Yrd.Doç.Dr. Ridvan Üney, çocuklarda akilli telefon kullanimina dikkat çekerek, “Ülkemizde 6-15 yas grubu çocuklarin neredeyse üçte ikisi akilli telefon kullaniyor. Yüzde 42’si tablete yüzde 44’ü bilgisayara sahip. Bunu bir anlamda çocuklarimiz dünyayla, bilgiyle iletisim halinde seklinde yorumlarken, bir yandan da bunun sonucu iyi mi kötü mü olacak dogrusu aklimizi mesgul etmektedir.” dedi.
Nisantasi Psikiyatri Merkezinden Yrd.Doç.Dr.Ridvan Üney, ülkemizdeki çocuklarin akilli telefon, bilgisayar ve sosyal medya aliskanliklari ile ilgili GFK ve Digital Talks’un ortaklasa hazirladigi raporun bir kisminin yayinladigini ifade ederek, “Ilginç bir arastirma ülkemizde 6-15 yas grubu çocuklarin neredeyse üçte ikisi akilli telefon kullaniyor. Yüzde 42’si tablete yüzde 44’ü bilgisayara sahip. Bunu bir anlamda çocuklarimiz dünyayla, bilgiyle iletisim halinde seklinde yorumlarken, bir yandan da bunun sonucu iyi mi kötü mü olacak dogrusu aklimizi mesgul etmektedir. Bu konu oldukça tartisilacaktir. Çünkü akilli telefonun bir tarafi aileyle iletisimi sagladigi gibi, bir kisim olumsuz yanlari da vardir.” seklinde konustu.
Yrd.Doç.Dr. Ridvan Üney, ailelerin neden bu cihazlari aldiklarini söyle siraladi:
1. Herkesin çocugunda var benim çocugumun neden olmasin?
2. Çocuguma fazla zaman ayiramiyorum, bari istedigini alayim.
3. Eve geldigimde oldukça yorgun oluyorum, onunla oynama ve zaman geçirme enerjim yok. O tek basina oyalansin.
4. Çocugum çok zeki, telefondan anliyor. Ona alayim.
5. Çocugum benim her seyim, onun tüm isteklerini yerine getirmek benim görevim.
6. Sürekli istiyor, kafami sisirdi. Ben de gidip aldim.
7. Derslerine çalissin, sinifi geçsin diye aldim.
Ailelerin bu konuda dikkatli etmesi gereken konular:
1. Diger ailelerle yarismayin.
2. Çocugunuzu tanimaya çalisin, neden zevk alir, neden hoslanir. Ihtiyaçlari arasinda akilli telefon ya da tablet var mi anlamaya çalisin.
3. Çocugunuza oyalanmasi için birseyler almayin. Onunla zaman geçirin, bu onlara alacaginiz pahali bir akilli telefondan daha iyi geçirin.
4. Çocuklariniza pahali hediyeleri rüsvet olarak almayin. Her basari saglamasi için hediye alirsaniz, bunu durduramazsiniz. Çocugunuz hediye almadan bir sey yapmaz hale gelir.
5. Çocugunuzun akilli telefon, bilgisayar veya tablet kullanirken takip edin. Kullanimi fiziksel sorunlara veya göz bozukluguna neden olmasin.
6. Çocugunuzun kullandigi telefon, tablet veya bilgisayarla geçirdigi süreyi mutlaka denetleyin. Bu konuda çocugunuzla anlasma yapin.
7. Çocugunuza bu cihazlari kullanirken örnek olun. Siz basindan kalkmiyorsaniz, onu ikna edemezsiniz.
8. Bu cihazlar arkadaslariyla iliski kurmasini engellemesin.
9. Çocuklarinizin kullandigi aplikasyon, oyun ve siteleri denetleyin.
10. Çocuklarinizin sosyal medya kullanimini gözlemleyin.