Psikolog Gülcem Yildirim, “Panik atak disaridan baktigimizda ölme, daha derin baktigimizda ise öldürülme korkusudur. Kisi panik atak geçirirken öleceginden korkar. Bu korku ölüm korkusu degil öldürülme korkusudur. Kisi zihinsel olarak bulundugu ortamda duygusal olarak öldürülme tehdidine maruz kaliyorsa beynimiz hayatta kalabilmek için vücudumuzda pek çok degisiklik yapar. Aslinda Panik atak; fiziksel bir saldiri olmaksizin kisinin kendisini fiziksel bir saldiriya hazirlamasidir. Bizim beynimiz fiziksel saldiriya karsi gösterdigi belirtileri duygusal saldirilara karsi da gösterme egilimindedir. Panik atak belirtileri: panik atak esnasinda vücudumuz savasmaya veya kaçmaya programlandigi için vücudumuzda birtakim belirtiler meydana gelir. Sempatik sinir sistemimiz devreye girer, vücudumuz adrenalin ve kortizol hormonlari salgilamaya baslar. Adrenalin tehlike aninda salgilanan bir hormondur. Adrenalin salgilandigi zaman asagidaki belirtiler ortaya çikar, kalp atislarimiz hizlanir, solunumumuz hizlanir, damarlarimiz kasilir, muhakeme yetimizi kaybederiz, ölecegimizden korkariz, kalp kani beyne ve kaslara gönderir, tansiyonumuz çikar ve çarpinti olur.
Psikolog Gülcem Yildirim sözlerine söyle devam etti:
“Bunlar olurken hizli nefes alip vermeye baslariz. Hizli nefes alip verdikçe de hava açligimiz artar. Oksijen ihtiyacimiz artar. Uzun süre hizli nefes alip veren kiside de yine fiziksel bir sonuç olan vücuttaki kalsiyumun azalmasindan kaynaklanan ellerimizde kasilmalar olur. Bütün fiziksel belirtiler olup biterken kisiyi en çok korkutan kisim çogunlukla bu olur. Ellerin kasilmasiyla beraber felç oluyorum ya da ölüyorum korkusu daha da artar. Panik atak esnasinda bunlarin yasanmasi çok normaldir. Fiziksel olarak yasanan her sey gerçekken, gerçek bir ölüm tehlikesi yoktur. Buradaki önemli olan nokta sudur. Bu mekanizma sadece fiziksel bir saldiriyla karsi karsiya kaldigimizda devreye girmez. Tehdit ve savunma mekanizmamiz duygusal bir saldiriyla karsi karsiya kaldigimizda da devreye girer. Panik atak krizi yasayanlarin ki duygusal bir saldiridan kaynaklanan bir korkudur.”
Psikolog Yildirim, panik atak sirasinda yapilmasi gerekenleri söyle siraladi:
“Zihni baska yöne kaydirma; Örnegin parmaga odaklanip, parmagin üzerindeki çizgilere bakmak. Zihnin ayni anda iki seye odaklanamiyor. Nefese odaklanmak; Nefes alip vermeye odaklanmak kriz aninda yapilabilecek bir diger davranistir. Eft; Kisinin yasadigi duyguyu içinden sürekli tekrarlamasi panik atak aninda yapilabilecek bir diger davranistir. Yani öldürülmekten korkuyorum, öldürülmekten korkuyorum. Panik atak sebepleri: Preödipal Sebepler: panik Atagin çocukluk yasantilariyla baglantisi vardir. Panik atakta iki tane temel sebep vardir. Birincisi ailede panik olan bir ebeveyn veya bakici vardir. Ailede panik olan bu kisiyle çocuk özdesim kurar. Yani bu kisiyi taklit eder. Panik atak geçiren kisiler çogunlukla normal hayatlarinda çok hizli hareket eden kisilerdir. Hizli yürürler, hizli yemek yerler, hizli sevisirler. Kisi bunu çocuklugunda bir ebeveyninden ya da bakicilarindan birinden(anne,baba, hala, babane,teyze vs) görmüs olabilir. Ödipal Sebepler: Bir diger sebep ise Ödipal sebeplerdir. Yani kisi çocuklugunda ödipal dönem dedigimiz ortalama 3-6 yaslar arasinda kalan dönemde annesiyle ya da babasiyla ask yasar. Çocugun karsi cinsi kesfetmesiyle beraber ebeveyninin begenisi almak için ugrasir. Örnegin erkek çocugu bu dönemde büyüdügü zaman annesiyle evlenme hayalleri kurar. Bu bu dönem için geçici ve normal bir seydir. Çocuk bu hayalleri kurarken ona rakip olan hemcinsinden de korkar yani babasindan. Annesiyle evlenirse babasi ona kizar diye düsünür. Babanin kizmasi tehlikelidir yani baba kizarsa çocugu öldürebilir. Panik atak hastaligi olan kisiler çocukluklarinda yasadiklari bu korkuyu yetiskin hayatlarina tasirlar. Disarda bir kadin begendiklerinde babanin onu cezalandirmasindan ya da öldürmesinden korkarlar. Panik Atak Tedavisi: Panik atak hastalarinin çogunun en büyük korkusu tekrar panik atak geçirecegim korkusudur. Psikoterapi teknigi ile panik atagin tedavisi mümkündür. Terapide panik atagin öncelikli olarak sebebi bulunur ve danisana fark ettirilir. Farkindalikla beraber danisan süreçte duygularini anlamlandirmayi ve kontrol altina almayi ögrenir. Bizim zihnimiz karisikliktan endise duyar, duygularini anlamak ve kendi kendine yorumlamayi ögrenmek danisanin disaridaki hayatinda daha konforlu ve daha az kaygili yapar.”