Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, “Sabah tok uyanmak, gün içinde ögün atlayip onun yerine küçük atistirmalar yapmak, aksam, gün içinde yenilen miktarin çok daha fazlasini yemek, gece uykudan uyanip yemek; gece yeme sendromunun belirtileri arasinda yer alir” dedi.
Kisinin, geceleri, gün içinde yedigi miktardan çok daha fazla yemek yedigi ve gece uykudan uyanip yemek yedigi için sabah tok uyandigini ifade eden Dr. Bayraktar, “Çogu zaman, ögle yemegi saatine kadar kendisini aç hissetmez; hatta ögle yemegi saati geldigi zaman da kendisini aç hissetmedigi için ögle yemegini de küçük atistirmalarla geçistirebilir. Aksam eve döndügünde ise oldukça acikmis olur ve aksam yemeginden baslayarak, gece yatana kadar, fiziksel olarak doygunluk hissediyor olmasina ragmen, gün içinde yedigi miktarin kat ve kat fazlasini yer. Hatta, daha fazla yiyebilmek için daha geç uyumayi tercih edebilir. Gece yeme probleminin ortaya çikmasinda fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir çok sebep oldugu söylenilebilir. Bu sebepler, kisiden kisiye farklilik gösterebilir. Yalniz, gece yeme problemi olan kisilerin yemek ile ilgili yerlesmis düsünce kaliplari, gece yemelerinin tetiklenmesi ve devam etmesinde önemli bir etkendir. Örnegin; kisinin karninda siskinlik hissetmeden ya da o an yemek istedigi yiyeceklerin hepsini yemeden uykuya dalamayacagini düsünmesi, kisinin gün içinde yasadigi stres yaratan durum ve olaylarin sebep oldugu kaygi hissiyle yemek yemeden bas edemeyecegine inanmasi, gece uyandigi zaman bir seyler atistirmazsa uykuya dalamayacagi endisesi yasamasi, gece yemelerini tetikleyen sebepler arasinda yer alir” diye konustu.
Gece yeme sendromunun ve uyku bozukluguna bagli yeme bozuklugunun birbiri ile siklikla karistirildigini kaydeden Dr. Bayraktar, “Gece yeme sendromu olan kisiler, gece uyanip yemek yediklerinin farkindadirlar; fakat uyku bozukluguna bagli yeme bozuklugu olan kisiler, gece yemek yediklerinin farkinda olmazlar. Gece yediklerini, ancak sabah uyandiklari zaman mutfaktaki yiyecek artiklarini ya da masa üzerinde biraktiklari yiyecek ambalajlarini gördükleri zaman farkina varirlar. Gece yeme sendromu olan kisiler, uyku bozukluguna bagli yeme bozuklugu olan kisilere kiyasla aksamlari daha fazla yerler ve kendilerini daha depresif hissederler. Uyku bozukluguna bagli yeme bozuklugunda uyurgezerlik görülürken, gece yeme sendromu olan kisilerde uyurgezerlik görülmez” ifadelerini kullandi.
Gece yemelerini ortadan kaldirmak için ilk önce problemi dogru tanimlamak gerektigini belirten Dr. Bayraktar, “Bunun için de kisinin uyku bozuklugundan kaynaklanan bir yeme bozuklugu mu var, yoksa gece yeme sendromu mu var; bunu ayirt etmek gerekir. Uyku bozukluguna bagli yeme bozuklugu için ilk önce uyku bozuklugunun tedavi edilmesi gerekir. Gece yeme problemi, fizyolojik sebeplere mi yoksa psikolojik sebeplere mi dayaniyor; tespit edilmesi gerekir. Bu sebeple de mutlaka bir hekime basvurup gerekli kontrollerin yapilmasi önemlidir. Gece yeme sendromu olan kisilerin, ilk önce günlük yeme rutinlerini degistirmeleri gerekir. Gün içinde ögün yememek, günü küçük atistirmalarla geçirmek, uzun saatler aç kalmak, gece yeme sendromunu kroniklestirdigi için kisinin gün içinde ögün atlamamasi, uzun saatler kendisini aç birakmamasi önerilir. Kisinin, kendisine sikinti veren duygularla bas edemeyecegini düsünmesi ve bu yüzden de aksam yemeginden hemen sonra baslayarak, bu duygulardan kaçinmak için yemek yemeyi araç olarak kullanmasi, gece uykusunun bölünüp kisinin kendisini mutfakta bulmasina sebep olabilir. Bu davranis, zamanla o kadar otomatiklesir ki kisi ne hissettiginin farkina bile varamaz. Bu sebeple de kisinin gün içinde ne hissettiginin farkinda olmasi, kendisine sikinti veren duygulardan kaçinmak yerine, ilk önce duygularini kabul etmesi ve sikinti ile bas etmek için hayatinda kendisini iyi hissettiren aktivitelere yer vermesi gerekir. Kisinin, kendisini iyi hissedecegi aktiviteleri hayatina katmasi, uzun vadede genel duygu durumunu olumlu yönde etkileyecegi için ortaya çikan sikintili durumlarla bas etmesini kolaylastirir. Böylece, kisinin yemegi araç olarak kullanarak, sikintidan kaçinma ihtiyaci azalir. Gün içinde uygulanan gevseme teknikleri de stresle bas etmek için oldukça etkilidir. Kisinin gevseme tekniklerini uygulamayi ögrenmesi ve düzenli uygulamasi da stresle bas etmekte kisiye yardimci olur. Kisinin gece uyandigi zaman, bir seyler yemeden tekrar uykuya dalmaya çalismasi, bir süre sonra gece uyanip yeme aliskanligini ortadan kaldirir. Bu noktada, kisiyi en çok zorlayan, bir seyler yemeden uykuya dalamayacagi endisesidir. Bir kaç gün uykusuz kalmayi göze almak, gece uyanip yemek yeme aliskanliginin önünü kesmeye yardimci olur. Gece yeme sendromunun altinda yatan psikolojik sebepler, kisiden kisiye degisebilecegi için kisinin gerektigi noktada psikolojik destek almayi da göz ardi etmemesi gerekir” seklinde konustu.