DAIB Yönetim Kurulu Baskani Ethem Tanriver, dis ekonomik iliskilerin en önemli boyutunu teskil eden dis ticaret politikalari alaninda bölgesel bazda kalici olabilmek, ülkelerin, bölge ülkelerine yönelik ticaret politikalari üretmesi ve komsu ülkeleri esas alan bir dis ticaret stratejisi takip etmesi ile mümkün olabilecegini belirterek “Komsu ülkelerle yapilan ticaret ülkelerin ticaret hacimlerinde önemli yerde bulunmaktadir. Bu nedenle Ülkemizin yakin komsusu olan Özbekistan, Gerek bölgemizde üretimi olan gerekse bölgede üretimi olmayip araci ticaret baglaminda ihracati yapilabilecek sektörel alanlarda ürünlerin dünya pazarlarindaki arz ve talep verilerini, rekabet edilecek ticari partner ülkeler ve pazar paylarini, ithalatçi firmalari da kapsayacak sekilde, Özbekistan pazarindaki rekabet kosullarini analiz etmek ve bölge isadamlarinin ve ilgili kurum-kuruluslarin istifadesi amaciyla, Dogu Anadolu Ihracatçilar Birligi (DAIB) tarafindan ‘Özbekistan Hedef Pazar-Ürün Analizi” çalismasi yapildi” diye konustu.
DAIB Yönetim Kurulu Baskani Ethem Tanriver, “Komsu ülkelerle bölgesel ticaret özellikle gelismis ülkelerin ticaret hacimlerinde önemli bir yere sahip. Yakin komsumuz Özbekistan’da bu anlamda enerji, ulasim aglari için stratejik konuma ve kalkinma potansiyeline sahip büyüyen bir pazar. Özbekistan gerek alan olarak gerekse nüfus bakimindan küçük bir ülke. Ama ayni zamanda büyük firsatlari barindiran bir ülke. Özbekistan’da üretim yok denecek kadar az. Neredeyse her seyi ithal ediyor. Bu nedenle uygun fiyat olmak sartiyla Özbekistan’a igneden iplige her seyi satmak mümkün. Bu yönüyle bakildiginda, Özbekistan yeni pazar arayan ihracatçilar için çok uygun bir ülke. Disariya açilmak isteyen, yakin bir pazarda yatirim yapma düsüncesinde olan firmalarimiz için Özbekistan, hayli uygun bir pazar bu sebeple Özbekistan bölge is adamlarimiza önemli avantajlar saglayacaktir. Bu sebeple yapmis oldugumuz bu çalismanin hem ülkemiz hem de Bölge için son derece önemli oldugu düsüncesindeyiz” ifadesinde bulundu.
Analiz kapsaminda neler var
Analiz kapsaminda, ülkemizden 2015-2020 yillari arasinda Özbekistan’a gerçeklestirilen ihracat kalemleri, Türkiye’nin Özbekistan’da avantaj saglayan ürünleri, Özbekistan’in rekabetçi olmadigi sektör ve ürünleri temel hareket ve odak noktasi alinarak bölgeden Özbekistan’a yapilacak ihracatin arttirilmasi/yeni ihracat kalemlerinin olusturulmasi amaciyla belirlenen potansiyel sektörlerde yer alan hedef ürünlerde, senaryo çalismasi ve analizler yer aliyor.
Bu kapsamda ilgili ürün gruplarinda, Özbekistan’in Türkiye’den Ithalati; Türkiye’nin Dünyaya Ihracati ve Ülke Dagilimi; Özbekistan’in Dünyadan Ithalati ve Ülke Dagilimi; Özbekistan Vergi Orani; Özbekistan’daki Ithalatçi Firmalar; Ürün birim fiyat bazinda rekabet gücümüz; Özbekistan’da ilgili sektörlerin gelisim seyri ve ivmesi bazinda incelemeler yapilarak, sektör bazinda ihracat potansiyeli tasiyan 28 üst ürün grubunda (Et-süt; Islenmis Gidalar; Boya Sanayii; Kozmetik; Insaat Malzemeleri; Otomotiv, Medikal; Mobilya; Tekstil; Aydinlatma vs.) yaklasik 100 alt ürünle ilgili analiz ve öngörü çalismasi yapildi.
Özbekistan pazariyla ilgili ortaya çikan firsati kaçirmamayi belirten DAIB Yönetim Kurulu Baskani Ethem Tanriver, ‘‘Özbekistan tüketim mali ihtiyacinin büyük bir bölümünü ithalat ile karsilamak durumundadir. Iki ülke arasinda son yillarda ekonomik ve ticari iliskilerin gelistirilmesi hususundaki isteklilik, iki ülkenin kültürel benzerliklere sahip olmasi, tasima maliyetlerinin düsük olmasi gibi unsurlar bölge isadamlarimiza önemli avantajlar saglamaktadir” diye konustu.