Erzurum Valiligi, Erzurum Büyüksehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve Tema Vakfi’nin isbirliginde düzenlenen Iklim Eylem Plani Zirvesi’nde de Büyüksehir’in çevre yatirimlari takdir topladi.
Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskanligi’nin sekretaryasini üstlendigi projenin tanitiminda konusan Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, “Türkiye’de iklim degisikligiyle mücadelede basariya ulasilabilmesi için öncelikle yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerekmektedir” dedi.
“Erzurum Iklim Eylem Planini Hazirliyor” sloganiyla gerçeklestirilen çalistayda görüslerini belirten Baskan Sekmen, Erzurum’da hayata geçirdikleri çevre yatirimlarinin, iklim degisikligiyle mücadelede önemli birer örnegi teskil ettigini söyledi.
“Yerkürenin dengesi bozuluyor”
Iklim Degisikligi Eylem Plani Çalistayi’nda artan nüfus, gelisen teknoloji, tabii ve dogal kaynaklarin kullanimi gibi konulara deginen Baskan Sekmen, dünyanin giderek yaslandigini belirterek, sürekli artis gösteren nüfus, gelisen teknoloji, tabii ve dogal kaynaklarin korunamamasi, sinai faaliyetlerinin yogunlasmasi ve kimyevi maddelerin kullanim sikligi gibi çevresel etkenlere dikkat çekti.
Sekmen, “Bu etkenler yüzünden yerküremiz de, bozulan bu dengeden payina düseni almaktadir. Itiraf etmek gerekir ki; ekosistemin ve dünyadaki tabii yasam akisinin bozulmasinda birinci ve baslica sorumlu insanogludur” diye konustu.
“Dogal dengeyi maalesef koruyamadik”
Sekmen, özellikle tarim toplumundan endüstri toplumuna geçisle birlikte baslayan sanayilesme ve ardindan büyük bir gelisim trendi yakalayan teknolojinin; aslinda dünyanin sonunu hazirlayan etkenlerin basinda geldigini ifade etti.
Baskan Sekmen, “Sürekli artan nüfusa paralel olarak ihtiyaç ve beklentiler de artis göstermis, ancak bu beklentilerin karsilanmasi sürecinde düsünülen en son sey ne yazik ki, dogal denge olmustur. Ormanlik alanlarin vasfini kaybetmesinden, dogal kaynaklarin hizlica tüketilmesine, atik ve arazi yönetim sürecinin kötü isletilmesinden, kimyasal madde ve gazlarin yogun kullanimina varincaya kadar daha birçok neden, dünyamizi bugün neredeyse çözümsüz hale gelen küresel çevre sorunlariyla karsi karsiya birakmistir” seklinde konustu.
Küresel Isinma ve buna bagli olarak ortaya çikan Iklim Degisikligi sorununun, iste bu tepkinin ta kendisi oldugunu dile getiren Baskan Sekmen, “Bu yüzden bahsini ettigimiz bu sorunlari ortadan kaldirmaya yönelik olarak atmamiz gereken adimlar, aslinda bütünüyle bize ait olan ‘etkileri’ ya ortadan kaldirmak yahut disipline edebilmekten geçiyor. Hele ki, bu süreçte belki de en büyük sorumluluk yerel yönetimler olarak bizlere düsüyor” dedi.
Büyüksehir Belediyesi’nin söz konusu süreçte verdigi mücadeleyi de anlatan Sekmen, “Biz Erzurum Büyüksehir Belediyesi olarak evsel atiklari topluyor ve bir bölgede depolamak suretiyle bertaraf ediyoruz. Çünkü evsel atiklar, yani çöplerimiz metan gazi olusumunda çok büyük bir rol oynuyor ve bu gazin karbondioksitten tam 28 kat daha zararli oldugu biliniyor. Bu gaz dogal bir sürecin sonucu olarak atmosfere saliniyor ve atmosferdeki dengenin bozulmasinda da yine aktif bir rol oynuyor. Biz kati atiklarimizi depoladigimiz bölgede bir santral kurduk ve metan gazini elektrik enerjisine dönüstürmeyi basardik. Su anda hem evsel atiklardan enerji elde ediyor ve para kazaniyoruz, hem de metan gazinin atmosfere salinimini engelleyerek ekosistemi koruma altina almis oluyoruz” seklinde konustu.
Büyüksehir Belediyesi’nin bir diger çevre yatirimi olan Günes Enerji Santrallerinden de bahseden Baskan Sekmen, “Sadece ülkemizde degil, enerji kaynaklari artik dünyanin dört bir yaninda tükenmeye yüz tutmus, dogal olarak bu durum yönetimleri yeni arayislara itmistir. Bu baglamda yine Büyüksehir Belediyesi olarak biz dogal çevreye hiçbir müdahale bulunmadan Erzurum’da günes enerjisinden elektrik üretiyoruz. Yani su kaynaklarina herhangi bir müdahalede bulunmadan, agaç kesmeden ve tarim arazilerine dokunmadan, en önemlisi de hiçbir kimyasal kullanmadan elektrik üretiyoruz. Ilaveten Erzurum’da atik sularimizi bile aritiyor, bu suyun tüm zararli etkileriyle dogrudan dogaya karismasini engelleyerek, temiz ve kullanilabilir sulama suyu elde ediyoruz. Kisaca Erzurum’da biz atmosfere ‘etki’ edecek faktörleri azami düzeyde ortadan kaldirmaya ve atmosferin bize gösterecegi ‘tepkiden’ dolayisiyla oldukça uzakta kalmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.
“Erzurum iklim eylem planini hazirliyor”
Türkiye’de her kentin; her ilçenin ve hatta her kasabanin benzer yönetim süreçlerini isletip, benzer yol ve yöntemlerle dogayi koruma altina almasi gerektigini kaydeden Baskan Sekmen, Iklim Degisikligi Eylem Plani’nin iste tam da burada devreye girdigini söyledi.
Sekmen, konusmasinda sunlari kaydetti: “Bu sorun küresel bir sorun ve özellikle de ülkemizi çok yakindan etkileyecek bir sorun. Ama su da bir hakikat ki; bu sorunla mücadeleyi bir seferberlige dönüstürecek olan adimlarin yerel yönetimler tarafindan atilmasi gerekiyor. Sayin Cumhurbaskanimizin da ifade ettikleri gibi; Türkiye’de iklim degisikligiyle mücadelede basariya ulasilabilmesi için öncelikle yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerekmektedir. Bizler ‘Erzurum, Iklim Eylem Planini Hazirliyor’ sloganiyla iklim degisikligine karsi ilk adimi tüm paydaslarimizla birlikte izleyecegimiz bir yol haritasi olusturarak attik. Yine ilgili kurum ve kuruluslarimizla birlikte Erzurum için çesitli iklim senaryolari olusturacak, karsi karsiya bulundugumuz riskleri ve firsatlari belirleyecegiz. Paydas toplantilari düzenleyecegiz, bu konuda kamuoyunda bir farkindalik olusturacak ve ardindan sorunun yerel ölçekte çözümüne katki sunacak yatirimlari asamali olarak hayata geçirecegiz. Dolayisiyla ümit ediyoruz ki; Türkiye’de tüm belediyeler ve bu süreçte kilit rol oynayacak tüm kurum ve kuruluslarla el ele vererek bu problemin üstesinden gelecek ve iklim degisikligine karsi elimizdeki tüm imkânlarla mücadele edecegiz.”