Türkiye’nin uzay politikalari alanindaki 10 yillik vizyon, strateji, hedef ve projelerinin belirlendigi “Milli Uzay Programi”nin tanitimi, Cumhurbaskanligi Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin öncülügünde Türkiye Uzay Ajansi (TUA) tarafindan hazirlanan programi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan kamuoyu ile paylasti.
Cumhurbaskani Erdogan, programin Türkiye’nin uzaydaki yol haritasi oldugunu ifade ederek “Milli Uzay Programindaki birinci ve en önemli hedefimiz, Cumhuriyetimizin 100’üncü yilinda aya ilk temasi gerçeklestirmektir. Böylece, medeniyet cografyamizin da sembolü olan hilali, al bayragimizla aya göndermenin gururunu milletimize yasatacagiz” dedi.
Yaptigi konusmada ayrica Dogu Anadolu Gözlemevine de (DAG) yer veren Cumhurbaskani Erdogan: “Erzurum’da, Karakaya Tepeleri üzerinde, 3 bin 170 metre yükseklikte Dogu Anadolu Gözlemevini insa ediyoruz. Bu tesis tamamlandiginda, 4 metre çapindaki Türkiye’nin en büyük optik ve ilk kizilötesi teleskobunu devreye almis olacagiz” seklinde konustu. Sunum ve program sirasinda, DAG’dan alinmis güncel fotograf ve videolar da paylasildi.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli ile Astrofizik Arastirma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) Müdürü ve DAG Koordinatörü Prof. Dr. Cahit Yesilyaprak’in da hem Atatürk Üniversitesi hem de DAG’i temsilen özel davetli olarak katildiklari Milli Uzay Programinda DAG’in önemi ve hedefine vurgu yapildi.
“Ülkemizin 2023 Yili Vizyon Projeleri Arasinda Yer Aliyor”
Milli Uzay Programinin, Dünya’daki gelismeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli degerlendirmek üzere ülkemizin uzay politikalari alanindaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazirlanmis kapsamli bir proje oldugunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Ömer Çomakli, bu kapsamda: “Uzaydaki varliklarimizin güvenligini saglamak, uydularimizin yörüngelerini yüksek dogrulukla bagimsiz olarak tespit etme yetenegini kazanmak, gezegen kesfi ve uzay cisimlerine yönelik bilimsel analiz çalismalari gerçeklestirmek hedefleniyor” dedi.
DAG’in da bu kapsamda ulusal çapli bir Ar-Ge altyapisi oldugunu ve devlet imkânlariyla hayata geçirildigini bildiren Çomakli, ülkemizin 2023 yili vizyon projeleri arasinda yer alan gözlemevinin, ülkesi ve bölgesi için son derece önemli oldugunu ifade ederek, kurulmasi planlanan Optomekatronik Arastirma Laboratuvari ve Ayna Kaplama Sistemi’nin, özellikle büyük çapli optik sistemlere ve uzay teknolojilerine hizmet verecegini bildirdi.
DAG’in gerek sahip oldugu özellikler ve teknolojiler gerek getirdigi yenilikler ve farkliliklar gerekse de konumu itibariyla sadece uzay bilimlerinde degil uzay teknolojileri ve atmosfer bilimlerinde de büyük atilimlar yapilmasina firsat saglayacagina inandigini belirten Rektör Çomakli, Dogu Anadolu Gözlemevinin uzay bilimleri ile farkli disiplinlerle yürütülen projeler kapsaminda çalisan ve ayni zamanda akademik kariyer yaparak uzmanlasan yetismis insan gücüne de katki saglayacaktir” seklinde konustu.