Uzman Diyetisyen Sebnem Kandirali Yildirim, “1 orta boy havuç ya da 1/2 bardak dogranmis havuç 1 porsiyon olup, 30 kaloridir, 6 gram karbonhidrat, 3 gram seker ve 1 gram protein içerir. Mükemmel bir A vitamini kaynagidir, 1 porsiyon havuç günlük ihtiyacinin %210’unu karsilar. C vitamini ihtiyacinin yüzde 6’sini, demir ve kalsiyum ihtiyacinin ise yüzde 2’sini 1 porsiyonu ile karsilar. Havuca parlak turuncu rengini veren beta karoten adli bir antioksidandir. Beta karoten bagirsakta emilir ve sindirim sirasinda A vitaminine dönüstürülür. Havuç ayni zamanda lif, E ve K vitamini, potasyum, folat, manganez, fosfor, magnezyum ve çinko gibi birçok vitamin ve mineral içerir” dedi.
Uzman Diyetisyen Yildirim, havucun faydalarini söyle sirayadi:
“1- Görme fonksiyonunu gelistirir: Havuç beta karotenden zengindir, beta karoten karacigerde A vitaminine çevrilir. Retina da ise A vitamini rodopsine dünüsür, rodopsin gece görüs için gerekli olan mor bir pigmenttir. Beta karoten ayni zamanda makula dejenerasyonu ve katarakt olusum riskini azaltir. Yapilan bir çalismada beta karotenden zengin beslenen bireylerde makula dejenerasyon olusum riskinin %40 daha az oldugu saptanmistir.
2- Kanseri önlemeye yardimcidir: Yapilan çalismalar havucun akciger, meme, prostat ve kolon kanseri riskini azalttigini göstermektedir. Havuç içerdigi falcarinol ve falcarindiol ile antikanser özelliktedir. Falcarinol köklerini mantar hastaliklarindan korumak için havuç tarafindan üretilen dogal bir ilaçtir. Yapilan bir çalisma havuç tüketen farelerde 1/3 oraninda kanser riskinin azaldigini saptamistir. Sigara içen bireylerde yapilan bir çalismada havuç tüketmeyen bireylerin, haftada 1 ve üzerinde havuç tüketenlerle karsilastirildiklarinda akciger kanserine yakalanma riskinin 3 kat daha fazla oldugu saptanmistir. Genç erkekler üzerinde yapilan bir çalisma da beta karotenden zengin diyetle beslenmenin prostat kanserine karsi koruyucu rolü oldugunu göstermektedir. Çig havuç tüketen kadinlarda meme kanseri gelisme riski hiç tüketmeyenlere göre %5-8 arasi daha azdir. Lif zengini havuç tüketimi kolon kanseri riskini %24 oraninda azaltir.
3- Yaslanmayi yavaslatir ve saglikli bir cilt olusumunu destekler: Yüksek oranda beta karoten içerigi ile hücre hasarina karsi bir antioksidan görevi görür, hücrelerin yaslanmasini yavaslatir. A vitamini ve antioksidanlar günes hasarina karsi cildi korur. A vitamini eksikliginde saç, cilt ve tirnaklarda kuruluk görülür. A vitamini erken kirismayi, akne, kuru cilt, pigmentasyon, lekeler ve düzensiz cilt tonunu önler.
4- Kalp hastaligi ve inmeyi önler: Yapilan çalismalar karotenoidlerden yüksek diyetlerin kalp hastalik riskini azalttigi yönündedir. Havuç yalnizca beta karoten degil ayni zamanda alfa karoten ve lutein içerir. Havucun düzenli tüketimi kolesterol seviyelerini düsürür, bu da havucun içerdigi çözünür liflerin (pektin) safra asitleri ile baglanmasindan kaynaklidir. Yapilan bir çalismaya göre haftada 6 ve üzerinde havuç tüketenlerin ayda 1 veya daha az havuç tüketenlerle karsilastirildiginda inmeden zarar görme olasiliklari daha düsük oldugu görülmüstür. Günde 1 avuç inme riskini %68 oraninda azaltir.
5-Vücudu temizler, karaciger için faydalidir: A vitamini vücuttan toksinlerin atilmasinda karacigere yardimci olur. Karacigerde safra ve yagi azaltir. Havuçta bulunan liflerde kolonu temizler ve atik hareketini hizlandirir. Iyi bir lif kaynagi olmasi nedeniyle yavas sindirilir ve tok tutar.
6- Dis ve dis etlerini korur: Havuç disleri ve agzi temizler, plak olusumunu azaltir, tükürük olusumunu arttirarak alkali ortam saglar, asit olusumunu ve çürüge neden olan bakterilerin olusumunu önler.”
Bu lezzetli kök sebzesini alirken en koyu turuncu renkli olanlarin seçilmesi gerektigini ifade eden Diyetisyen Yildirim, “Beta karoten içerikleri daha yüksektir. Havuçlari buharda pisirmek beta karotenin biyo yararliligini arttirir. Çok az da yag ilavesi yapmak beta karotenin vücut tarafindan en iyi sekilde kullanilmasini saglar. Havucu bütün olarak pisirip sonra kesmek antioksidan besin ögeleri ve falcarinol kaybini önleyecektir. Glisemik indeksi yüksek bir sebze oldugundan seker hastalari havuç suyu ya da tek basina bir havuç salatasi yememelidir. Havuç islem gördükçe glisemik indeksi artar. Havuç içerdigi karotenoid ve A vitaminleri ile gözü diyabetik retinopati veya uzun dönem diyabetlilerde gözdeki kan damar hasarlarina karsi korudugundan son derece faydali bir sebzedir bu sebeple buharda pismis olarak limon, sirke ya da yogurt ilavesi ile glisemik indeksi azaltilabilir” açiklamalarinda bulundu.