Tarih: 01.08.2019 10:25
ETSO’dan “VERBIS” uyarisi
Konuyla ilgili ETSO’dan yapilan açiklamada, Türkiye’de kisisel veri islemekte olan tüm gerçek ve tüzel kisiler için bazi yükümlülükler getiren 6698 sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu’nun, 07 Nisan 2016 tarihli, 29677 sayili Resmi Gazete’ de yayimlanarak yürürlüge girdigi belirtilerek, Kisisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Baskanligi’nin konuya iliskin uyarilarina yer verildi. Oda ve borsa üyelerinin bilgilendirilmesi amaciyla TOBB araciligiyla gönderilen yazida, veri sorumlusunun tanimi yapilarak, önemli noktalara dikkat çekiliyor.
Yazidaki önemli konularin ele alindigi ETSO’nun açiklamasinda su ifadelere yer verildi; “Kanunun “Tanimlar” baslikli 3. maddesinde veri sorumlusu; “Kisisel verilerin isleme amaçlarini ve vasitalarini belirleyen, veri kayit sisteminin kurulmasindan ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kisi” olarak, kisisel veri isleme ise; “Kisisel verilerin tamamen veya kismen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayit sisteminin parçasi olmak kaydiyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanmasi, muhafaza edilmesi, degistirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açiklanmasi, aktarilmasi, devralinmasi, elde edilebilir hale getirilmesi, siniflandirilmasi ya da kullanilmasinin engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçeklestirilen her türlü islem” olarak tanimlanmistir. Kanunun 4. maddesinde kisisel veri islenmesi esnasinda uyulmasi gereken temel esaslar belirlenmis, 5. maddesinde kisisel verilerin islenme sartlari, 6. maddesinde özel nitelikli kisisel veriler ve islenme sartlari, 7. maddesinde kisisel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim hale getirilmesi, 8. maddesinde kisisel verilerin yurt içinde aktarimi, 9. maddesinde yurt disina aktarimi, 10. maddesinde aydinlatma yükümlülügü, 12. maddesinde veri güvenligi tedbirleri alma yükümlülügü, 16. maddesinde ise Veri Sorumlulari Siciline kayit yükümlülügü getiren hükümler düzenlenmistir.”
Söz konusu madde metinlerinin uygulanmasina yönelik, yönetmelikler, tebligler, ilke kararlari, Kurul kararlari, rehberler, kilavuzlar ve brosürler de Kurul tarafindan hazirlanarak ilgili ortamlarda duyuruldugunun kaydedildigi açiklamada ayrica, halihazirda pek çok sirketin 6698 sayili Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu ile getirilmis olan basta Veri Sorumlulari Sicil Bilgi Sistemine kayit yükümlülügü olmak üzere, kisisel veri isleme envanteri hazirlanmasi, kisisel veri saklama ve imha politikasi hazirlanmasi, aydinlatma yükümlülügünün yerine getirilmesi ve ilgili kisilerin basvurularina cevap verilmesi gibi yükümlülükler konusunda detayli bilgi sahibi olmadigi degerlendirildiginden bu konuda bir kilavuz hazirlandigi belirtildi.
Kisisel Verileri Koruma Kurumu Veri Yönetimi Dairesi Baskanligi tarafindan hazirlanan, ‘Is Dünyasi Için Kisisel Verilerin Korunmasi Kanununa Uyum Kilavuzu’nda da dikkate deger bilgiler veriliyor. Kilavuzda yer alan bilgilere göre; Kanunun Geçici 1. Maddesi geregi veri sorumlularinin, Kurul tarafindan belirlenen ve ilan edilen süre içinde ‘Veri Sorumlulari Siciline’ kayit yaptirilmalari zorunlulugu bulunuyor.
2018/88 sayili Kurul Karari ile belirlenen ve 18 Agustos 2018 tarihli Resmi Gazetede yayimlanan VERBIS’e kayit tarihleriyle ilgili bilgilerin de yer aldigi kilavuzda; yillik çalisan sayisi 50’den çok veya yillik mali bilanço toplami 25 milyon TL’den çok olan gerçek ve tüzel kisi veri sorumlulari ile yurtdisinda yerlesik gerçek ve tüzel kisi veri sorumlularinin en son 30 Eylül 2019 tarihine kadar ‘Veri Sorumlulari Siciline’ kayit yaptirmalarinin gerektigi bildiriliyor. Yine, yillik çalisan sayisi 50' den az ve yillik mali bilanço toplami 25 milyon TL’ den az olup ana faaliyet konusu özel nitelikli kisisel veri isleme olan gerçek ve tüzel kisi veri sorumlularinin 31 Mart 2020’ye, Kamu Kurum ve Kurulusu veri sorumlularinin da 30 Haziran 2020’ye kadar ‘Veri Sorumlulari Siciline’ kayit yaptirmalari gerekiyor.
Kilavuzda yer alan baska bir önemli konuda; ‘Veri Sorumlulari Siciline’ kayit olunmamasi halinde karsilasilacak cezai yaptirimlar. Buna göre de, Sicile kayit olunmamasi halinde Kurul tarafindan 20 bin TL’ den 1 milyon TL’ye kadar idari para cezasi verilebilecek. Söz konusu idari para cezasi miktarlari, her yil “yeniden degerleme” oraninda artirilacak. Kamu kurum ve kuruluslarinin Sicile kaydolmamasi halinde ise; disiplin hükümlerine göre islem yapilarak, sonucu Kurul’a bildirilecek.
ETSO’dan yapilan açiklamada ayrica, konuyla ilgili detayli bilgiye, www.erzurumtso.org.tr ve www.kvkk.gov.tr adreslerinden, ‘Is Dünyasi Için Kisisel Verilerin Korunmasi Kanununa Uyum Kilavuzu’na ulasilabilecegi kaydedildi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —