Bugün, 30 Ağustos 2025 Cumartesi

Erzurum'da Dil Ve Edebiyat Konağı açıldı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin yeni kültür yatırımlarından biri olan Dil ve Edebiyat Konağı, düzenlenen törenle açıldı.

KÜLTÜR SANAT 30.08.2025 11:44:00 0
Erzurum

Erzurum Kalesi mevkiinde gerçekleştirilen törene Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Palandöken Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, AK Parti İl Başkanı İbrahim Küçükoğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer, TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş ve diğer davetliler katıldı. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, törende yaptığı konuşmada, "Açılışını yaptığımız bu konak, yalnızca bir taş yapı değildir. Burası; şairlerimizin, yazarlarımızın, düşünürlerimizin, gençlerimizin bir araya geleceği, fikirlerin, eserlerin, şiirlerin filizleneceği bir kültür ve ilim yuvasıdır. Biz bu mekânı Erzurum'a kazandırırken, aslında geleceğe bir miras bırakıyoruz" dedi.

"Şehirler, kültürle büyür; sanatla güzelleşir; ilimle yükselir."
Şehirlerin kültürle büyüyüp, sanatla güzelleştiğini kaydeden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte biz de Erzurum'u sadece fiziki yatırımlarla değil, kültürel yatırımlarla da donatıyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ruhunu kaybeden şehir, kimliğini de kaybeder. İşte biz Erzurum'un ruhunu yaşatmak için çalışıyoruz. Bu eser, Erzurum'un hafızası olacak. Bu eser, gençlerimizin yolunu aydınlatacak. Bu eser, edebiyatımıza, kültürümüze yeni bir soluk katacak. Bu eser, Erzurum'un dününü bugününe, bugününü yarınlara bağlayacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı'na adım attığımız bu dönemde, bizler kültürümüzü, sanatımızı, edebiyatımızı daha da yüceltmek zorundayız. Çünkü Türkiye Yüzyılı, sadece ekonomiyle, sanayiyle, teknolojiyle değil; aynı zamanda kültürle, sanatla, ilimle yükselecek bir yüzyıldır" diye konuştu.

"Dil devletlerin varlık sebebidir"
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, dilimizin karşı karşıya kaldığı sorunları yalnız bir dil sorunu olarak görmemek gerektiğini belirterek "Burada asıl kaybolmakla karşı karşıya olan dilimiz değil, milli kimliğimizdir. Kendi dillini, kültürünü kaybederek başka bir milletin kültür dairesi içine giren milletler tarih sahnesinden silinip gitmişlerdir. Dil devletlerin varlık sebebidir. Toplumlar, millet olmayı ortak bir dile sahip olmakla elde eder; millî varlıklarını da kendi dilleri ile koruyabilirler. Tarihin çöplüğü, dilleriyle bağları zayıfladığı için sürüleşip sömürgeleşen ve bir süre sonra da kimliksizleşerek yok olup giden milletlerin ibretlik hikâyeleriyle doludur. Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi; vatanı önce dil, sonra ordu bekler. Dil savunması vatan savunmasıdır."
Protokol üyelerinin konuşması sonrası konağın açılışı yapıldı.

Trendyol 1. Lig'de 5 haftalık program açıklandı

Karasu nehrine kapılan yolcuyu arama çalışmalarına devam ediliyor

Erzurum’da cağ kebabı dükkanlarında çıkan yangın evlere ve otele sıçradı

Serkan Özbalta: "Mağlubiyet yaşamadık, fakat lig bu sene çok uzun geçecek"

Erzurum'da kadınlar yanlarına gelen tilkiye kadayıf dolması yedirdi

Erzurum'da trafik kazasında can pazarı

Erzurum’da artan yangınlar korkutuyor

Orman köylülerine ekipman desteği

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu uyardı;

Cumartesi 31.8 ° / 13.9 °
Pazar 31.3 ° / 14.6 °
Pazartesi 30.9 ° / 14.1 °