Tarih: 01.11.2018 10:25
Dürtü kontrol bozuklugu kisiye zarar veriyor
Psikiyatri Uzmani Dr. Mustafa Güveli, “Bu tür eylemler kisiyi maddi, manevi anlamda sikintiya sokabilir hatta hayati risk olusturabilir. Her insan yaptigi davranisi; kendi kisilik, ahlak ve inandigi ya da yillardir olustura geldigi davranis kalibi süzgecinden geçirir. Çok ekstra bir durum olmadigi müddetçe de davranislar kontrol altindadir. Yani insan içinden geldigi gibi davranmaz. Önce davranisini bir filtreden geçirir, sonra yapar. Ancak bazi kisiler için durum biraz farklidir” dedi.
Içinden geldigi gibi, hiçbir kural tanimadan davranmaya dürtü kontrol bozuklugu dendigini ifade eden Dr. Güveli, “ Yapmamaniz gerektigini düsündügünüz isler oldu mu hiç ? Ya da yaptiktan kisa bir süre sonra yaptiginiz için pisman oldugunuz. Veya yazdiginiz bir elektronik posta iletisinin gönder tusuna basinca:’’ Ben ne yaptim tüh vah’’ dediginiz. Yada iletiyi yolladiginiz kisiye ardindan defalarca özür maili gönderdiginiz. Öfkenize mani olmayip patladiginiz ve sagi solu dagittiginiz oldu mu peki? Bunlar her insanin hayatinda yasanabilecek ihtimallerdir. Hepimiz bunlari bazen yasariz. Ancak bunlar aliskanlik haline geldi ise o zaman dikkatli olmak ve ’’Ne oluyor bana ? ’’ demek gerekir” diye konustu.
“Öfke patlamasina dikkat”
Genel olarak dürtülere hakim olamayarak sonunda pisman olunacak isler yapma durumu olan dürtü kontrol bozuklugunun en sik görülenlerinden birinin öfke patlamalari oldugunu kaydeden Dr. Güveli, “Bazen ufak tefek nedenlerle de olsa büyük tepkiler vermekle karakterize bir durumdur. Piromani de ise yangin çikarma ve ates yakmaya karsi dayanilmaz derinden gelen bir istek vardir. Trikotilomani de yine dürtü kontrol bozukluklarindan birisidir ve saç, kirpik gibi vücuttan kil koparma seklinde özetlenebilir. Bazen deriyi koparmaya kadar varabilir” ifadelerini kullandi.
Dr. Güveli, “Çok bilinen ve romanlarda filmlerde gizemli bir sekilde islenmis, içindeki çalma dürtüsüne karsi koyamama ile kendini belli eden bir durum vardir ki ona da kleptomani diyoruz. Burada kisi kendini kontrol edemeden ihtiyaci olmadigi halde maddi degeri çok küçük bile olsa çalma dürtülerine karsi koyamaz. Yine patolojik kumar oynama ayri bir kontrol sorunudur ki, bir çok psikiyatrik rahatsizlikla beraber kendini gösterebilecegi gibi sadece kumar oynamaktan kendini alikoyamama olarak ta görünebilir. Tüm dürtü kontrol bozukluklarinda yapilmasi gereken en önemli tedavi metodu iç görü kazandirmaya yönelik uygulanacak terapilerdir. Ancak bu durumlar baska psikiyatrik rahatsizliklarla birlikte görülecek olurlarsa o zaman bu kisilere de uygun ilaçlar baslanarak tedavileri saglanabilir. Bu tür dürtü kontrol bozukluklari depresyon , mani , kaygi bozuklugu, obsesif kompulsif bozukluk , davranis bozuklugu , dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu , madde bagimliligi gibi bir çok psikiyatrik duruma eslik edebilir ve mutlaka tedavi edilmelidir” açiklamalarinda bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —