Tarih: 01.10.2018 10:25
Fitiklar neden nükseder?
Dr. Hamdi Koçer, “Ameliyat öncesi uygun hazirlik, dogru yama seçimi ve hastaya göre cerrahi teknik ile nüks ihtimali ortadan kalkabilir. Bu planlama ve uygulamada ki aksamalar sonucu ortaya çikabilecek olumsuzluklari nüks olarak degil, teknik hata olarak degerlendirmek daha dogru olacaktir. Ameliyat öncesi hazirlik özellikle kesi yeri fitiklarinda çok önemlidir. Eski ameliyat izi boyunca birden fazla deliklerden fitik çikabilir. Kesi yeri fitiklari çok kisa zamanda çok büyük boyutlara ulasabilir. O nedenle elle yapilan muayenede fitik hakkinda fazla bilgi sahibi olamayabiliriz. Hastanin karin duvari tomografisini görmek gerekir. Tomografide fitigin boyutlari, sayisi ve içindeki organlar hakkinda fikir sahibi oluruz. Ameliyatta kullanilacak yamanin seçimi ve kullanilacak cerrahi yöntem tercihinde bu tomografi önemlidir” dedi.
Dogru yama seçiminin de bu ameliyatlarda çok önemli oldugunu ifade eden Dr. Koçer, “Farkli fitiklar için farkli cins ve boyutlarda üretilmis yüzlerce yama vardir. Yama seçiminde boyutlar ve yapisina dikkat etmek gerekir. Bazi yamalar karin içine konurken (dual yama, kompozit yama, biyolojik yama) bazi yamalar sadece karin duvari katmanlari arasina konabilir. Yamanin fitik deliginden daha büyük olmasi ve deligi örtmekle kalmayip 360 derece her taraftan en az 5 cm tasmasi gerekir. Bu nedenle kullanilacak yamanin önceden belirlenip siparis verilmesi hatta bir büyük ve küçük boyun da hazir edilmesi cerraha büyük kolaylik saglar” diye konustu.
Fitik olusumunda, karin içi basinci her zaman içerden disariya dogru etki ettigini kaydeden Dr. Koçer, “Günlük yasamimizda öksürmekle, spor yaparken, agir kaldirirken, merdiven çikarken veya ikinma esnasinda meydan gelen bütün güç ve zorlanma daima içerden disariya dogrudur. Karin duvarimizda dogumsal (kasik fitigi-göbek fitigi) veya edinsel (kesi yeri fitiklari) mevcut zayif noktalarin “içerden gelen bu güçle” yirtilmasi sonucu, karin duvari fitiklari olusur. Bütün karin duvari fitiklarinin yama ile onarilmasi gerekir. Yamanin mümkün olan en iç tabakaya yerlestirilmesi daha saglam ve güvenli bir onarim için sarttir. Kapali ameliyatlarda yama karin içine tespit edildigi için, en güvenli en saglam ameliyatlar kapali ameliyatlardir. Açik yapilan ameliyatlarda da yamayi adale katmanin arkasina koymak ve oraya tespit etmek gerekir. Yama karin duvarinda üst tabakalara yani cildin hemen altina yerlestirilirse, içerden gelen basinç nedeni ile kolayca açilir. Fitik cerrahisinde dikkat edilmesi gereken prensipler: fitigin mutlaka yama ile onarilmasi, yamanin dogru seçimi ve önceden temin edilmesi, ve yamanin mümkün olan en iç katmana tespitidir. Yukarda belirtilen temel prensiplere uygun yapildiginda fitiklarin nüksetme riski yok denecek kadar azdir” seklinde konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —