17 Ekim’deki etkinlikte, sehre ilk kez gelen 30 ögrenci ile “Kültürel Miraslara Erisim ” adli bir uygulamali atölye çalismasi yapildi. Beser kisilik gruplara ayrilan ögrenciler, sehirde toplu tasima araçlarini kullanarak, belirlenen rota üzerinden, (Tren gari, Sehirlerarasi Otobüs Terminali, Semt Garaji, Havalimani ve Dadaskent’ten) Erzurum’un kültürel miraslari; Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Tabyalar, Rüstem Pasa Kervansarayi (Tashan), Ulucami ve Üçkümbetler’e erisim saglamaya çalisti.
Uygulamaya katilan 30 ögrenci 18 Ekim sabahi ise, ünlü fotografçi Mustafa Seven ile birlikte sehrin kültürel miraslarina bir foto safari gerçeklestirdi. Erzurum’un farkli tarihi yerlerine yapilan foto safaride Mustafa Seven’den fotograf çekmenin inceliklerini ögrenen ögrenciler, fotograf konusunda ögrendiklerini tatbik etme imkani da buldu.
Ayni gün ögleden sonra saat 14.00’te de “Kültürel Mirasin Izinde” konulu bir panel düzenlendi. Teknokent Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IBBF) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Karaman, “Avrupa ve Türkiye’de Erisilebilirlik”, Ortadogu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlik Fakültesi Doktor Ögretim Üyesi Nimet Özgönül, “Kültürel Degerler” Anadolu Üniversitesi Iletisim Fakültesi Sinema Radyo Televizyon Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nezih Orhon, “Kültürel Diyalog” ve Erzurum Kültür ve Turizm Il Müdürü Cemal Almaz, “Tarihi Yapilar” konulu birer sunum yapti. Yaklasik 300 ögrenci ve ögretim elemaninin takip ettigi panel sonrasi katilimcilara çesitli doküman ve promosyon ürünler dagitildi.
2018 Avrupa Kültürel Miras Yili
Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu’nun resmi internet sitesinde yer alan ve kültürel mirasin taniminin yapildigi ve öneminin dile getirildigi, “Tüm Gözler 2018 Avrupa Kültürel Miras Yilinin Üzerinde” baslikli yazida su metin yer aliyor;
“2018 yili, Avrupa Kültürel Miras Yili seçildi ve Italya Milan’da 7 Aralik 2017’de düzenlenen Avrupa Kültür Forumu’nda resmi olarak baslatildi. Kültürel miras günlük yasantimizi sekillendirir. Bizi Avrupa’nin en güzel kasaba ve sehirleri, dogal güzellikleri ve arkeolojik alanlariyla çevreler. Kültürel miras yalniz edebiyat, sanat ve mimari yapilarda degil, ayni zamanda atalarimizdan ögrendigimiz zanaat ve becerilerde, çocuklarimiza anlattigimiz öykülerde, keyif aldigimiz yemeklerde, izledigimiz filmlerde ve özümüzü buldugumuz her seyde bulunur. Kültürel miras, ortak tarih ve degerlerimiz araciligiyla Avrupa’yi birbirine baglar. Ayni zamanda kültürel geleneklerimizin zenginligi ve çesitliligini de temsil eder. Ortak kültürel mirasimizi anlamali, kutlamali ve ona deger vermeliyiz. Fakat, kültürel mirasi yalnizca geçmisten kalan bir miras olarak düsünmemek gerek. Çünkü kültürel mirasimiz ilerlememize ve gelecegimizi tasarlamamiza destek olur. 2018 yili, insanlari kültürel mirasa yakinlastirmak ve daha ilgili olmalarini saglamak, paylasimi ve Avrupa’nin zengin mirasinin takdir edilmesini tesvik etmek ve ortak bir Avrupa alanina ait olma duygusunu pekistirmek için Avrupa çapinda esi benzeri görülmemis girisim ve etkinliklere tanik olacaktir. Avrupa Kültürel Miras Yili hepimizin!”