Tarih: 01.03.2019 10:25
DAIB Yönetimi Kurulu Baskani Tanriver: “Özbekistan bölgemiz ihracat seferberligi için ciddi bir firsat”
Ticaret heyetine Türkiye’nin farkli illerinden insaat ve tamamlayici sektörlerde faaliyet gösteren üretici ihracatçi firmalardan olusan 35 kisi katildi.
Dogu Anadolu Ihracatçilar Birligi (DAIB) Yönetimi Kurulu Baskani Ethem Tanriver, Özbekistan stratejik bir kararla baslattigi ekonomide dönüsüm sürecinde, dünya ile bütünlesme hamlesinde köprü görevi görecek olan Türk is adamlarina kapiyi ardina kadar açmis bulundugunu belirterek, “Son derece zengin dogal kaynaklara, tarih, turizm, tarim gibi alanlarda büyük bir potansiyele sahip Özbekistan, köklü dönüsüm ve kalkinma hamlesinde, ekonomisini liberalize ederek, yabanci yatirimcilarin güvenle sermaye transferi ve yatirim gerçeklestirecegi cazip kosullari olusturmak için gerekli hukuksal düzenlemeleri, tesvik ve destek politikalarini da bir bir hayata geçirmistir. Bu kapsamda getirilen tesvik ve desteklerde; çok özel imkan ve kolayliklarin saglandigi Türk is adamlari adeta ayricalikli bir konum elde etmistir. Heyetimizin ziyaretçi olarak yer aldigi, 27 Subat-1 Mart tarihlerinde düzenlenen, dünyanin 26 ülkesinden 350 firmanin stantli katilim sagladigi UZBUILD fuarinda 68 Türk firmasi yer almis; insaat ve kaplama malzemeleri, iç tasarim ve dizayn, kapi, pencere ve cephe, insaat makine; ekipmanlari, seramik ve kaplama taslari, emlak ve ev insaati, mimari ve dekoratif tasarim, peyzaj ve bahçe, endüstriyel tesis insaati, yol ve konut insaati gibi bölümlerden olusan fuarda yer alan Türk sirketlerine Özbek insaat sektörü mensuplarinin ve davetlilerin büyük ilgi gösterdigi gözlenmistir.Heyet programi çerçevesinde, Yapi-Insaat sektörünün en büyük yapi marketlerinin bulundugu Bek Topi Pazari ve Chukursay Pazari ziyaretlerimiz de Türk ürünlerine ve firmalarimiza olan ilgili yerinde gözlenmistir. 28 Subat Taskent’de gerçeklestirilen is forumuna, T.C. Taskent Büyükelçimiz Mehmet Süreyya Er ve Ticaret Müsavirimiz Abdullah Yavuz Türker katilmistir. Is forumuna Özbekistan firmalari tarafindan ciddi katilim saglanmis ve 150’den fazla katilimci kayda alinmistir. Yapilan ikili is görüsmeleri ile firmalarimiz, ürünlerinin tanitimi ve sunumu, muhtemel alicilari ile yüz yüze görüsme imkani bulmustur” dedi.
Heyet programi çerçevesinde, Özbekistan Cumhuriyeti Taskent Belediyesine resmi ziyaret gerçeklestirildi. Ziyarete Taskent Ticaret Müsaviri Abdullah Yavuz Türker, Yönetim Kurulu Baskanimiz Ethem Tanriver ve firmalardan olusan heyet katildi.
Gerçeklestirilen toplantida, firmalara heyet programi aktarilarak Rakhmanov tarafindan Taskent’te suan da planlanan ve süreci devam eden projeler hakkinda detayli bilgiler verildi.
Bu projelerin artmasinin sektörün lider ülkelerinin dikkatini çektigini belirten Rakhmanov, hali hazirda devam eden birçok projenin Türk firmalar tarafindan yürütüldügünü ve Özbekistan Cumhurbaskani tarafindan dikkatlice takip edildigini Özbekistan’in insaat sektörünün gelisiminde Türk firmalarinin emeginin çok büyük oldugunu Türk firmalari ile sürekli toplantilar düzenlediklerini ve yatirim yapmalari için her türlü destegi verdiklerini Gebze Serbest bölgesini örnek alarak burada serbest ekonomi bölgesi kuracaklarini da dile getirdi.
Programin ikinci etabinda Semerkant Ticaret ve Sanayi Odasinda ikili is görüsmeleri gerçeklestirildi.
Dogu Anadolu Ihracatçilar Birligi (DAIB) Yönetimi Kurulu Baskani Ethem Tanriver, “Özbekistan’da insaat sektörü, ekonominin öncelikli bir sektörü olarak tanimlanmakta olup istikrarli bir büyüme gösteren Özbekistan ekonomisinin en belirgin ulusal sektörlerinden biridir. Özbekistan Cumhuriyeti Devlet Baskani Sevket Mirziyoyev’in 2017-2021 döneminde ülke ekonomisinin kalkinmasi için belirledigi stratejilerde de belirtildigi sekilde, binalarin ve yapilarin, yeni sanayi tesislerinin ve özel isletmelerin, demiryollarinin ve otoyollari ile konut yapilarinin daha da gelistirilmesi için ekonominin lokomotifi olarak insaat sektörüne özel bir yer verilmistir. Sektörün hacminin artirilmasinda yüksek kaliteli insaat malzemeleri ve üretimde daha düsük enerji tüketimi saglayan ürünlerin kullaniminin kilit rol oynayacagi belirtilerek bu sayede daha düsük malzeme tüketimi ile yapici çözümler kullanilmasi sonucunda maliyetlerin azaltilmasi; bunun dogal sonucu olarak da nihai ürün fiyatinin olumlu etkilenmesi hedeflenmektedir. Tüm bu hedefler çerçevesinde insaat sektörü ile baglantili ürünlerin kullanim miktarinin artacagi ve Ülkemizde üretilen kaliteli ürünlerin Özbekistan’in ihtiyacina cevap verebilecek nitelikte oldugu düsünülmektedir. Ticaret Bakanligi 2011/1 sayili Pazar Arastirmasi ve Pazara Girisi Destegi Tebligi kapsaminda ve Genel Sekreterligimiz organizasyonunda, Özbekistan’da düzenlenen Yapi-Insaat Sektörel Ticaret Heyeti programi sirasinda gerçeklestirilen bu faaliyetler ile ihracat yapanlarin ihracat miktarlarinin artirilmasi, hiç ihracat yapmamis firmalarimizin da gerek yabanci alicilarla ticari görüsmeler yapmak, gerekse ürünlerinin dis pazardaki durumunu gözlemlemek, ayni sektördeki rakiplerini tanimak ve ihracat tecrübesi yasamalarina imkan vermenin yani sira, ülkelerimiz arasindaki mevcut ikili ticari iliskilerin ve genel anlamda dis ticaretin gelistirilmesi ve artirilmasina yardimci olmak gibi hususlar hedeflenmistir. Toplamda 501 görüsme yapilmis ve gerçeklesen görüsmelerden 138 adet görüsmenin olumlu oldugu firmalarimiz tarafindan dile getirilmistir. Yapilan görüsmeler esnasinda, firmalarimizin kazandigi tecrübe gözlenmis, ziyaretçi firmalarin numune talepleri karsilanmis ve önümüzdeki günlerde ihracat gerçeklesmeleri olacagi gözlenmistir” açiklamalarinda bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —