Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi’na bagli ilaçlama timlerinin sehrin dört bir yanini dezenfekte edecegini bildirdi. Baskan Sekmen, “Büyüksehir Belediyesi’ne bagli timler, sirt pompali ve pulverizatör donanimli 15 mobil ekipten olusuyor. Çalismalarda araç üstü atomizerler de kullaniliyor” dedi. Bu arada konuyla ilgili olarak Büyüksehir Belediyesi’nden yapilan açiklamada; insan ve çevre sagligi vurgusunda bulunulurken, haserelerle mücadelede özellikle yumurta ve pupa dönemlerinin önemli oldugunun alti çizildi.
Zararli Canlilarla Yaz-Kis Mücadele
Tarimsal Hizmetler Daire Baskanligi ekiplerinin, yaz boyunca devam eden koruyucu önlemlere ek olarak halk sagligini tehdit eden Covid-19 mücadelesini de etkin bir sekilde sürdürmeye devam ettiginin belirtildigi açiklamada, ilaçlama islemlerinin sadece yaz aylarinda degil, kisin da sürdürüldügünün alti çizildi. Açiklamada sunlar kaydedildi: “Ilaçlama faaliyetlerimizi sadece yazin degil kisin da devam ederek yil boyu sürdürüyoruz. Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak, yaz aylarinda çalismalarimiza hiz verirken, haserelerin larvalarini yaz döneminde birakip gelisimlerini tamamladiklari rögar içlerine de, sisleme yöntemi ve fiziksel yöntemlerle de etkin mücadele gerçeklestirerek hasere sayisinin düsmesini sagliyoruz. Kis ayinda yaptigimiz larva mücadelesine nisan ayinda da devam ederek, haziran ayinda havalarin isinmasi ile hasere mücadelemize basliyoruz. Hasere mücadelesine rutin bir sekilde devam ederken, larva mücadelesini de yine ayni anda devam ettiriyoruz. Haziran ayindan eylül ayinin sonuna kadar devam eden mücadelemiz ekim ayinin sonunda yagmurlarin sürekli olarak baslamasi ile sonlandiriyoruz.”
Ilaçlanmayan Yer Kalmayacak
Dünya Saglik Örgütü tarafindan önerilen ve Saglik Bakanligi tarafindan onayli ilaçlarla gerçeklestirilen ilaçlama çalismalarinin rekreasyon alanlarinin ve vatandaslar tarafindan yogun olarak kullanilan noktalarin yani sira foseptik, rögar, çöp konteynerleri, pazar yerleri, hayvan üretim yapilan alanlar, dere yataklari, gölet, sulak alanlar, cadde ve sokak aralarinda yürütüldügünün kaydedildigi açiklamada; yesil alanlarin da ihmal edilmedigi belirtildi. Söz konusu açiklamada, Büyüksehir Belediyesi’nin 2020 yili ilaçlama rakamlarina iliskin bilgilere de yer verildi. Buna göre; Büyüksehir Belediyesi, Palandöken ilçesinde 47 bin 300, Yakutiye ilçesinde 54 bin 700, Aziziye ilçesinde de 62 bin 800 dönüm hasere ilaçlamasi yapti. Toplamda 171 bin 200 dönümlük alani ilaçlayan Büyüksehir Belediyesi, larvasit için 38 bin 800, hasere için 132 bin 400, rodentisit ve fare için de, 17 bin 500 metrekarelik alan ile birlikte toplam 200 bin dönümlük alani da ilaçlayacak. Bu çalismalar kapsaminda ilaçlanmasi planlanan kapali alan büyüklügü ise, 50 bin metrekare olacak.