Tarih: 01.02.2019 10:25
Dislerde olusan sararmalara dikkat
Dis Hekimi Ayten Can, “Beyaz disler saglikli, temiz ve bakimli kisiligin simgesidir. Zaman geçtikçe disleriniz belli derecelerde sararmaya baslar. Tabi ki içtiginiz çay, kahve, sigara, kirmizi sarap renk degisimini hizlandirir. Dis beyazlatma için çok degisik ürünler mevcuttur. Bizim önerimiz doktor kontrolünde beyazlatma islemini yaptirmanizdir. Günümüzde beyaz dislere kavusmak muayene ortaminda 1 saat içinde mümkün olmaktadir. Öncelikle dis tasi temizligi yapilir. Block out yöntemiyle isikla sertlesen diseti bariyeriyle bütün dis etleri izole edilir. Dudaklar ekarte edilir. Daha sonra dislere farkli oranda hidrojen peroksit içeren beyazlatma jelinden en uygunu seçilir ve uygulama yapilir. Uygulama bitince disler yikanir. Elde edilen netice degerlendirilerek bu islem 2 veya 3 seans tekrarlanip istenilen beyazliga ulasilir” dedi.
Home Bleaching Sisteminde beyazlatmanin basarili olabilmesi için öncelikle hekim tarafindan dis tasi temizligi yapilmasi gerektigini ifade eden Dt. Can, “Dislerin tüm yüzeylerinin temizliginden sonra, agizdan alinan ölçülere göre ( kisiye özel olarak ) laboratuvarda saydam plastik bir tasiyici kalip ( plak ) hazirlanir. Iyi üretilmis bir plakta dis beyazlatma jeli için özel yerler ayrilmistir. Beyazlatmada kullanilan “Carbamide perokside ” içeren özel ilaçlardir. Set halinde siringalarda sunulur ve tasiyici kalipta hazirlanmis olan bu özel yerlere sikilarak agiza uygulanir. Günde ortalama 6-8 saat ( tercihen uykuda ) takilir. Dislerinizde daha önce yapilmis olan dolgular ve kaplamalar bu sekilde beyazlatilamazlar, renkleri ayni kalir. Hemen herkese beyazlatma tedavisi uygulanabilir. Ancak hamile ya da emziren anneler ile çocuklarda yeterli arastirmalar olmadigindan klinigimizde bu hastalara beyazlatma tedavisi uygulanmamaktadir” diye konustu.
Dis renginin ayni göz ya da ten rengi gibi kisiden kisiye farklilik gösterdigini kaydeden Dt. Can, “Dis rengini etkileyen birçok faktör vardir. Bunlar: Kalitimsal etkenler, dis etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyamasi, Gelisim çaginda alinan antibiyotik ya da florür nedeni ile Yaslilikla, Beslenme tarzi ile, Dise gelen bir darbe nedeni ile olabilir. Beyazlatma tedavisi uygulanan hastalarin yüzde 75’inde geri dönüs görülmemektedir. Ancak degisim oldugunu söyleyen yüzde 25’lik grupta 6 ayda bir yalnizca bir gece uygulama yaparak, ilk uygulama sonrasi ortaya çikan beyazlik tekrar elde edilmektedir. Beyazlatma islemi süresince, eger sigara içiyorsaniz tasiyici kap-kalip agzinizda iken sigara içmemeniz gerekir. Ayrica dislerde renklesmelere yol açabilen gidalar ( çay-kahve gibi ) alinmamalidir. Tedavi sirasinda en sik görülebilen problem olan hassasiyet gelisen ilaçlar sayesinde oldukça azalmistir. Hastalarin yüzde 5 – 15’inde görülebilen hassasiyet en çok sogukta kamasmalar olarak tarif edilmektedir, ayrica dil ve dudakta kabarmalar görülebilir. Ancak, bir kaç gün içinde ortadan kalkar” açiklamalarinda bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —