemeyecegimiz hiçbir seyi bu mutfaktan çikarmiyoruz. Ya tüketicimiz olsunlar, ya üreticimiz olsunlar ama mutlaka bizim harekatimizla birlikte olsunlar. Evlerinde çalisan kadinlarla birlikte 350 kadina is eriyoruz. Onlarin ürünlerini alip pazarliyoruz. Bu kafe kadinlara ait ama cinsiyet ayrimi yapmiyoruz. Beyler de biz üretmek istiyoruz diyorlarsa mutfaga bekleriz. Kadinlarin bu isleri yapabilecegine dair bir hikaye yazma pesindeyiz. Çevredeki tepkiler çok olumlu. Eskiden var olan güzel seyler kaybolmasin istiyoruz ve bu herkesin çok hosuna gidiyor” dedi.
Bu kooperatifle hayalini gerçeklestirdigini ifade eden Ebru Beyköylü “Bu benim hayalimdi. Komsuma hayalimi anlattim ve bu kooperatifle tanistim. Kendim rahatsizdim, oturup kendimi dinliyordum. Mutfagi sevdim simdi tedavilerim de iyi gidiyor. Çocuklarim ve esim nasil olur diye bakiyorlardi simdi destek veriyorlar. Buraya gelmek için parmaklarimin ucunda evden kaçiyorum” diye konustu.
Is ararken bu kooperatifle tanistigini belirten Zeynep Güney, “Canan hanimla hastane de tanistim. Neden üzgün oldugumu sordu is aradigimi söyledim. Sonra bana isin hazir gel dedi. Ben çok memnunum. Sabah erkenden gelip aksama kadar çalisiyorum” seklinde konustu.
Sosyal Bilgiler Ögretmeni Sima Özdemir Bülbül de, “Arkadaslarima destek için geliyorum. KADAMA olarak maddi durumu iyi olmayan kadinlara is imkani sunuyoruz. Onlara destek oluyoruz. Bu durum da bizi mutlu ediyor” dedi.
“Ben yok biz var” sloganiyla yola çikan KADAMA Kadin Kooperatifi yakin zamanda tarihi Üç Kümbetler’in yakininda bulunan bir konakta faaliyet göstermek için çalismalara da devam ediyor. Konakta, 350 kadinin ürettigi el sanatlari, turistik esyalar ve yiyecek- içecek ürünleri satilacak.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —