Tarih: 01.09.2021 10:25
Gida üretim ve satisi yapan is yerleri denetleniyor
Erzurum’da gida üretim isletmeleri ve gida satisi yapan isyerlerine yönelik denetimler sürdürülüyor.
Tarim ve Orman Il Müdürü Osman Akar, tüm gida isletmelerinin denetim yetkisinin Tarim ve Orman Bakanligi’nda oldugunu ve olusturulan ekiplerin denetim çalismalarini araliksiz sürdürdügünü belirtti.
Kent merkezinde sürdürülen denetimlerle ilgili degerlendirmeler bulunan Tarim ve Orman Il Müdürü Akar, sunlari söyledi:
“Denetimler temel politikanin bir geregi olarak gida üretim, dagitim, satis islemlerinin her asamasinda ve toplu tüketim isletmelerinde 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu kapsaminda gerekli kontrol ve denetimler, yönetmelikler, mevzuatlar, prosedürler, yapilan planlamalar dogrultusunda hizla devam etmektedir.
Bizlerin Erzurum Il Tarim ve Orman Müdürlügü olarak güvenilir, saglikli gidaya ulasmak için üretim, satis ve toplu tüketim yapilan isletmelerimizde isletme sahiplerine bilgilendirme, isletme sahiplerini bilinçlendirme ve kontrol görevlerini risk esasli denetimlerde, Tarim ve Orman Il Müdürlügümüzde ve 20 ilçe müdürlügümüzde toplam 78 denetim personeli ile gerçeklestirmekteyiz.
Bu gün itibariyle Erzurum ilimizde 5202 adet üretim, satis ve toplu tüketim isletmesi, 284 adet yem üretim ve satis isletmesi bulunup, bu isletmelerde Tarim ve Orman Bakanligi’miz risk esaslarina dayali 13650 denetim gerçeklestirilmistir. Bu sonuçlarla Türkiye’de isletme basina yaklasik 3 denetim ile en fazla denetim yapan birinci il konumundayiz.
Yapilan denetimlerde her sektöre göre farkli denetim konulari olmakla birlikte genel hijyen kurallari, yapilarin fiziki durumlari, çalistirdiklari personellerinin hijyen kurallarina uyum saglamis olup olmadiklari, kayitlilik ve kayitlarinin tutulup tutulmadigi, depolarinin uygun olup olmadigi, havalandirmalarinin uygunlugu, laboratuvarlarinin var olup olmadigi, üretilen ürünlerin son tüketim tarihlerinin kontrolü, üretilen ürünlerin fiziki durumlari, ekmek pisirilen firinlarda hijyen durumunun kontrolü, üretimi yapilan ekmeklerin gramaj durumlarinin uygunlugu, yapilan denetimlerde dikkat çeken konular üreticilere bilgilendirme yapiliyor. Özellikle gida üretiminde taklit, tahris, üretimlerle sahte üretim yapilmasi, bunlarda en etkin sekilde hiçbir taviz verilmeden uygulanmaktadir. Bu denetimlerle tespit edilen konular bir dosya olusturularak Bakanligimiza iletiliyor, taklit ve tahris islemleri ile ilgili konularda kamu oyuna bilgilendirme Bakanligimiz Gida Kontrol Genel Müdürlügü tarafindan yapilmaktadir.”
Ayrica okullarin yeni dönemde yüz yüze açilmasi ile Il Milli Egitim Müdürlügü ile yapilan planlamalarla il ve ilçelerde egitimler düzenlemeler yapildigin dile getiren Akar, “Bu okullarimizda egitim çalismalarimiz da devam etmektedir. Güvenilir gidaya ulasabilmek adina ‘en iyi denetçi tüketicinin kendisidir’ tüketicilerin bizlere destek olmasi da büyük önem arz etmektedir. Gida ile ilgili sikayetlerin kurumsal ve kisisel telefonlarimizin yapi sira Bakanligimizda da takip edilmekte olan 174 Alo Gida hattina yapmalarini istiyoruz. Yapilan denetimlerle tüketicilerimizin güvenilir ve saglikli gidaya ulasmalari adina tarladan sofraya devam edecektir” diye konustu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —