Erzurum’u kapsayan ve proje bedeli 250 bin lira olan sermaye transferine iliskin protokolü DAP Idaresi Baskani Adnan Demir ile Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli imzaladi. Imza töreninde, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardimcisi Prof. Dr. Fikret Çelebi ile DAP Idaresi Tarim ve Kirsal Kalkinma Koordinatörü Gül Yildiz da hazir bulundu.
Imzalanan protokol kapsaminda, dogum sirasinda meydana gelen kirik-çikiklar, buzagilarin en önemli ölüm sebeplerinden biri olan ishal ve kötü beslenmeye bagli göbek fitigi gibi çesitli hastaligi olan buzagilara, Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ndeki hekimlerce müdahale edilerek tedavi imkani saglanmis olacak.
Geçen yil da, DAP Idaresi’nin “Hayvancilik Altyapisinin Gelistirilmesi Projesi” kapsaminda ‘Buzagilar Ölmesin’ projesi pilot uygulamayla yine Erzurum’da desteklenmis, proje sayesinde yaklasik bin adet 0-3 aylik buzagilar ücretsiz tedavi edilerek milli ekonomiye katki saglanmisti.
Geçen yil tamamen ücretsiz tedavi edilen buzagilara, bu yil çiftçinin de katkisi olacak. Protokolle belirlenen 7 adet hastalik paketinden yararlanacak çiftçilerden, cerrahi müdahale, tahlil ve röntgen disinda herhangi bir ücret talep edilmeyecek ve bunun disindaki giderler DAP Idaresi tarafindan karsilanmis olacak. Ayrica, ön görülen hastaliklar disinda karsilasilabilecek vakalar ise Atatürk Üniversitesi Döner Sermaye Kurulu tarafindan onaylanan Hayvan Hastanesi fiyat listesi üzerinden fiyatlandirilacak.
Protokol imza sonrasi konusan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomakli, hayvancilikta devamliligin ve karliligin birinci altin kuralinin hastalilari önlemek ve yilda bir buzagi almak oldugunu belirterek, bunun önündeki en büyük engelin ise dogum sonrasi bakteriyel ve viral kaynakli buzagi ishalleri oldugunu söyledi. Geçen yil farkindalik olusturan proje sayesinde basarili sonuçlar elde edildigini belirten Çomakli, bu yil uygulanacak proje ile Erzurum’daki buzagi ölümlerinin büyük oranda azaltilmasinin amaçlandigini söyledi. Buzagilarin dogduklarinda bagisiksiz olduklarina dikkat çeken Çomakli, yetistiricinin maliyet kaygisi nedeniyle veteriner hizmetinden yararlanmadiklarini, bunun asilmasi için DAP Idaresi’yle isbirligi içerisinde çalistiklarini ifade ederek, desteklerinden dolayi Baskan Demir’e tesekkür etti.
DAP Idaresi Baskani Adnan Demir, proje ile buzagi ölümlerini en aza indirme gayreti içinde olduklarini belirterek, “Sadece buzagi kayiplarinin önüne geçebilirsek ülke hayvanciligi için en önemli adimi atmis sayiliriz” dedi.
Hastaliklara karsi buzagilarin özel bakima ihtiyaç duyduklarini belirten Baskan Demir, buzagi ölümlerinin sebebinin yetistiricinin veteriner hizmetlerinden istenilen düzeyde yararlanamamasindan kaynaklandigini söyledi. Baskan Demir, sunlari kaydetti:
“Hayvan hastaliklari, yetistiriciler açisindan önemli bir sorundur. Türkiye’deki yüzde 15 oranindaki buzagi ölümlerinin ekonomiye olumsuz etkisinin önlenmesi amaciyla geçen yil baslattigimiz ve bu yil devam edecek ‘Buzagilar Ölmesin’ projesinden dolayi hastalikli buzagilarin tedavisi için Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesine tekrar 250 bin liralik ödenek sagladik. Buzagi ölümlerinin en yaygin sebeplerinden birisi göbek kordonlarindaki enfeksiyon. Sadece bir batikon ve ve dezenfekte solüsyonuyla ciddi manada buzagi ölümlerinin önüne geçilebilir. Buzagilar bizim milli servetimizdir. Buzagilarin tedavisinde erken teshis büyük önem tasiyor. Eger hastalik erken dönemde teshis edilirse, daha etkin tedavi uygulanabilir. Proje destegimiz hem vatandasa hem de milli ekonomiye ciddi katki saglayacak”