Dis Hekimi Mahmut Genç, “Bruksizm, geceleri ve hatta bazen gündüzleri dis sikma olarak adlandirilir. Bu kisiler çogu zaman dis siktiklarini hatirlamaz ancak yakinlari bu konuda kendilerini uyarabilir veya sabah kalktiklarinda çene bölgelerinde kasilma ve agrilar vardir. Bruksizm bir çok önemli belirti vererek problemin varligini bize haber verir.. Bas, kulak, çene ve yüz agrilari, kulak çinlamasi, çene ekleminden agzi açarken ses gelmesi, agiz açmada zorlanma, agri veya çene kaymasi dis sikmanin en önemli belirtileridir. Çogu zaman klinik belirti vermeden yillarca devam eder. Bazi durumlarda ise akut hale gelerek kisiye çok ciddi sikintilar veren bir rahatsizliga dönüsebilir. Akut bruksizmde dislerin kesici kenarlarinda asinmaya bagli dis boyu kisalmasi ve dis yüzeylerinde çok ince çatlaklar görülebilir. Ayrica hastalarda dis mine dokusunun incelmesine bagli soguk- sicak hassasiyetleri de olusabilir. Bu hastalarda herhangi bir travma yokken dis mine kiriklari ya da daha önceden yapilmis restorasyonlarin kirilmasi gibi durumlarla da karsilasilir” dedi.
Farkinda olmadan çene ekleminde ve yüz kaslarinda, asiri yüklenmeye sebep olabilecek sekilde dislerin sikilmasi ya da gicirdatilmasi ileri ki dönemlerde eklemde bozulmalara yol açarak kalici çene eklemi rahatsizliklarini olusturabildigini ifade eden Dt. Genç, “Bruksizm tedavisinin amaci dislerde ve çene ekleminde olusabilecek kalici zararlari önlemek ve agriyi ortadan kaldirmaktir. Uyku sirasinda dislerin birbiriyle temasini engellemek amaciyla alt ve üst çene dislerinin arasina koruyucu özelligi olan splint kullanilir. Ancak gece koruyuculari genellikle tek basina yeterli olamayabilir. Bu nedenle hastaligin sergiledigi tabloya göre gece koruyucularinin yaninda bazi ek tedavilerin de uygulanmasi gerekebilir. Bunlar arasinda stres terapisi, rahat uyumayi saglayici önlemler, kas gevsetici ilaç uygulanmasi, hatali yapilmis dis dolgusu ve kaplamalarin yenilenmesi, eksik olan dislerin yerine konulabilmesi için protez uygulamalaridir” diye konustu.
Botoksun, disleri tasimaya yardimci olan en büyük çene kaslari olan masseter kaslarini kontrol altinda aldigini kaydeden Dt. Genç, “Botoks enjeksiyonun etkisi kalitesine göre ve kisiden kisiye degisiklik göstermekle beraber 3 – 4 ay ile 6 – 12 ay arasinda degisiklik gösterir. Agiz ve çene fonksiyonlarinin hareketinin kisitlanmamasi için mutlaka alaninda uzman dis hekimlerine yaptirilmasi gerekir. Düzenli olarak enjeksiyon yapildiginda kastrofileri daha az hantal hale gelir ve zamanla botoks kullanimina gerek kalmayabilir. Ayrica dis sikmanin en önemli nedeni olan stresin de kontrol altina alinmasi gerekir” açiklamalarinda bulundu.