Tarihi Erzurum Kalesi’nde sürdürülen restorasyon çalismalarinda sona gelindi. Kalenin etrafindan baslayip kalenin iç restorasyonu ve kale surlarinin onarimi tamamlandi.
Kültür ve Turizm Bakanligi’nin onayi ile Erzurum Kalesi’nde restorasyon çalismasi baslatilmisti.
Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürü Cemal Almaz Erzurum Kalesi restorasyon çalismalari hakkinda yaptigi degerlendirmede, “Tarihi Erzurum Kalesinin önünde bulunuyoruz. Erzurum’da çok özel bir mekan ve çok özel bir yerde bulunuyoruz. Dogu Anadolu’nun adeta tarih kokan bir kültür mekaninda bulunuyoruz. Bulundugumuz yer Erzurum Kale Meydani. Etrafimiza baktigimiz zaman adeta tarihi yasiyor gibiyiz. Bulundugumuz yerden etrafimiza baktigimiz zaman bir tarafta hamamlar, bir tarafta Kümbetler, bir tarafta camilerimiz, bir tarafta hanlar ve eski tarihi konaklar bulunmaktadir. Erzurum Kalesine baktigimizda ilk olarak tarihi bir lokali görüyoruz. Roma Medeniyetinden kalma argümanlari görüyoruz, Selçuklulardan kalma Tepsi Minare görünüyor, yine Osmanli’dan kalma kale mescidi ve kale hamami bulunuyor. Kisaca sunu rahatlikla söyleyebiliriz ki tarihin tam ortasinda bulunuyoruz” diye konustu.
Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürlügü olarak Erzurum Kalesini kültür dünyamiza, tarih dünyamiza, görsel dünyamiza kazandirmak için birkaç yildir hummali bir çalismanin içerisinde olduklarini dile getiren Almaz, “Bir taraftan Erzurum Kalesinin tüm surlarini onardik. Kale kapisinin önünde bulunan ve yillardir kullanilmayan kale çesmesini tekrar su akitarak kullanilir hale getirdik. Kalenin görsellerinden Tepsi Minare yillara meydan okurcasina adeta ayakta zor duruyor, biz bunu tamir ettik, onardik. Kalenin surlari, dendanlari siperlikleri tek tek onardik. Erzurum Kalesini gece rahatlikla görme imkani bulanlar için gece isiklandirmasi yaptik. Simdi de kalenin eski kapisini, yani Erzurum Kalesinin iki kapisi vardir. Bulundugumuz yer yeni kapi, asil kapi Roma ve Selçuklulardan kalma ana kapi bulunuyor. Bu kapi çok harabe durumdaydi. Bu sene onu tamami ile onardik. Kalenin etrafinda gezinti yollari ile kalenin bir kapisindan girip diger kapisinda çikilabilecek. Erzurum halki ve Erzurum’a gelip kaleyi gezenlerin çok hosuna gitti. Hele hele gece gezenler için kale bir farkli görünüyor. Bir sonraki isimiz ise su sekilde olacak. Kale içinde kazilardan elde ettigimiz malzemeleri ve kazi noktalarini kale içerisinde görsel bir alan olusturup orada sergileme imkani bulacagiz. Kalenin silueti ortaya çikmis gibidir. Kale duvarlari, Tepsi Minare ve isiklandirma, kale kapilari tamamen yapilarak sonlandirilmistir. Bundan sonra elde ettigimiz tarihi bulgulari, tarihi malzemeleri sergi alani olusturup orada sergilemek. Bu islem gelecek seneye kaldi. Kale çevresinde sosyal alanlar olusturuluyor. Buraya gelen kisiler tarihi unutmayip adeta tarihi koklama imkanlari bulacaklar. Tarihin bize biraktigi bu eserleri yasanir hale getirmeye çalisiyoruz. Hepimizin tarihe birer borcu bulunuyor. Bizler de bu eserlere sahip çikmaliyiz. Gelecek nesillere bizlerden birer mirasi olmalidir. Erzurum disindan gelecek kisileri Erzurum Kale içi ve Erzurum’u gezip görmeye davet ediyoruz” diye konustu.
Erzurum Kalesinin çevresinde ise Erzurum Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan kamulastirma ve peyzaj çalismalari ayni hizla sürdürülüyor. Tarihin gün yüzüne çikarildigi proje vatandaslar tarafindan da memnuniyetle karsilaniyor.Erzurum kalesi 11. yüzyilda Türklerin eline geçti
Ilk insa tarihi kesin olarak bilinmeyen Erzurum Kalesi’nin 5. yüzyilin ilk yarisinda Bizanslilar tarafindan yaptirildigi tahmin edilmektedir.
Tarih boyunca Asurlular, Sasaniler, Persler, Araplar, Romalilar ve Bizanslilar arasinda sik sik el degistiren Erzurum Kalesi, 11. yüzyilda Türklerin eline geçmistir.
Iç kalede Erzurum’daki ilk Türk-Islam eserlerinden Saltukogullari dönemine ait Kale Mescidi ve Tepsi Minare bulunmaktadir. Erzurum Kalesi, bulundugu tepenin üzerinde bir iç kale ile bunu çevreleyen dis kaleden olusmaktadir. Bugün iç kale saglam kalmis olmasina ragmen, sehri çevreleyen dis kale surlari yok olmustur. Günümüze ulasan iç kalenin duvar kalinliklari 2-2.5 metre arasinda degismekte olup, halen sekiz burcu ayakta durmaktadir.