Tarih: 01.03.2019 10:25
Ertek: “Ozonlama ünitesi sürekli çalisir vaziyette”
Genel Müdür Ertek, Palandöken Baraji’ndan Atik Su Aritma ve Içme Suyu Aritma Tesisi’ne varincaya kadar çesitli konularda bilgiler aktardigi habercilerin sorularini da yanitladi. Erzurum’daki yerel ve yaygin basin kuruluslarinin temsilcilerinin katildigi programda, ESKI’nin diger yetkilileri de hazir bulundu. Genel Müdür Ertek, 10 yil öncesine kadar Erzurum’un içme suyu ihtiyacinin kuyulardan karsilandigini hatirlatarak, “Son 10 yildir içme suyu ihtiyacimizi Palandöken Baraji’ndan temin ediyoruz. 115 milyon metreküp aktif hacimli barajin 70 milyon metreküpü içme suyu 45 milyon metreküpü de sulama için ayrilmistir” dedi.
Altyapi hizmetlerine yogunluk verildiErzurum’da Büyüksehir Belediyesi’nin yatirim programi kapsaminda bin 545 kilometrelik kanalizasyon hatti dösendigini vurgulayan Remzi Ertek, bununla birlikte içme suyu sebekelerinin de büyük ölçüde tamamlandigini dile getirdi. Kirsal kesimlerdeki mahalle ve köylerdeki fosseptik çukurlarina varincaya kadar Büyüksehir Belediyesi ESKI Genel Müdürlügü olarak birçok altyapi hizmeti ulastirdiklarini kaydeden Ertek, “Altyapi yatirimlarinin maliyeti milyonlarca liraya tekabül ediyor. Bir yandan eskiyen sebekeleri yeniliyor, bir yandan sulari yetersiz olan köy ve mahallelerde yeni sondajlar yapiyor, yeni aglar olusturuyoruz. Bakiniz 5 yillik süre zarfinda 2 milyon 881 bin 841 metre içme suyu hatti, 1 milyon 670 bin 431 kanalizasyon hatti, 124 yeni depo ve 267 de fosseptik çalismasi yaptik. Ayrica 5 yilda 205 deponun da bakim ve onarimini gerçeklestirdik. Öyle ki, bütçemizin çok önemli bir bölümünü içme suyu, kanalizasyon ve altyapi çalismalari için harciyoruz” diye konustu.
Ertek, suyun dezenfekte sürecini anlatti
Içme Suyu Aritma Tesisi hakkinda bilgiler de veren ESKI Genel Müdürü Remzi Ertek, “Palandöken Baraji’ndan suyu 20 kilometrelik isale hattiyla aritma tesisimize getiriyoruz. Bu suyu cazibe sistemi sayesinde tesisimizde elektrik üretiminde de kullaniyoruz. Yani su anda neredeyse elektrik giderlerimizin üçte birlik kismini kurdugumuz hidroelektrik santrali sayesinde kendimiz karsiliyoruz” seklinde konustu. Basin mensuplarina aritma tesisini gezdiren ve barajdan tesise gelen suyun dezenfekte sürecini asamalariyla birlikte göstererek anlatan Remzi Ertek, “Suyumuzu kas kat dedigimiz kisimda oksijenle bulusturuyor ve havalandiriyoruz. Suyu daha sonra ozon gaziyla dezenfekte ediyor, dinlendiriyor, çesitli kum ve filtre sistemlerine sahip asamalardan geçirerek klorluyor ve sebekeye veriyoruz” dedi.
Ozonlama ünitesi
Gazetecilerin, Ozonlama ünitesinin çalismadigi yönünde bir takim iddialarin bulundugunu hatirlatmasi üzerine ESKI Genel Müdürü Remzi Ertek, “Ozonlama sistemimiz çalisiyor ve bugüne kadar da hiç arizalanmadi. Ozon suda maksimum 22 dakika kaliyor. Dolayisiyla sebekede olusabilecek olumsuzluklar klor ile dezenfekte edilmektedir. Bir takim çevrelerin bu yöndeki iddialarini iyi niyetle bagdastirmak çok güç. Kaldi ki, Ozonlama ünitesi ile suyun klorlanmasi sürecinin birbirleriyle bir baglantisi da yok. Suyun klorlaniyor olmasini Ozonlama ünitesinin çalismadigi anlamina getirmek cehaletin bir sonucudur. Çünkü suyun klorlanmasi, Saglik Bakanligi’nin bir kriteridir ve bu kritere herkes uymak zorundadir. Su klorlanir, çünkü sehir sebekesinde seyrettigi bir yolculugu vardir ve klor iste bunun için gereklidir. Sudaki her türlü bakteri ve mikroorganizmayi etkisiz hale getiren Ozonlama ünitemiz de çalisiyor, suyumuz ozon gaziyla dezenfekte ediliyor ve en son asama olarak klorlanip, dinlendirilip sebekeye veriliyor” seklinde konustu.
Suyumuz Avrupa standartlarinda
Erzurum’un içme suyunun, su anda Avrupa standartlarinin bile çok üzerinde bir kaliteye sahip oldugunu vurgulayan ESKI Genel Müdürü Remzi Ertek, “Bunu biz söylemiyoruz; derecelendirme kuruluslari söylüyor. Erzurum’daki içme suyunun kalitesini Ortadogu Teknik Üniversitesi’nce yapilan analizler bile ortaya koyuyor. Suyumuzu herkes gönül rahatligiyla tüketebilir, içebilir. Çünkü içimi kadar içerdigi mineral ve faydali elementler bakimindan da kiymetli bir suyumuz var” dedi. Genel Müdür Ertek, içme suyu ile ilgili olarak bazen karsilasilabilen aksakliklarin, kesinlikle aritma süreciyle ilgili olmadigina da dikkati çekerek, “Sebekeden veyahut bina içi tesisat ve depo sistemlerinden kaynaklanan aksakliklar olabiliyor. Biz bunun için de vatandasimiza ücret siz depo temizligi hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar suyla ilgili yakinmalari olan ne kadar vatandasimiz varsa, hepsi sorunun sudan kaynaklanmadigini, tam tersine bina içi tesisat ve depolarindan kaynaklandigini bizzat gördü. Bu baglamda bize yapilan her basvuruyu aninda yanitliyor ve gerekeni yapiyoruz” diye konustu.
Suyun aritma asamalari
ESKI Genel Müdürü Ertek, suyun aritma asamalarini ise söyle anlatti: “Tünelle birlikte yaklasik 25 km kapali alanla gelen içme suya kas kat havuzlandirma ünitesinde oksijen kazandiriliyor. Ayrica tabana yerlestirdigimiz difizörlerle oksijen takviyesi yapiliyor. Sonra su ozonla dezenfekte ediliyor. Durultucu havuzlarda su içerisinde bulanikliga sebep olabilecek askidaki maddeler bertaraf ediliyor. Kum filtrelerinde süzülen su otomatik gaz klor ünitesinde dezenfekte edilerek dinlendirme havuzlarina aliniyor ve sonra sehre veriliyor. Her gün her saat su analizleri yapiliyor ve ESKI’nin web sayfasinda yayimlaniyor.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —