Tarih: 01.09.2018 10:25
Dislerin kanamasina sebep olan faktörlere dikkat
Yrd.Doç.Dr. Çagdas Kislaoglu, dislerin kanamasina sebep olan faktörler hakkinda bilgi verdi.
Dis Hekimi ve Protez Uzmani Yrd.Doç.Dr.Çagdas Kislaoglu, “Dis eti kanamalarinin esas nedeni dis taslari ve plaktir. Dis ve dis eti birlesim sinirina biriken yemek artiklari, dis firçalama ihmal edildiginde önce plaga, zamanla da dis taslarina dönüsür. Dis taslari süngerimsi yapidadir. Bosluklarina yerlesen bakteriler bu bölgede kolonize olur ve dis eti iltihabini baslatirlar. Dis eti kanamalarini arttiran nedenlerden biri de hormonal degisikliklerdir. Ergenlik, hamilelik, menapoz ve adet dönemlerinde degisen hormon seviyeleri, dis etlerinin dis taslarina karsi gösterdigi tepkiyi arttirir. Daha hassas olan dis etlerinde kanama artar” dedi.
Dr. Kislaoglu, bazi faktörleri söyle siraladi:
“Beslenme bozukluklari; yeterli besin alamama, vitamin K ve vitamin C eksikligi ile düzensiz beslenme aliskanligi tüm vücut sistemini etkiledigi gibi dis etlerini de etkiler.
Kan hastaliklari: Kanama ve pihtilasma bozukluklari, pihtilasma faktörü eksikligi, lösemi, hemofili ve trombositopenik purpura gibi hastaliklar kanamaya neden olabilir.
Sistemik hastaliklar: Karaciger hastaliklari, böbrek hastaliklari, diyabet hastaligi ve dolasim bozukluklari gibi bazi sistemik hastaliklarin belirtileri dis eti kanamasi olarak ortaya çikabilir.
Ilaçlar: Aspirin türevi kan sulandiricilar, heparin, bazi agri kesiciler ve kemoterapide kullanilan bazi ilaçlarin kullaniminda dis eti kanamalari görülmektedir.”
Dis eti hastaliklarina bagli kanama görülen durumlarda hastaligin siddetine göre belirtilerin degistigini belirten Dr. Kislaoglu, “Firçalama sirasinda veya dokunuldugunda kanama, agizda kan tadi ve kokusu, kirmizi ve sis dis etleri, dis hassasiyeti, agiz kokusu, dis eti çekilmesi, dislerde sallanti gibi belirtiler görülür” diye konustu.
Dogru bir tedavi öncelikle iyi bir teshis ile baslayacagini kaydeden Dr. Kislaoglu, bunun için ilk önce agiz içi muayene ve radyolojik muayene yapilmasini, eger ki uzun süre devam eden ve engellenemeyen kanamalar var ise kan tahlili yapilmasinda fayda oldugunu söyledi.
Dis eti kanamasini önlemenin ilk ve en önemli yolunun agiz hijyeninin saglanmasi oldugunu ifade eden Dr. Kislaoglu, “Bu amaç dogrultusunda atilacak ilk adim evde baslar. Düzgün ve düzenli yapilacak dis firçalama ve dis ipi kullanimi, dislerde birikecek plagin önlenmesi için gereklidir. Yumusak veya orta sertlikte bir firça kullanilmali ve firçalama sirasinda dis etlerine de masaj yapilmalidir. Yapilan en büyük hata dis etinin kanamasi üzerine o bölgeyi firçalamaktan vazgeçmektir. Firçalamadiginiz sürece plak birikmeye devam edecek ve kanama artacaktir. Yapilmasi gereken kanayan bölgenin daha itinali firçalanmasidir. Her türlü bakima ragmen derin bölgelerde olusan dis taslarinin temizlenmesi için dis hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. 6 aylik rutin yapilan kontroller sorunlarin erken fark edilmesini saglar. Böylelikle yapilacak tedavi hem kolay hem de daha kisa süreli olur. Basit bir kanamanin tedavisi 1 ila 3 seans arasi degisen dis tasi temizlemeyle giderilebilir. Sistemik hastaliklar, kan hastaliklari ve beslenme bozukluklarinin eslik ettigi dis eti kanamalarinin tedavileri ilgili doktorlarin kontrolünde yapilmalidir” açiklamalarinda bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —