Erzurum’da, Tüyap Fuarcilik tarafindan düzenlenen, “Erzurum Insaat-Gayrimenkul ve Kent Fuarlari 2019”, Tüyap Recep Tayyip Erdogan Fuar Merkezi’nde açildi.
Insaat ve gayrimenkul sektöründen 84 firmanin katilimiyla gerçeklestirilen fuarin açilis törenine; Vali Vekili Mehmet Yavuz, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Yakutiye Belediye Baskani Dr. Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Baskani Muhammet Cevdet Orhan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasi (ETSO) Meclis Baskani Saim Özakalin, Iran Islam Cumhuriyeti Baskonsolosu Dr. Sajad Soltanzade, Dogu Anadolu Ihracatçilar Birligi (DAIB) Yönetim Kurulu Baskani Ethem Tanriver, 1. OSB Yönetim Kurulu Baskani Murat Urkuç, ETSO Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Feride Eda Çalikusu kamu kurumlarinin ve fuardaki firmalarin temsilcileri katildi.
Tüyap Anadolu Fuarlar A.S. Genel Müdür Yardimcisi Gökalp Gökdemir’in yaptigi açis konusmasiyla baslayan törende daha sonra Insaat Mühendisleri Odasi Erzurum Sube Baskani Prof. Dr. Ahmet Tortum bir konusma yapti. Konusmasinda insaat sektörünün ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip oldugunu ifade eden Prof. Dr. Tortum, sektörün her geçen gün yeni teknolojileri ve kolayliklari insan hayatina tatbik etmeye çaba gösterdigini söyledi.
ÖZAKALIN, “FAIZLER DÜSERSE SEKTÖR HAREKETLENIR”
Programda daha sonra Erzurum ticaret ve Sanayi Odasi (ETSO) Meclis Baskani Saim Özakalin bir konusma yapti. Konusmasinda, insaat sektörü açisindan çok önemli üç fuarin açilisinin yapildigini ifade eden ETSO Meclis Baskani Özakalin, “Erzurum’u ve bölgemizi böyle bir fuar merkezine kavusturan ve her geçen gün yeni yeni fuar organizasyonlariyla tanistiran bütün kurumlara tesekkür ediyorum. Fuar merkezimizin açilmasinin ardindan, sehrimizde ilk kez düzenlenen bu ve benzeri fuarlarin, önümüzdeki yillarda, yurtiçi ve yurt disindan firmalarin daha genis katilimiyla ve daha kapsamli olarak yapilmasi en büyük arzumuzdur” dedi.
Insaat ve gayrimenkul sektörlerinin, hem Erzurum hem de bölgede lokomotif sektörler oldugunu kaydeden Özakalin konusmasinda su ifadelere yer verdi; “Türk konut sektörü son 15 yillik süreçte çok hizli bir gelisim kaydetti. Insaat ve özünde konut imalati ile buna bagli alt sektörler ekonomimizin en önemli unsurlardir. Kendisine bagli 200’den fazla alt sektörün ürettigi mal ve hizmete talep olusturan insaat sektörünün bu yaygin etkisi, sektörün “ekonominin lokomotifi” olma vasfinin en temel göstergesidir. Burada sunu açikça ifade etmek gerekirse; insaat sektörü degiskenlerinin çok dikkatli bir biçimde ve belli bir vadede analiz edilmesi sarttir. Etkisi daha az olacagi varsayilan degiskenlerin etkisi zaman zaman yüksek olurken, bazi dönemlerde ise bunun tam tersi olabilmektedir. Örnegin; konut kredi faizlerinin yükselmesi; bir yandan tüketicinin talebini düsürürken, diger yandan üretim maliyetlerini de artirmaktadir. Herkesin beklentisi kredi faiz oranlarinin düsmesidir. Faizler düstügü takdirde son zamanlarda durgunluk yasanan sektörde de gözle görülür bir hareketlenme olacaktir.”
“SEKTÖRÜN GSMH PAYI YÜZDE 30”
Sektöre girdi saglayan ve faaliyetlerini bu sektördeki gelismelere bagli olarak devam ettiren diger sektörlerin katkisi da dikkate alindiginda, insaat sektörünün Gayrisafi Milli Hasila (GSMH) içindeki payinin yaklasik yüzde 30 seviyesinde oldugunu dile getiren Özakalin söyle devam etti; “Ingiltere’de yapilan bir arastirmanin sonuçlarina göre, ortalama yeni bir evde 150 farkli meslek kolunu ilgilendiren 23.000 parça bulunmaktadir. Hiçbir ekonomik faaliyetin bu kadar çok dogrudan ya da dolayli etki dogurma gücü olmadigi dikkate alindiginda, sektörün lokomotif gücünün, gelismekte olan ülkeler için vazgeçilemez degeri daha açik olarak ortaya çikmaktadir. Insaat sektörünün gelismesinde hükümet politikalarinin, uluslararasi kredi kuruluslarinin, politika ve ekonomiyi etkileyen kararlarinin dogrudan etkisi bulunmaktadir. Yatirim kararini veren ya da onu finanse eden otoritenin tercihi, bu alanda faaliyette bulunan firmalari dogrudan etkilemektedir. Yüksek oranli, istikrarli büyüme ve beraberinde istihdam olusturma ihtiyaci her zamankinden daha fazla olan Türkiye ekonomisi için, insaat sektörü her zamankinden daha önemli hale gelmistir. Umut ediyoruz ki önümüzdeki dönem sehrimiz için hayati önem arz eden konut ve gayrimenkul sektörü eski gücüne ve sehrin, bölgenin ve ülke ekonomisinin lokomotifi olma özelligine yeniden kavusur. Bu vesileyle, insaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren firmalari ve tedarikçileri bulusturacak olan; Erzurum Insaat, Kent ve Gayrimenkul Fuari’nin sehrimize ve bölgemize hayirli olmasini ve sektöre heyecan katmasini diliyorum.”
SEKMEN, “SEKTÖRDEKI DURAKSAMA UZUN SÜRELI OLMAZ”
ETSO Meclis Baskani Saim Özakalin’in konusmasinin ardindan, Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen bir konusma yapti. Baskan Sekmen, sehirlerin her yönüyle bilinirliginin artmasi için fuarlarin çok önemli oldugunu belirterek, Erzurum’un son yillarda bu anlamda önemli mesafeler aldigini ve bunu daha da gelistirerek ileride bölgenin önemli bir fuar merkezi haline gelecegini söyledi. Insaat sektörünün hiçbir zaman uzun süreli duraksama yasamayacagini anlatan Baskan Sekmen, “Ülkemiz ve çevre ülkelerdeki durumu göz önüne aldigimizda en az 50 yil -100 yil bu sektörün faaliyetleri de ayni hizla devam edecektir” diye konustu.
Törende konusmalardan sonra fuarin açilis kurdelesi kesildi, protokol üyeleri daha sonra stantlari gezdi. Vali Vekili Mehmet Yavuz ve Büyüksehir Belediye Baskani Sekmen’le birlikte firmalarin stantlarini gezen ETSO Meclis Baskani Saim Özakalin, firma yetkilileriyle görüsmelerde bulundu.
Fuar 11-14 Nisan tarihleri arasinda açik kalacak.