Tarih: 01.06.2021 10:25
Erzurum’da “Süte Deger Projesi”
Erzurum ili Süt Sektörü Soguk Zincir Kurulumu Projesi tanitim toplantisi Havuzbasi kent meydaninda yapildi.
2018 yilinda ilk etabi gerçeklestirilen ve KUDAKA tarafindan desteklenen ikinci etap “Süte Deger Projesi” ile Askale, Tortum, Çat, Horasan, Köprüköy ve Pasinler’de dagitilmak üzere 450 adet süt sogutma tanki alindi. Projeyle ilgili gerekli saha çalismalari tamamlanarak sogutma tanklarinin büyük bir bölümü üreticilere dagitildi.
Erzurum Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, KUDAKA, Erzurum Ticaret Borsasi ve Il Tarim Müdürlügü isbirligi ile yürütülen proje ile 2019’da 90 kurus olan çig süt fiyatini ayni yil 1.70 TL’ye çikarildi. 2020 yilinda 2.00 TL’ye alinan süt fiyati ise 2021 yilinda 2,70 TL’ye kadar yükseldi.
3 Ilçede 299 tank ile baslanan proje bugün 7 ilçede Aziziye, Palandöken, Yakutiye, Tortum, Askale ve Pasinler ile birlikte 552 tank ile daha güçlü ve daha verimli duruma geldi.
Proje kapsaminda bugüne kadar 3.954.622,50 litre süt toplaninken bu sütler karsiliginda üreticilere 8.284.678,69 TL ödeme yapildi. Erzurum ekonomisine katkinin ise 1.397.857,52 TL ödenen vergiler ile 863.594,11 TL ülke ekonomisine katkida bulunuldugu belirtildi.
Havuzbasi kent meydanindaki tanitim toplantisina Erzurum Valisi Okay Memis, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Ticaret Borsasi Baskani Hakan Oral, Kuzey Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi (KUDAKA ) Genel Sekreteri Oktay Güven, Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar katildi.
Erzurum Valisi Okay Memis soguk süt tanklarini gezerek Borsa Baskani Hakan Oral’dan bilgi aldi.
Vali Okay Memis burada yaptigi açiklamada, “Tohumlarini attigimiz ürün meyve vermeye basladi. Kuzey Dogu Anadolu Kalkinma Ajansi’nin (KUDAKA) projesidir. Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Tarim ve Orman Il Müdürlügü, asil yürütücü Ticaret Borsasidir. Ticaret bünyesinde kurulan bir sirkettir. Süte Deger Projesi nedir önce sizlere söyleyeyim, 1- Türkiye’nin en önemli hayvancilik kenti olan Erzurum’da hayvancilikla ugrasan çiftçilerimizin üretmis olduklari sütün para etmesi demektir. Eskiden çok az para eden süt bugün hem sütümüzün degeri artti para etti, 2- Sütümüzün kalitesi artti, 3- Süt ürünlerinin kalitesi artti. Bugün Türkiye’de proje sayesinde Erzurum’da en kaliteli, en nitelikli, en hijyenik sütler üretiliyor. Süt tanklari Türkiye’nin dördüncü büyük vilayeti olan, 2 bin köyü olan Erzurum ilindeki tüm ilçelere gitmek için hazirlandi. En ücra yerdeki çiftçimize de ulasacagiz. Vatandaslar ürettikleri süt ürünleri ile daha fazla gelir elde etmis olacaklar. Bu isle ugrasan herkese tesekkür ederim. Süt tanklarini bizlere temin eden Sanayi Bakanligina, Tarim ve Orman Bakanligina, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanina, Tarim ve Orman Il Müdürlügümüze, KUDAKA Genel Sekreterligine, sirket yöneticilerine, projenin asil sahibi Ticaret Borsasi Baskanina tesekkür ederim. Çiftçilikle ugrasan kardeslerimizin emrindeyiz. Bizler onlarin ayagina gidiyoruz. Bu demek oluyor ki hizmeti vatandasin ayagina götürüyoruz” diye konustu.
Erzurum Ticaret Borsasi Baskani Hakan Oral ise, “2018 yilinda kurmus oldugumuz soguk süt zincir projesi ile baslanan serüvende, 300 tank ve 9 araçla baslanan serüvende çiftçilerimize yönelik projede, o günkü sartlarda sütün birim fiyati 1.70 iken, su anda 2.70 oldu. O gün 12 köye hizmet verilirken, bugün 50’ye yakin köye hizmet veriliyor. O gün 300 üretici iken, bu gün 900 üreticiye ulasiyoruz. O gün 6 ton süt toplanirken, bu gün 30 ton süt toplaniyor, hedef olarak süte deger projesinde ikinci etap diye adlandirdigimiz proje ile 100 tonlari bulmak, hatta tüm ilçe ve çiftçiye ulasmaktir. 2021-2022 yillarinda hedefledigimiz üçüncü etap projeleri ile ulasilmis olunacak. Uzak ilçelere süt toplama merkezleri kuruyoruz. Hinis, Ispir ve Horasan ilçelerin projeleri sonuçlandi. Ekipmanlarini aldik. Yil sonuna kadar kurulmus olunacak. Projenin en büyük avantaji çiftçimize katma deger saglamak. Çiftçilerimiz sarf ettikleri emeklerinin karsiligini almaya basladilar. Hayvancilikta artis oldu. Pandemi sürecinde bu isin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha görmüs olduk. Gida hijyen standartlarina göre süt toplaniyor. Mandiralara soguk süt zinciri seklinde sevkiyat oluyor. Uluslararasi markalar olusturmak için önemli bir projedir. Standardi yakalarsak birçok marka çikmis olacak. Istihdam artmis olacak. Tarim ve Orman Bakanligina, Sanayi Bakanligina, Erzurum Valiligine tesekkür ederim. Projenin asil mimarlari üreticilerimizdir. Bu projeye sahip çiktilar. Hepsine tesekkür ederim” seklinde konustu.
Törene katilan Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven ile Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, yaptiklari açiklamalarla proje hakkinda degerlendirmelerde bulundular.
Açilis kurdelesinin kesiminden sonra tanitim toplantisi sona erdi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —