Tarih: 01.06.2020 10:25
Cami ve Minaresi birbirinden ayri olan tarihi yapi dikkatleri üzerine çekiyor
Erzurum’da 1314 yilinda Ilhanli Devleti tarafindan insa edilen ve günümüzde Murat Pasa cami olarak varligini devam ettiren tarihi yapinin minaresinin camisinden ayri olmasi dikkatleri üzerine çekiyor.
700 yil önce Mogollar tarafindan temeli atilan tarihi yapi 1572 yilinda Erzurum Valisi Murat Pasa tarafindan cami olarak tekrar insa ettiriliyor. Minaresinin camiden ayri kalmasina müdahale edilmeyen yapi, 1928 yilina kadar hiçbir degisiklige ugramadan ayakta duruyor. Daha sonra tarihi Murat Pasa Camisinin Minaresi 1928 yilinda Erzurum’da çikan bir firtina nedeniyle eski ve yipranmis olmasindan dolayi dayanamiyor ve yikiliyor.
1936 yilinda tekrar restore edilerek ayaga kaldirilan tarihi yapinin minare ve camisinin ayri kalmasi ise görenleri kendisine hayran birakiyor.
Tarihi Murat Pasa Camisinde, minare ve cami yapisinin ayri kalmasinin ilginç bir durum oldugunu ifade eden Emekli Ögretmen tarihçi yazar Abdurrahman Zeynel, “Su anda tarihi Murat Pasa Külliyesindeyiz. Burasi 1314 yilinda Ilhanlilar döneminde Medrese olarak insa ediliyor. Günümüzden 700 yil önce insa edilmis tarihi bir yapi. Bu bölge sürekli istilalara ve tahribatlara ugramis bir bölge. Bundan dolayi 1572 yilinda bu medrese artik kullanilamaz hale geliyor. Daha sonrasinda bu bölgede Müslümanlarin artmasi sonucunda o dönemin Erzurum valisi Murat Pasa bu camiyi insa ettiriyor. Bu olay Ikinci Selim döneminde yasaniyor. Günümüzde de hala Murat Pasa cami olarak kullaniliyor. Ancak burada ilginç olan durum ise daha önceden var olan minare, caminin disinda kaliyor ve Murat Pasa da bu minarenin yikilmadan camiden ayri bir sekilde kalmasina karar veriyor. Bu durum görenlerinde dikkatini çekiyor. Bu minare Selçuklu mimarisine benzeyen bir yapi. Bina kirmizi ve siyah taslardan olusturulmus bir yapi ve biz buna Yakutiye Medresesinin ve Çifte Minareli Medresemizin minarelerinde de rastliyoruz. Bu minarelerin hepsi yesil çinilerle süslenmis ve bu özellik 1928 yilina kadar herhangi bir degisiklige ugramadan gelmis. 1928 yilinda Erzurum’da çikan firtinada eskimis olan bu minare yikiliyor. 1936 yilindan sonra burasi tekrardan restore ediliyor. Burasi uzun bir süre bakimsiz kalinca mahalle sakinleri tarafindan taslari alinip evlerde köse tasi olarak kullaniliyor. Bu durumda bizi üzen bir kaybimiz. Ayrica Erzurum’da ki Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi ve burada ki Ahmediye Medresesi de dahil bu yapilarin temelini Ilhanlilar atmis bulunuyor. Erzurum’da bu durumda 13. ve 14. Yüzyilin önemli bir ilim sehri olarak tarihe geçiyor’’ dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —