DAP Bölge Kalkinma Idaresi’nin sorumluluk alaninda bulunan 15 ilin (Agri, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazig, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Igdir, Kars, Malatya, Mus, Sivas, Tunceli ve Van) yatirimci kuruluslarinin 211 projesine, DAP BKI tarafindan 84 milyon 75 bin lira kaynak aktarilacak.
Dogu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi tarafindan desteklenecek 211 proje, Küçük Ölçekli Tarimsal Sulama, Hayvan Içme Suyu, Bitkisel Üretim Altyapisinin Gelistirilmesi, Tarimsal Egitim Ve Yayim, Hayvancilik Altyapisinin Gelistirilmesi, DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Gelistirilmesi ve Muhtelif Kültür basliklarindan olusuyor.
DAP Bölge Kalkinma Idaresine bagli illerde kirsal kalkinma alanindaki potansiyelleri tespit edip, bölge planlari olusturarak, bölgedeki yatirimlara öncülük etme gibi bir görevlerinin oldugunu belirten DAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Prof. Dr. Osman Demirdögen, desteklenen 211 projenin kamu kurumlarindan gelen tarim ve egitim projeleri oldugunu söyledi.
Kamu kaynaklarini isabetli kullanarak, hem istihdami artirici, hem de dönüsümü saglayacak projeleri desteklemeye çalistiklarini belirten Baskan Demirdögen, “Idare olarak, Bölgenin var olan potansiyelini harekete geçirmek yönünde önemli adimlar atiyoruz. Bölgenin geçim kaynagi büyük ölçüde tarima dayali. Hal böyle olunca su kaynaklarinin verimli ve etkili kullanimi için sulama sistemlerinin yayginlastirilmasi ve rehabilitasyonu; bunun yani sira hayvanciliga dayali bir ekonomik yapi içinde bitkisel üretim altyapisinin gelistirilmesi yönündeki projeleri agirlikli olarak destekledik. Ödenekler bakimindan projelerin yüzde 88’i tarim sektöründe, yüzde 12’si egitim sektöründe yer aliyor. Ayrica, tarimda makinalasmanin önemine binaen tarimsal mekanizasyonu yayginlastirmaya çalistik” dedi.
DAP’in sorumluluk alaninin, 15 il, 144 ilçe ve 6 bin köyden olustugunu belirten Demirdögen, bu yil 125 farkli uygulayici kurulustan 1600 civarinda proje basvurusu aldiklarini, bunlardan 211’ini desteklediklerini söyledi. Proje basvuru sayisinin çok olmasina ragmen desteklenmeyen projeler için de bir proje havuzu olusturduklarini ifade eden Demirdögen, “Ihtiyaçlar çok fazla. Ihtiyaçlarimizi önceliklendirerek imkanlarimiz ölçüsünde bu destekleri vermeye çalisiyoruz” dedi.
Tarim sektöründe en çok Küçük Ölçekli Tarimsal Sulama Projelerine kaynak aktardiklarini ifade eden Demirdögen, sunlari söyledi:
“Bölgede toplam 33 adet tarimsal sulama projesini destekleyerek, bu projeleri 29 milyon 308 bin lira ile finanse edecegiz. Bu kapsamda, 34 adet hayvan içme suyu projelerine 8 milyon lira kaynak aktaracagiz. Bitkisel Üretimde toplam 65 projeyi destekleyecegiz. Bunlardan 56 adedi Bitkisel Üretim Altyapisinin Gelistirilmesi Projesi, 9 adedi de Tarimsal Egitim Ve Yayim Projelerinden olusuyor. Bu projelerin toplamina 21 milyon 980 bin lira finansal destek saglayacagiz. 37 adet Hayvancilik Altyapisinin Gelistirilmesi Projesine de yine sermaye transferi yoluyla 14 milyon 787 bin lira aktaracagiz. Bölgede, 42 adet kültür ve egitim projeleri de sosyal projeler kapsaminda desteklenecek. DAP Bölgesinde Okuma Kültürünün Gelistirilmesi Projesi kapsaminda 24, DAP Idaresi Muhtelif Kültür Projesi kapsaminda ise 18 proje yer aliyor. 6 milyon lira Okuma Kültürü için 4 milyon lira da muhtelif kültür projelerine aktarilacak.”
Önümüzdeki yillarda da öncelikleri iyi belirlenmis projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Demirdögen. “Tarimi nitelikli, çiftçiyi ise daha prestijli bir meslek sahibi yapmak için çabaliyoruz. Tarimi gözde bir meslek haline dönüstürebilmemiz için tarimi kolaylastiracak teknolojik desteklerin verilmesi ve gelir düzeyinin artirilmasi gerekir. Yaptigimiz proje destekleri de bu kapsamda degerlendirilebilir.” seklinde konustu.