Tarih: 01.12.2018 10:25
Erzurum’da çig süt için soguk zincir sistemi
DAP Idaresi’nin ‘Hayvancilik Altyapisini Gelistirilmesi Projesi/Muhtelif’ kapsaminda hazirlanan ve projenin uygulanmasi, finanse edilmesi, izlenmesi, degerlendirilmesi ve denetlenmesine iliskin usul ve esaslari içeren protokolü, DAP Idaresi Baskani Adnan Demir ile KUDAKA Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdögen imzaladi.
Erzurum Ili Süt Sektörü Soguk Zincir Kurulumu Projesi (Süt Toplama Merkezi) isimli güdümlü projenin protokol imza töreninde konusan DAP Idaresi Baskani Adnan Demir ve KUDAKA Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Demirdögen, projenin Erzurum’a hayirli olmasi dileginde bulundular.
Tarim ve hayvanciligin bölge ve ülke için önemli bir sektör oldugunu belirten DAP Idaresi Baskani Adnan Demir, “Dünyanin hiçbir yerinde tarim ve hayvancilik tümden ortadan kalkmaz, kalkamaz. Tarim ve hayvancilik ülkelerin stratejik sektörüdür. Her ne kadar dünden daha iyi isek de, bizim imkanlar ölçüsünde tarim ve hayvanciligi belli bir seviyenin üzerinde tutmamiz ve belli bir noktaya getirmemiz gerekir. Sütte oldugu gibi üretimde de verimlilik sorunumuz halen devam ediyor. Bizim de üreticinin yaninda olmamiz, emeginin karsiligini almasi için organize çalismamiz gerekiyor” dedi.
KUDAKA Genel Sekreteri Prof.Dr. Osman Demirdögen ise, yaptigi konusmada, Erzurum’un zengin mera ve yaylalara, kaliteli ve yüksek verimli otlaklara sahip oldugunu söyledi. Demirdögen, “Sütün soguk zincire alinmasi sayesinde üretimde hem süreklilik hem de verimlilik saglanacak; proje sayesinde köylerde yasayan vatandaslarin ürettigi sütün pazar degeriyle birlikte gelir düzeyi de artirilmis olacak” dedi.
Erzurum Valiligi koordinasyonunda, tüm paydaslarin katilimiyla çesitli tarihlerde ortak akil toplantilari düzenlenerek, gerçeklestirilen saha ziyaretleri ve analiz çalismalari neticesinde, üretimde verimliligin ancak kurulacak soguk zincir sistemiyle olacagi yönünde görüs birligine varilarak, KUDAKA öncülügünde “Erzurum Ili Süt Sektörü Soguk Zincir Kurulumu Projesi” hazirlandi. Toplam bütçesi, 4 milyon 618 bin 500 lira olan projenin, 3 milyon lirasi Kuzeydogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA) tarafindan, 994 bin 777 lirasi DAP Idaresi, 623 bin 723 bin lirasi ise Erzurum Ticaret Borsasi tarafindan finanse edilecek. Soguk zincir sistemiyle aksa göre süt toplanacak ilçeler, kuzeyde Narman, güneyde Hinis, doguda Pasinler, batida ise Aziziye ilçesi bulunuyor. Proje kapsaminda, Erzurum’da belirlenen 372 noktadan soguk zincir sistemiyle süt toplanacak, toplanan sütler, Erzurum’daki mevcut isleme tesislerine pazarlanarak, tesislerinin yillik kapasiteleri yüzde 100’e ulasmasi saglanmis olacak. 2018 yili verilerine göre, Erzurum, yaklasik 745 bin büyükbas hayvan varligi ve 335 bin sagmal inek ile Türkiye’de Konya’dan sonra ikinci sirada yer almakta. Süt üretimi bakimindan ise yilda ortalama 726 bin ton süt üretimi ile Türkiye genelinde üst siralarda olmasina ragmen, bu sütün yaklasik 166 bin 476 tonu yetistiricilerden çesitli yollarla toplanmakta, ticarete konu olan sütün toplam üretime orani çok düsük kalmakta ve isleme, dagitim zincirindeki olumsuzluklar nedeniyle üretimde yeterince katma deger üretilememektedir. Erzurum’da, 2018 yili itibariyle onay islemlerini tamamlamis 19 adet süt Isletmesi bulunuyor ve bu isletmelerin toplam kurulu kapasiteleri ise 58.600 ton/yil olmasina ragmen yillik süt isleme miktarlari ise 14.826 ton/yil ile kapasitelerinin yüzde 25’i oraninda üretim yapabiliyorlar.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —