Erzurum‘un Aziziye ilçesine bagli olan Sögütlü köyünde bulunan Balikli Göl, yöre halki tarafindan kutsal olarak kabul ediliyor. Balikli Göl’ün en büyük özelligi ise kisin en soguk günlerinde bile donmamasi. Ayrica yerel halk göl suyunun sifali oldugunu da iddia ediyor. Sehirde hava sicakliklarinin sifirin altinda 40 dereceye kadar düstügü zamanlarda bile 20 derecenin üzerinde sicakligi olan gölde, hiçbir sekilde buzlanma olmuyor. Etrafi kar kapli olan gölün ise donmamasi gören vatandaslari saskinlik içerisinde birakiyor. Öte yandan gölü kutsal olarak nitelendiren köylüler ise gölde yasayan baliklari yem ve ekmek ile besliyor.“Atese atlayan kadin balik, ates ise su oldu”
Gölün efsanesinin magarada yasayan çoban ve çobanin esi ile basladigini belirten Sögütlü Mahallesi Muhtari Seyfettin Küçükler, “Bu gölün efsanesi gölün kenarinda yasayan çoban ve esiyle basliyor. Sabah saatlerinde çoban koyun sürüsünü otlatmaya götürdügü sirada fakir bir adam bu bölgeye gelir. Herkesten seker, un ve yag gibi malzemeler istemeye baslar. Bu sirada çobanin esini gören fakir adam kadin güzel oldugu için sende Allah rizasi için bir öpücük ver der. Kadin Allah rizasini duyunca sesi çikmaz ve kabul eder. Kadin aksam bu olayi kocasina anlatir ve kocasi da bu olay karsisinda bir ates yakar ve karisina atese atlamasini söyler. Kadinda hiç tereddüt etmeden atese atlar. Efsaneye göre atese atlayan kadin balik olurken ates ise su olur. Ziya Pasanin kitaplarinda yazdigina göre efsanelerden bir tanesi budur” dedi.“Eksi 50 derece soguk havalarda bile balikli göl donmuyor”
Eksi 50 derecede bile suyun donmadigini ve gölün sifali özelliklerinin oldugunu da kaydeden Küçükler, “Bu suyun diger bir özelligi ise eksi 50 dereceyi gördügü halde donmamasidir. Eksi 50 derecelik havada aksine suyun daha sicak olmasidir. Suyun sicakligi soguk havalarda 22 derece sicakliga kadar çikabiliyor. Ayrica bu suyun aktigi 4 kilometrelik mesafe boyunca her yerde yesil çimler mevcuttur. Suyun sifa özelligi de var. Köyümüzde yasayan hiçbir vatandasimizin romatizma hastaligi yok. Vatandaslar yaz kis buraya gelip suya girerler bu sebeple hastalanmazlar” açiklamalarinda bulundu.